Het Oude Centrum

Nieuws

Beperken overlast meeuwen tijdens broedseizoen

Worden uw huisvuilzakken opgehaald? Dan weet u dat meeuwen deze zakken regelmatig openpikken. Dit geeft zwerfvuil en overlast en trekt ongedierte aan. 

Van april tot en met augustus is het broedseizoen. De gemeente probeert de overlast van meeuwen zoveel mogelijk tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het gratis aanbieden van stevige gele vuilniszakken. De vogels kunnen deze zakken minder makkelijk openpikken. Een meeuwenzak is geel, omdat deze kleur voor meeuwen erg onaantrekkelijk is. Deze meeuwenzakken hebben een formaat van 60×80 cm (zelfde formaat als de Komo afvalzak) maar met een dikte van 80 micron extra zwaar en door meeuwen niet kapot te krijgen. U kunt de gele zakken bij u in de buurt ophalen bij de volgende locaties:

 • Wijkorganisatie Het Oude Centrum, Paviljoensgracht 56, 2512 BR Den Haag
  Donderdag van 16.00 tot 19.00 uur 
 • Stichting Jeugdwerk, Centrum de Jeugdhaven, Prinsegracht 67B, 2512 EX Den Haag. Dinsdag en donderdag van 9.30 tot 13.00 uur 

Wat u zelf nog kunt doen om meeuwenoverlast tegen te gaan leest u op de pagina Meeuwenoverlast beperken – Den Haag

* 8 maart 19.00-23.00 Opening Ariane Toussaint in Grafische werkplaats

A Textile Room – Ariane Toussaint

8 maart 19.00-23.00 Opening tijdens Hoogtij
Grafische werkplaats Prinsegracht 16 2512 GA Den Haag

Ariane Toussaint werkt met installaties, textiel en boeken om persoonlijke en sociale geschiedenissen van huiselijkheid, vrouwelijkheid en ambacht te onderzoeken. Haar onderzoek richt zich op ruimtes van intimiteit en zorg, en verhalen over aanraking en taal. Haar recente werken reflecteren op het proces van textiel maken en de analogieën met leerprocessen. Gezien de overdracht van huishoudelijke arbeid door middel van fysieke gebaren, in het bijzonder de verwerving van tactiele en textielvaardigheden die vaak aan vrouwen worden opgelegd, eigent de kunstenaar zich patchwork-technieken toe en hercontextualiseert ze beelden uit oude naaiboeken door middel van kleurrijke composities.

* 22 tot 30 maart, Movies that Matter

Het Movies that Matter Festival 2024 vindt plaats van 22 t/m 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Daarnaast zijn er nog op diverse gastlocaties in de stad en satellietlocaties door heel Nederland. Het programma wordt in de aanloop naar het festival bekendgemaakt en de kaartverkoop start op donderdag 7 maart.

Ontroerende speelfilms en onthullende documentaires die ons een spiegel voorhouden. Films die gesprekken op gang brengen over hoe we de vrede kunnen bevorderen en onrecht kunnen bestrijden. Deze films worden vertoond op scholen, op het jaarlijkse festival in Den Haag en On Tour in filmtheaters door heel Nederland. Movies that Mather zorgt ook voor filmvertoningen over mensenrechten in het buitenland.

Wat kun je tijdens het festival verwachten?

 • Een filmselectie uit zo’n 90 mensenrechten films: van kort tot feature length, van fictie tot documentaire
 • Speciale verdiepingsprogramma’s rondom mensenrechten, met activisten, filmmakers en experts uit het veld.

* Zaterdag 16 maart Museumnacht kids

Door heel Den Haag, maar in het oude centrum doen mee het Filmhuis en het Buitenmuseum

Filmhuis

Filmreizen
Wist je dat film al heel oud is? De eerste film werd al 130 jaar geleden gemaakt. Reis mee door de filmgeschiedenis in het korte filmprogramma van Filmhuis Den Haag.
Vind een plekje in de zaal, ga lekker zitten op een zachte stoel met of zonder stoelverhoger en laat je door verschillende korte films meevoeren door de tijd…
alle leeftijden
17:00-17:30, 18:00-18:30, 19:00-19:30 en 20:00-20:30

Maaktafels
Houd je van knutselen en wil je zelf aan de slag? Ga dan zitten aan bij één van de maaktafels in het Filmhuis Den Haag. Knutsel je eigen kleine filmprojector, maak een minianimatie in een flipboekje, of maak een eigen thaumatroop, één van de voorlopers op film! Natuurlijk mag je, je eigen creaties ook mee naar huis nemen.
alle leeftijden Tijd
17:00-21:00

Filmquiz met muziek
Ben jij helemaal gek op films? Herken jij zo welk liedje bij welke Disney film hoort? Of weet je welke kleur de jurk van Belle is? Doe dan mee met de Filmhuis Den Haag filmquiz met muziek! Ga met je vrienden of familie de strijd aan met de andere teams en wie weet win je wel een mooie prijs!
17.15 uur tot 18.00 uur: voor de leeftijd 6 t/m 9
19.15 uur to 20.00 uur: voor de leeftijd 10 t/m 12
6 tot 12

Tekst gaat onder de afbeelding verder

Buitenmuseum

Daar krijg je echt de kriebels van (6 tot 12 jaar)
17:15-18:00 en 18:45-19:30
Bij deze workshop mag je de fantasie de vrije loop laten. Van allerlei afvalmaterialen ga je een Paulus Potter kriebelbeestje maken. Je laat je inspireren door de beestjes, insecten op het schilderij van De Stier van Paulus Potter. Zo ontdek je dat ze uit verschillende onderdelen bestaan zoals kop met ogen, voelsprieten, achterlijf, pootjes, vleugeltjes en staart. De onderdelen kun je door elkaar husselen. Het hoeft niet te kloppen. Als je beestje klaar is, geef je het een naam, een karakter en lichtgevende oogjes. Stel je beestje voor en wij maken een foto samen met je beestje die je na afloop mee kunt nemen.

Lekker knoeien met de vingers die je hebt
alle leeftijden
18:00-18:30 en 19:30-20:00
Op de keukenvloer van Jan Steen is het een rommeltje van jewelste. Katten, honden, eten, spelletjes, eierschalen. Kortom, een zooitje. Jullie gaan deze vloer nog viezer maken. Hoe dan? Dat is een verrassing waar jullie van gaan smullen! Op naar de workshop.

Ontmoet Jan Steen en Paulus Potter
alle leeftijden
17:00-17:15 en 18:30-18:45 en 20:00-20:15
Een Stier in de wei, een kriebelbeestje en een bij. Een enorme rommel in het huis. Daar is iets vast, niet pluis, ga mee met de gids en ontdek het zelf bij het Buitenmuseum.

* 8 maart, Hoogtij

De aftrap van het programma voor 2024 zal worden verzorgd door Caz Egelie en Jessie Strikwerda met de tentoonstelling: Een Gestileerde Sluimer. Op 8 maart hoopt de organisatie u te mogen verwelkomen tijdens de openingsavond van Hoogtij en een slaapmutsje met u te drinken. Tijdens het Rewire Festival zal de tentoonstelling worden ondersteund door meerdere muzikanten.

‘Een Gestileerde Sluimer’ is een tentoonstelling door Caz Egelie en Jesse Strikwerda. De installatie kan worden gezien als een index van personages in sluimer, bestaande uit tekeningen, video’s en sculpturen, wachtend op hun moment om het podium te betreden. Na hun gezamenlijke projecten A smoker’s theatre (2021) en A bunch of red herrings (2022), zet de tentoonstelling het onderzoek voort naar verhalen vertellen, de vormgeving van (kunst)geschiedenis en de manipuleerbaarheid van identiteit door karakteropbouw, geluid en performativiteit.

Voor de gelegenheid van het Rewire Festival hebben ze een veelvoud aan muzikanten, dansers en kunstenaars uitgenodigd om op te treden in de context van de tentoonstelling. Door het uitvoeren van glibberige composities, gesproken opera en experimentele fluiten, proberen ze de personages uit hun sluimer te wekken. Het programma bevat geselecteerde werken en improvisaties van Amanda Payne, Currently Zoë, Hildur Elisa, Ian Skirvin, jochemjochemjochem, Johu Myllylä, Liam McCall, Lotte van Gelder en menu menu.

OPENING tijdens HOOGTIJ 8 maart, 19:00—23:00 u

OPENINGSTIJDEN Zaterdagen en zondagen 9—31 maart, 11:00—17:00 u

REWIRE FESTIVAL WEEKEND Vrijdag 5 april, 12:00—19:00 u Zaterdag 6 april, 12:00—19:00 u Zondag 7 april, 12:00—19:00 u

Eten in de Helena

Verschillende initiatieven verzorgen activiteiten in de keuken en het restaurant.

Bezoekersadres: Helena van Doeverenplantsoen 3

Openingstijden:

maandag – gesloten
dinsdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
woensdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
woensdagavond – 18:00 tot 22:00 Volkskeuken
donderdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
woensdavond – 18:00 tot 22:00 Conscious Kitchen
vrijdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
vrijdagavond – 18:00 tot 22:00 Ran’s Kantine
hele zaterdag – 12:00 tot 22:00 Ran’s Kantine

De Volkskeuken is van en voor iedereen die komt eten. We koken gezond en vegetarisch, wassen af en dat doen we samen. Elkaar ontmoeten, gezellig en gezond. Klik hier om te reserveren en te helpen. Richtprijs voor het eten is 6,50 euro pp.

De He-y-lena Cafe is elke dinsdag t/m vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Hier kan je terecht voor een kopje koffie of thee met iets lekker en een simpelen lunch. Klik hier voor het menu.

Ran’s Kantine is elke week geopend op vrijdagavond (18:00-22:00 uur) en zaterdagmiddag (12:00-14:00 uur) en zaterdagavond (18:00-22:00 uur).
Op vrijdag- en zaterdagavond serveert chef Ran een maaltijd bestaande uit verschillende gerechten voor een vaste prijs (17,50 euro). Je zult Ran zijn land van herkomst Israel, zeker terug proeven in de maaltijden.

* 3 maart Podium Brunch Workshop in de Helena

Doe zondag 3 maart mee met de Helena Podium Brunch Workshop.

Sinds 2023 hebben een groep bewoners en buurtinitiatieven hard gewerkt aan het vergroenen van het Helena Park aan het Helena van Doeverenplantsoen. Zelfs de gemeente is betrokken geraakt. Hoe is het park nog beter te maken? Kom zondag 3 maart om plannen te maken voor het Helena Podium.

Dat zit zo: het Helena Podium zal een combinatie worden van een terras, podium en buurtschuur met een buurtcompostfaciliteit. Jij kunt meehelpen om dat vorm te geven. Meld je aan via www.goedetendenhaag.nl. Wij zorgen voor de brunch en deelname is gratis.

Op woensdagavond 20 maart 2024 organiseren we vervolgens een tussenoverleg om 19:30 uur. Op maandagmiddag 15 april 2024 om 16:00 uur volgt de eindpresentatie met een borrel. Mis het niet.
Locatie: Goed Eten, Helena van Doeverenplantsoen 3, Den Haag.

Duurzaamheid op het dak

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Duurzaam Den Haag vertelden wijkbewoners Iris Schutte en Annechien Meijer over hun activiteiten op het gebied van Duurzaamheid.
Iris Schutte liet weten dat het huurcontract met de Stichting Helena is getekend en dat op het dak van dit pand gestart wordt met de bouw van de energie kas.
Annechien Meijer van het laboratorium voor Microklimaten start op 28 februari met cursussen hoe je een tropische daktuin of balkon kunt aanleggen waar je je eigen avocado planten en andere tropische gewassen kunt kweken. Waar je je kunt opgeven en of er kosten aan verbonden zijn is niet bekend.
Meer weten: http://www.microclimates.nl/about

Betere hulpverlening gezinnen

Centrum Jeugd & Gezin, Paviljoensgracht 12512 BL ‘s-Gravenhage

RondomJou gaat met Kracht en de gemeente vanaf januari de komende 8 jaar de jeugdhulp verzorgen. Zij zijn verantwoordelijk voor preventie, basiszorg en specialistische jeugdhulp in Den Haag.

Op dit moment zijn er bijna 190 verschillende zorgaanbieders voor jeugdhulp in Den Haag. Gezinnen krijgen daardoor niet altijd snel de juiste hulp. Wanneer een gezin gebruikmaakt van jeugdhulp, hebben ze vaak contact met veel verschillende instellingen. De gemeente wil dat eenvoudiger maken.

Vanaf januari kan elke inwoner met hulpvragen over opvoeden en opgroeien terecht bij 1 organisatie. Voor het Oude Centrum zit die organisatieaam aan de Paviljoensgracht 1. Samen zorgen Kracht, rondomJou en de gemeente dat er meer duidelijkheid is voor gezinnen over aanmeldingen, verwijzingen, wachtlijsten en beschikbare hulpverleners. Er komt ook meer duidelijkheid voor huisartsen en andere verwijzers. RondomJou en Kracht kunnen hen namelijk een beter overzicht geven van alle zorgaanbieders. Dat leidt tot kortere wachttijden.

https://www.cjgdenhaag.nl/

Buurt inspraak (participatieverordening nieuwe stijl)

De gemeente heeft al een aantal bewonersorganisaties gesproken. Zij wil nu verder in gesprek met andere bewoners, ondernemers en organisaties. Zoals jij. De gemeente werkt op deze manier aan een document met regels over participatie. Dit gaat over hoe bewoners, ondernemers en organisaties kunnen meedenken en meebeslissen over wat er in de stad gebeurt. Hoe denk of beslis jij mee over jouw straat, wijk of stad? Deel je mening en vul de onderstaande keuzewijzer in.

https://doemee.denhaag.nl/wiemaghetzeggen/

Met de participatieverordening speelt de gemeente in op de Wet “Versterking Participatie op Decentraal Niveau”, die momenteel in afwachting is van goedkeuring door de Tweede Kamer. Zodra de wet van kracht wordt, zal de nu verplichte inspraakverordening worden uitgebreid tot een participatieverordening. Gemeenten dienen dan aan te geven of, hoe en wanneer zij hun inwoners willen betrekken bij het vormgeven en uitvoeren van beleid. De wet beoogt dat gemeenten niet slechts voor traditionele inspraak kiezen, maar eerder een ambitie tot meer participatie tonen.

Op woensdag 31 januari is er een Stadsgesprek ‘Wie mag het zeggen?’ bij The Social Hub. Hoe denk of beslis jij graag mee in je straat of wijk? Tijdens deze avond bespreekt de gemeente de resultaten van de Keuzewijzer en gaan ze direct met bewoners in gesprek over de regels voor participatie. Ga langs en deel jouw ervaringen en ideeën. Meld je aan voor het Stadsgesprek.

Luchtkwaliteit Amsterdamse Veerkade inzien

De gemeente monitort nauwlettend de luchtkwaliteit in Den Haag. Door middel van berekeningen en metingen wordt beoordeeld of de luchtkwaliteit verbetert. In de gehele stad voldoet de luchtkwaliteit aan de Europese normen. Het is van essentieel belang voor de gezondheid van zowel inwoners als bezoekers om verdere verbeteringen aan te brengen.

Indicatoren

Verkeer is een belangrijke bron van stikstofoxiden (NOx = NO [stikstofmonoxide] + NO2 [stikstofdioxide]). Stikstofdioxide kan voor mensen schadelijk zijn. Dat komt omdat het door kan dringen tot in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen. Daardoor gaan de longen minder goed werken. Mensen kunnen luchtwegklachten en astma-aanvallen krijgen. Het komt ook voor dat mensen gevoeliger worden voor infecties. Je wordt dan bijvoorbeeld sneller verkouden. Een substantieel deel van het uitgestoten NO wordt in de lucht omgezet in NO2. In drukke straten en in de nabijheid van snelwegen zijn de concentraties van stikstofoxiden, waaronder van stikstofdioxide, verhoogd. De EU grenswaarde voor NO2 concentraties van 40 µg/m3 is volgens het Compendium voor de Leefomgeving in 2022 niet overschreden. Gegevens van 2023 zijn er nog niet.

Fijnstof (PM10) is dan weer één van de vier indicatoren voor smog. De andere drie zijn: ozon (O3), stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2). Het RIVM meet deze vier stoffen en gebruikt een luchtkwaliteitsverwachting om te waarschuwen als er smog voorkomt of verwacht wordt.

Je kunt hier de recente meetgegevens van de Amsterdamse Veerkade zien.

Elke 1e zondag van de maand| Fietstocht vanaf Haagse Harry

Op elke eerst zondag van de maan Zondag om 16.00 uur kan je meedoen aan de fietstocht onder de gele vlag van de Haagse Fiets Zwerm. Iedereen is welkom met een bakfiets, een elektrische fiets en ook als fietsmaatje. Het is gratis en je hoeft je niet aan te melden. De start is bij het beeld van Haagse Harry in de Grote Marktstraat.

De tocht duurt een uur en dan gaat iedereen zijn weegs of wat met elkaar drinken. Elke eerste zondag van de maand wordt zo’n fietstocht gehouden. Het is een initiatief van Remco de Rijk, de Haagse fietsburgemeester. Zijn streven is de fiets op nummer 1 te brengen in onze stad. Daarnaast ijvert hij voor de veiligheid van fietsers, vooral in de omgeving van scholen.

Podcast Frederick Linck | Gratis toegang tentoonstelling buurtbewoners

Wegens groot succes wordt de tentoonstelling van Frederick Linck in het Haags Historisch Museum verlengd tot en met 1 april 2024. En dit is geen grap! Vanaf 20 april is in dit museum dan de tentoonstelling over Haagse Harry te zien. 

De foto’s die Frederick Linck in zijn eigen buurt het Oude Centrum maakte, geven een fascinerend beeld van een Haagse binnenstadswijk in de jaren ’70. Tegelijkertijd makenze ook nieuwsgierig: wie zijn deze geportretteerde buurtbewoners? Wat was dit voor wijk?De foto’s die Frederick Linck in zijn eigen buurt het Oude Centrum maakte, geven een fascinerend beeld van een Haagse binnenstadswijk in de jaren ’70. Tegelijkertijd maken ze ook nieuwsgierig: wie zijn deze geportretteerde buurtbewoners? Wat was dit voor wijk?

Conservator Lex van Tilborg en stagiaire Lynn Ruiter van het Haags Historisch Museum gingen op zoek naar de verhalen achter de foto’s. Ze interviewden zes mede buurtbewoners van Frederick Linck uit de jaren ’70. Beluister hier de podcast met drie afleveringen van ruim een half uur.

Aflevering 1: Kunstenaars, criminelen en excentriekelingen – de aantrekkingskracht van een wijk in verval

Aflevering 2: Hoerenbuurt – wonen tussen sekswerkers en pooiers

Aflevering 3: Laatste huizen – Kaalslag en buurtprotest

Met dan aan:

 • Johan Doesburg
 • Hanny Hazenbroek
 • Conny Kuipéri
 • Marjolein Linck
 • Rien Monshouwer
 • Vincent Voorhoeve
 • Eelco van der Waals

Het Danspaleis is een ‘tankstation van levensvreugde’

Elke laatste vrijdag van de maand. Eerstvolgende Vr 26 jan / 14.00 – 16.00
DANSPALEIS Amare Spuiplein 150, 2511 DG Den Haag

Net buiten onze wijk, maar te leuk om niet te vermelden. Het Danspaleis is namelijk een ouderwets gezellig dansfeest voor ouwelui en iedereen die van swingen houdt. De PlatenDraaier (PD) trekt oude krakers uit de koffer van de sterren van weleer, zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van meezinger tot tranentrekker, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-’n-roll: met Het Danspaleis is het altijd bal.

“Mijn moeder loopt heel weinig, want ze heeft aan alle kanten artrose. Maar als ze danst, vergeet ze alles.”
Dochter van een deelnemer 

De missie van het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden. Met dit ‘tankstation van levensvreugde’ wordt eenzaamheid aangepakt. Vanuit de visie dat muziek een magisch middel is om mensen bij elkaar te brengen en in beweging te zetten, is de Danspaleisformule ontwikkeld. Het Danspaleis maakt geen onderscheid en danst dwars door verschillen heen. Het is een ontmoetingsplaats die aanmoedigt om actief te zijn, en legt het fundament voor een netwerk van mensen en vrienden die elkaar de helpende hand toesteken.

Nieuwe bakkerij Wagenstraat

Op de ramen van het pand aan de Wagenstraat 182A was in chocoladeletters te lezen: “Brood van Bro Coming Soon.” Dit pand, voorheen bekend van bakkerij Vlinder, heeft nu zijn deuren geopend als Brood van Bro.

De ambachtelijke zuurdesembroden, met een maakproces dat twee dagen per brood in beslag neemt, zijn al geruime tijd populair bij de horeca in Den Haag. De vraag van consumenten naar dit smakelijke brood heeft geleid tot de opening van de eigen bakkerswinkel. Bas Bergamin van Brood van Bro: “Anderhalf jaar geleden zijn we gestart aan de Westvlietweg en sindsdien hebben we aanzienlijke groei doorgemaakt, met een substantiële levering aan de horeca. Door de groeiende vraag van consumenten hebben we besloten deze stap te zetten.”

De officiële opening was in januari. Het assortiment begint met enkele soorten brood en wordt later uitgebreid met belegde broodjes, zoetigheden en croissantjes. De nieuwe bakkerij is open voor bezoekers van woensdag tot en met zaterdag, van 09:00 uur tot 14:00 uur.

Den Haag breidt milieuzone (centrum) uit

Bedrijfsvoertuigen die het centrum van Den Haag binnenrijden moeten vanaf 2025 emissievrij zijn. In 2026 volgt uitbreiding richting de kust. Het nieuwe gebied loopt van de kust tot en met de Laan van Meerdervoort en van de Hubertustunnel tot aan de Monsterseweg. Deze nieuwe zero-emissiezone ligt tegen de zone van het Centrum aan. Wethouder Barker begrijpt dat dit om flinke investeringen vraagt van ondernemers. De gemeente houdt daar ook rekening mee. Zo komt er onder meer een overgangsperiode en zijn er vrijstellingen voor allerlei groepen ondernemers. Voor ondernemers die het (nog) niet kunnen betalen, wordt een uitzondering gemaakt. Verder helpt de gemeente ook bij een soepele overgang naar elektrisch vervoer. Er rijden in ieder geval minder vieze vrachtwagens, dieselauto’s en oudere brom- en snorfietsen door de stad, concludeert Den Haag in een nieuw rapport.

Nieuwe bestemming Prinsegracht 2

Het schitterende hoekpand op Prinsegracht nummer 2 onderging een opmerkelijke transformatie dankzij de visie van horecaondernemer Maarten Hinloopen. Bekend van succesvolle etablissementen als de Zwarte Ruiter, Hoender en Hop, de Boterwaag en VaVoom aan de Grote Markt.

Volgens een stukje van Daphne Browne in Den Haag Centraal had Hinloopen al sinds de jaren tachtig zijn oog laten vallen op dit bijzondere pand uit 1645. De indrukwekkend hoge ramen waren destijds volledig afgeplakt, maar Hinloopen zag de potentie. Hij droomde ervan het pand te ontdoen van alles wat het bedekte en het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke pracht.

Januari 2024
Dankzij een samenwerking met Stadsherstel, een erfgoedorganisatie die zich toelegt op de aankoop en restauratie van monumentale en beeldbepalende panden, is deze droom tientallen jaren later werkelijkheid geworden. In januari opent hier Café Brasserie Nationaal, een gelegenheid waar gasten niet alleen kunnen genieten van een borrel in het knusse bargedeelte, maar ook kunnen blijven hangen voor een voortreffelijk diner in het achterliggende brasseriegedeelte.

Het rijksmonument dateert uit de zeventiende eeuw (dezelfde tijd als de tegenovergelegen Boterwaag) en werd gebouwd voor een kamerheer. In 1894 werd het pand omgebouwd tot winkelruimte, waarbij het souterrain en de bel-etage werden verlaagd zodat een kelder en een begane grond ontstonden. Begin 1900 werd het een café met Franse invloeden: Café Nationaal.

Afval overlast januari

Oud en Nieuw in Den Haag

De gemeente Den Haag neemt een aantal maatregelen om schade en overlast door vuur of vuurwerk te voorkomen. We sluiten containers, halen kerstbomen op en zorgen dat u uw auto veilig en goedkoop kunt parkeren.

Afvalcontainers gaan op slot: samen houden we de stad schoon
Van 27 december tot en met 5 januari: alle textielcontainers zijn op slot.
Van 23 december tot en met 4 januari: grofvuil wordt niet opgehaald.
U kunt wel zelf uw grofvuil naar een afvalbrengstation brengen.
Neem uw afvalpas mee!

Zet uw kerstboom op de ophaaldag op de stoep

Van 2 januari tot en met 11 januari: de gemeente haalt 1 keer per week kerstbomen op. Op denhaag.nl/huisvuilkalender ziet u wanneer de gemeente in uw straat langskomt. Zet uw boom op de ophaaldag voor 07.45 uur op de stoep. U kunt uw boom ook naar het afvalbrengstation aan de Plutostraat of De Werf brengen.

Leuke kerstboomactie voor kinderen
Voor kinderen tot en met 12 jaar organiseert de gemeente de actie Verloot je boompje. Bij inleveren van je kerstboom krijg je dan een lootje. Deze actie komt ook het milieu ten goede. De bomen worden versnipperd en zo hergebruikt. Zie voor meer informatie over inleverpunten: verlootjeboompje.nl
Voor een veilige jaarwisseling: zie denhaag.nl/jaarwisseling

Magazine

Het decembernummer van het wijkmagazine Het Oude Centrum werd zaterdag de 16e wederom verspreid; altijd een gezellig moment. Voordat de verspreiders de straat opgaan komen ze eerst samen met medebewoners. Bij een kop koffie of thee praten ze bij.

Heb jij zin om een bijdrage te leveren aan onze buurt en wil je helpen bij het bezorgen? Meld je dan aan via info@hetoudecentrum.nl met als onderwerp “Bezorging Wijkmagazine” of kom langs tijdens de inloopmiddag op donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur.

Het magazine verschijnt eens per kwartaal en het bezorgen kost ongeveer 2 uur van je tijd. Je krijgt dan een aantal straten toegewezen waar je de magazines kunt bezorgen.

De prijs van goedkope seks

In 2020 is bij de gemeente een petitie aangeboden die door zo’n 300 omwonenden van het oud schoolgebouw de Helena werd getekend met als doel de onveiligheid rondom het gebouw aan de kaak te stellen. Het aantal meldingen van overlast neemt in het Oude Centrum -ook bekend als Zuidwal- ieder jaar toe. In 2020 werden er in het Oude Centrum 25 meldingen gedaan op 100 inwoners. Dat is aanmerkelijk hoger dan de gemiddeld 7 in Den Haag.

Na een eenvoudig etentje in de Helena, een oud schoolgebouw van circa 8.000 m² waar nieuwe culturele functies voor worden gezocht, liep ik met m’n 2 disgenoten die ook in het Oude Centrum wonen in het regenachtige duister terug naar de Stille Veerkade. Sofie en Charlotte schrijven beiden voor het buurtblad zodat het logisch leek om een artikel in de Telegraaf, waar mijn overbuurman zijn medewerking aan verleende, kritisch tegen het licht te houden. Sander heeft eerder dit jaar een brandbrief naar de Haagse politieke partijen gestuurd over de overlast van prostitutiebezoekers in de wijk. Slechts één partij, Hart voor Den Haag, reageerde. Raadslid Ralf Sluijs bood hulp aan. Samen met een journalist van de Telegraaf brachten ze in een artikel het probleem landelijk onder de aandacht.

Woonwijk
De boodschap was helder: de buurt is uitgegroeid tot een volwaardige woonwijk met gezinnen en kwetsbare bewoners. Prostitutie hoort daar niet meer in thuis. In de 13 jaar dat Sander met zijn partner in de wijk woont, is er volgens hem weinig gedaan om die overlast te verminderen. De verhouding opvang, zorginstellingen en prostitutie in het Oude Centrum is al jaren scheef. Bewoners hebben tal van ideeën voor verbeteringen aangedragen, zoals de parkeerpilot om verkeersoverlast als gevolg van prostitutiebezoek te verminderen. De kern van het probleem is de aanwezigheid van prostituees in de Doubletstraat die volgens een deel van de bewoners gesloten dient te worden. Wat er met de dames moet gebeuren, is volgens Sander aan specialisten. De teneur van het bericht was mij veel te negatief. Zulke zaken horen ook bij wonen in het centrum. Ik vroeg me af hoe mijn tafelgenoten van zojuist daarover dachten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Schilderij van Jan Steen: "De wijn is een spotter, de sterkedrank is woelachtig: al wie daarin dwaalt, zal niet wijs zijn." door de rode kousen herkennen we in het midden van een groep mensen een laveloze en overlast gevende prostituee.

Jan Steen 1663: aan de rode kousen herkennen we hier een -overlast gevende- prostituee

Buurtgeschiedenis: lusthuis, schilders en gespuis
Ongeveer op de plek van de Doubletstraat lieten de naamgevers er in 1615 een lusthuis (bordeel) bouwen. Decennia later voegden schilders als Jan van Goyen, Jan Steen, Paulus Potter en honderden andere kunstenaars zich in de nabijheid. Ook Van Gogh heeft gedurende 2 periodes in totaal 6 jaar in de buurt gewoond. Tijdens de laatste periode had hij een relatie met een prostitué waarmee hij blijk gaf weldegelijk economisch inzicht te bezitten, maar bij leven een schilderij verkopen zat er dan weer niet in.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Tekening van Gogh van Het Spui met de nieuwe kerk te Den Haag en een getekend kaartje van de Bierkade plus molen in weiland. Het Spui is nog net zichtbaar, in de 16e eeuw was dat een buurt met veel prostitutie

Boven Vincent van Gogh 1882: tekening Spui ter hoogte van de Nieuwe Kerk te Den Haag Onder Joan Blaeu 1649: linksonder molen in weiland achter de Bierkade


De Bierkade lag aan de rand van Den Haag, schilders keken vanuit huis uit over de weilanden. Bij goed weer was Delft zichtbaar. Tot in de 19e eeuw bestond de aangrenzende Schilderswijk uit weilanden: de Zusterpolder die werd bemalen door de Zustermolen en de Gortmolen. In 1874 verrees daar een wijk met de naam ‘het Rode Dorp’. Deze wijk werd ontwikkeld door de ‘Maatschappij van het Nut’ en had als doel om mensen met sociale problemen, de zogenaamde “asocialen” onderdak te bieden, en hen te helpen bij hun re-integratie. Van oudsher wordt het Oude Centrum dus bevolkt door kunstenaars, prostituees en ander gespuis. Historisch gezien concentreert het grootste deel van de Haagse criminaliteit zich in het Oude Centrum en de aangrenzende wijken. Criminelen begaan de overgrote meerderheid van hun strafbare feiten in voor hun nabijgelegen buurten.

Knallen
Terug naar die avond in oktober. We stonden op de Paviljoensgracht en twijfelden of we wel of niet een kijkje in de verderop gelegen Doubletstraat zouden nemen. Op dat moment hoorden we uit een onbestendige richting 3 schelle knallen. Een in donkere kleding gehuld sujet riep “Er wordt geschoten!” Nog voor Sofie en Charlotte hun mening over het artikel konden geven, werd in een paar klappen de relevantie ervan duidelijk. Het geschiet kende gelukkig geen slachtoffers… een deel van de wijk is misschien verdwaald, maar nog niet verloren.

Jacob Troost

Kogelinslag Paviljoensgracht oktober 2023

Kogelinslag Paviljoensgracht Den Haag

0 reacties op “De prijs van goedkope seks”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Storkie’s Crafty Monday 19:00 – 22:00 uur elke maandag

19:00 – 22:00 uur elke maandag Bierkade 22.

Elke maandagavond van 19:00 tot 22:00 uur is er een gratis creatieve sessie/ workshop met elke week een ander onderwerp en andere host(ess). Bijvoorbeeld: schilderen/ tekenen/ boetseren/ patchwork/ stempels maken

Deze sessies zijn op beginners basis en toegankelijk voor iedereen die het leuk vindt om creatief bezig te zijn en/of op een laagdrempelige manier mensen te leren kennen. De creatieve workshops zijn in het Engels en voornamelijk gericht op internationale studenten/ reizigers/ expats in Den Haag.

Energie uit de wijk Challenge 2023-2024

Hofje Wagenstraat 156-174 een van de winnaars van de Energie uit de wijk Challenge 2023-2024. De VVE van de Wagenstraat gaat een glazen overkapping met zonnepanelen plaatsen op 156 tot en met 174. Zo wordt stroom opgewekt en worden tevens de oude huisjes geïsoleerd. De gemeente Den Haag wil bewoners uitdagen om ook zelf op nieuwe manieren met energietransitie aan de slag te gaan. Met de challenge ondersteunt de gemeente inwoners met vernieuwende, duurzame ideeën om deze samen met buren, hun vereniging of club in hun wijk uit te voeren.

Na een intensief traject hebben bewonersgroepen hun initiatief gepitcht aan de jury en aan de stad.

De jury bestond uit:

Joris Wijsmuller, directeur stichting Duurzaam Den Haag (voorzitter)
Rabia Zurel, Haagse Jongerenambassadeur
Gijs Termeer, Directeur Klimaatbureau HIER
Laure Itard, Professor of Building Energy Epidemiology at the Faculty of Architecture and the Built Environment
Marcus Banai, Coördinator energiecoaches
Wilbert Schouten, voormalig Haagse Energietopper project VVE De HobbeVen, Schilderswijk


Deze voorlopers gaan nieuwe ideeën in de stad testen en realiseren. Zij inspireren hun buren, buurtgenoten en andere Hagenaars om ook hun omgeving schoner en groener te maken. Naast een subsidie van €250.000 (in totaal) ontvangen de initiatieven een jaar lang ondersteuning bij de realisatie van hun project.

Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de pagina: Subsidie Energie uit de Wijk Challenge 2023 aanvragen

Fietspad Grote Marktstraat blijft

Dagelijks rijden zo’n 15.000 fietsers door de Grote Marktstraat. Het winkelend publiek stapt daar tussendoor. Zoals op zoveel plekken in het Centrum. Voor beiden is het goed uitkijken waar je fiets of loopt. De gemeenteraad heeft het voorstel aangenomen om duidelijker het verschil tussen fietspad en voetpad te markeren, zodat het voor iedereen veiliger wordt. Zeker als er zebrapaden komen voor voetgangers. Met dit laatste is Voorall, de belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking, heel blij. 

Scenius, wekelijks clubconcept in The Gray Space in the Middle

Scenius is een wekelijks clubconcept gebaseerd op gemeenschapsopbouw, samengesteld door een verscheidenheid aan muziekinitiatieven, op vrijdag tussen 22.00-02.00 uur. Het is geïnspireerd op de term scenius waarmee Brian Eno de creatieve intelligentie van een gemeenschap beschrijft. Een groot aantal muziekinitiatieven met interesse in gemeenschapsopbouw krijgen een residentie van drie maanden aangeboden, waardoor ze worden uitgenodigd hun scene uit te breiden. In de kelder van The Gray Space in the Middle Paviljoensgracht 20-24, 2512 BP Den Haag prijs 6,00 – 9,50.

Gemeenteberichten december

Verkeersbesluit – Besluit Verkeersmaatregelen, Gedempte Burgwal – Gedempte Burgwal te Den Haag, verordeningen en reglementen | Gemeente ‘s-Gravenhage | 15-11-2023. Verplaatsen laad- en losgelegenheid
Bekijk bericht

Evenementenvergunning – Aangevraagde evenementenvergunning klein, Grote Markt te Den Haagevenementenvergunning | Gemeente ‘s-Gravenhage | 15-11-2023, Winteractiviteiten binnenstad Den Haag van 21 tot en met 24 december 2023
Bekijk bericht

Verkeersbesluit – Besluit Verkeersmaatregelen, Gedempte Burgwal – Gedempte Burgwal te Den Haag
Bekijk bericht

Camera’s in en rondom het Helena van Doeverenplantsoen

De gemeente zal voorlopig surveillance camera’s installeren in en rondom het Helena van Doeverenplantsoen. Dit om de overlast van rondhangende jongeren te verminderen. Omwonenden hebben herhaaldelijk geklaagd over de hinder die deze jongeren veroorzaken en voelen zich onveilig in het gebied. Daarnaast zijn de camera’s bedoeld om drugshandel rond het plantsoen tegen te gaan.

De camera’s zullen zowel in het plantsoen als in de aangrenzende straten worden geplaatst. Het Hoge Zand, de Zuidwal en de Boekhorststraat zullen de grenzen van dit gebied vormen, en op verschillende openbare locaties binnen deze grenzen zullen tijdelijke surveillance camera’s worden geïnstalleerd. Het besluit van de gemeente blijft van kracht tot uiterlijk 31 mei 2024 en beoogt de overlast en criminaliteit in het gebied terug te dringen.

Bewoners ervaren al geruime tijd hinder van jeugd en jongvolwassenen in het gebied. Deze groep maakt zich schuldig aan het gebruik en verhandelen van drugs en alcohol, wat gepaard gaat met geluidsoverlast en zwerfafval. De gemeente heeft in samenwerking met de politie en handhaving al diverse maatregelen genomen, waaronder de implementatie van een persoonsgerichte aanpak voor bepaalde individuen en het opleggen van gebiedsverboden aan personen die geen gebruik wilden maken van deze aanpak.

Crowdfunding om postzegelhandel Wagenstraat te redden

rubriek: buren in het nieuws

06-11-2023

De nieuwe eigenaar Alex Schoenmaker probeert zijn zaak te redden door crowdfunding. Er zijn nu nog slechts 2 postzegelhandels in Den Haag, een op de Laan van Meerdervoort en een in de Wagenstraat. Het zou jammer zijn als laatstgenoemde zaak zou moeten sluiten, ook voor het behoud van het Joods erfgoed in Den Haag. In 1925 is deze postzegelwinkel door Manuskowski gesticht naast de toenmalige Grote Synagoge, nu Turkse moskee.
Alex Schoenmaker hoopt met zijn donateurs in 2025 het honderdjarig bestaan van zijn zaak te kunnen vieren. Tot nu toe heeft hij ruim duizend euro aan donaties binnen. Meer informatie: www.manuskowski.com

In 1925 kocht Abraham Mozes Manuskowski een winkel naast de Grote Synagoge aan de Wagenstraat 105 en vestigde daar zijn postzegelhandel. Abraham ontwikkelde zijn passie voor postzegels al op jonge leeftijd. Zijn postzegelhobby groeide uit tot een professioneel bedrijfje, eerst vanuit het ouderlijk huis en later vanuit de winkel aan de Wagenstraat. Zijn specialisatie en kennis werden gewaardeerd, waardoor verzamelaars voor bijzondere zegels speciaal naar zijn zaak kwamen. In 1930 trouwde hij met Liebchen (Lucie) Adler, en het echtpaar woonde achter de postzegelzaak.

Abraham begreep snel de dreigende situatie in Duitsland na de opkomst van het naziregime in 1933. In 1934 werd hij met zijn vrouw genaturaliseerd tot Nederlander. Na de Kristallnacht in 1938 probeerde hij een Joods gezin te redden, waarbij het 8-jarige meisje Doris Mathias met zijn hulp de oorlog overleefde door naar Engeland te gaan. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde van zijn bloeiende postzegelonderneming in 1940. Gedwongen door vernielingen en agressie verliet hij met zijn vrouw Den Haag in 1941, waarbij hij erin slaagde een groot deel van zijn postzegelcollectie te redden. Tijdens de oorlog doken ze onder bij voormalig politieagent Albert van Min in Moerwijk, die eveneens een fervent postzegelverzamelaar was.

Na de oorlog bleek dat alleen Abraham en Lucie Manuskowski van het grote gezin de oorlog hadden overleefd. Het enige overlevende familielid aan moeders kant, achternichtje Fia, werd ondergebracht bij Abraham. De woonruimte achter de winkel was te klein, dus verhuisden ze naar een nieuwe woning aan de Nassau Odijckstraat 49. In 1957 verhuisde het gezin opnieuw naar de Paulinastraat 55.

Gemeenteberichten november

Omgevingsvergunning – Aangevraagd, Amsterdamse Veerkade 4A te Den Haag

Bouwvergunning | Gemeente ‘s-Gravenhage | 03-11-2023

Het vergroten van het pand Amsterdamse Veerkade 4A door het wijzigen van de kapverdieping

Verkeersbesluit – Voorgenomen besluit Verkeersmaatregelen, Batch 245 te Den Haag

verordeningen en reglementen | Gemeente ‘s-Gravenhage | 01-11-2023

Aanwijzen parkeerplaatsen als oplaadpunt voor elektrische voertuigen, serie 245, diverse locaties

Apv vergunning – Besluiten, Wagenstraat – Wagenstraat ter hoogte van nummer 102 te Den Haag

overig | Gemeente ‘s-Gravenhage | 01-11-2023

Werkzaamheden en het realiseren van verkeersmaatregelen ten behoeve van de te realiseren bouwplaats ter hoogte van de Wagenstraat 102 in Den Haag. De aanvraag is ingediend voor de periode van 1 november 2023 tot en met 31 mei 2024.

Meldingen – Sloopmelding ingediend, Grote Marktstraat 48-50 te Den Haag

sloopvergunning | Gemeente ‘s-Gravenhage | 01-11-2023

Het gedeeltelijk slopen van het pand Grote Marktstraat 48-50 ten behoeve van de uitvoering van een bouwplan

Omgevingsdienst Haaglanden

Beschikking Besluit lozen buiten inrichtingen, t.h.v. Paviljoensgracht 137 te Den Haag

Onderwerp

Omgevingsdienst Haaglanden maakt namens burgemeester en wethouders van gemeente Den Haag bekend dat besloten is maatwerk vast te stellen voor lozen van grondwater in een vuilwaterriool afkomstig van een ontwatering voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers. De locatie betreft t.h.v. Paviljoensgracht 137, 2512 BN te Den Haag.

Bezwaar

De beschikking is op 23 oktober 2023 verzonden. Een belanghebbende kan tot en met 4 december 2023 een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, t.a.v. de Commissie voor bezwaarschriften, Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag. Ook kunt u uw bezwaarschrift digitaal indienen via www.denhaag.nl, onder vermelding van het zaaknummer 01083518. Aan de behandeling van het bezwaarschrift zijn voor de indiener geen kosten verbonden.

Bij een spoedeisend belang kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Voor de behandeling van het verzoekschrift is griffierecht verschuldigd.

Over de Wijk

Het Oude Centrum heeft < 7400 inwoners, waarvan een groot deel studenten en starters. De bevolking bestaat voornamelijk uit volwassenen (77%), met 1.000 inwoners tussen 19 en 26 jaar. Het is een bovenal levendige wijk met veel creativiteit, activiteit en diversiteit- een wijk die veel mensen kennen als de plek met hun favoriete winkels maar voor de bewoners uiteindelijk hun thuis is.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56