Het Oude Centrum
Nieuws
Groenste Straat Challenge 2025
Beste bewoners,
Onze wijk is een van de acht versteende wijken in Den Haag die geselecteerd is om mee te doen aan de Groenste Straat Challenge 2025. Tot 1 november 2024 kun je je hiervoor inschrijven.
Wat houdt deze Challenge in en hoe kun je daaraan meedoen? Uitgebreide informatie hierover en het inschrijfformulier is te vinden op de website:
duurzaamdenhaag.nl/groenstestraat
In het kort:
Het is een wedstrijd in drie rondes.
- Ronde 1 (najaar 2024): in grote lijnen een plan bedenken met bewoners uit de straat en dit opsturen naar Duurzaam Den Haag.Als je straat wordt geselecteerd op basis van het idee dat je hebt ingestuurd, staat een ontwerper klaar om het plan met jullie verder te ontwikkelen.
- Ronde 2 (begin 2025) aan de slag met het plan tot uitvoer te brengen, waarbij je geholpen wordt door Duurzaam Den Haag en de gemeente
- Ronde 3 (lente 2025) De finale. Wint je straat de prijs, dan krijg je nog extra budget en ondersteuning om je straat nog mooier te maken. Als je straat niet wint, ontvang je een troostprijs: fruitboompjes en/of regentonnen. Alleen daarom is het al de moeite waard om mee te doen aan deze Challenge.
De voorwaarden:
- Het moet een woonstraat zijn: geen winkelstraat en ook geen straat met doorgaand verkeer
- Minimaal 6 bewoners uit een straat moeten meedoen en zich melden op het inschrijvingsformulier. Zie hiervoor: duurzaamdenhaag.nl/groenstestraat
- In de komende twee jaar mogen er geen werkzaamheden van de gemeente in de straat zijn.
- Bewoners van de straat moeten positief tegenover het vergroenen staan.
Uit alle inzendingen worden 4 straten geselecteerd die strijden om de titel Groenste Straat 2025. Als jouw straat wordt geselecteerd, ontvang je uiterlijk 8 november bericht.
Doe mee en maak onze wijk nog groener.
Hartelijke groet,
Conny Kuipéri
werkgroep De Groene Kern
11 en 13 okt levende installatie Alles moet weg
In zijn nieuwste ‘levende installatie’ verkent theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven het fenomeen winkeldiefstal. In een laat-kapitalistisch systeem waarin mensen worstelen om te overleven, lijkt de glans van de maatschappij verdwenen en zijn alternatieven onzichtbaar. Alles moet weg, maar ten koste van wat?
Deze installatie is te zien in The Grey Space in the Middle, Paviljoensgracht 20-24 in Den Haag. Voor deze voorstelling hanteren ze een “pay what you can”-systeem, waarbij je zelf een bedrag tussen de 10 en 30 euro per ticket kunt kiezen. Op vrijdag is er ook de optie ‘Patatje Met’ voor 15 euro, waarmee je een puntzak friet ontvangt voorafgaand aan de voorstelling.
In een tijd waarin we ons goede gedrag graag tonen, richt Dries zijn aandacht dus op het sociaal onwenselijke. Hoe voorbeeldig zijn we eigenlijk als we denken onbespied te zijn, bijvoorbeeld bij de zelfscankassa? Dries sprak met mensen van verschillende achtergronden die af en toe iets ‘vergeten’ te betalen, met dieven in detentie en met degenen die diefstal beschouwen als een vorm van verzet. Hij moedigt deze proletarische shoppers en zelfverklaarde ‘Robin Hoods’ aan tot zelfreflectie. Het resultaat is een indringende verkenning van de duistere kanten van ons morele handelen.
NRC “Intussen is zelfscanfraude ook in Nederland een fascinerend fenomeen, met een hele typologie aan gelegenheidsdieven, oplichters en sjoemelaars. Ze komen allemaal aan het woord in de ijzersterke nieuwe theatrale installatie Alles moet weg van Dries Verhoeven.”
12 okt DakDoeDag
Op zaterdag 12 oktober gaan we gerecyclede watercontainers omtoveren tot planters met een waterbuffer, geïnspireerd door de dakboerderij PAKT in Antwerpen. We nodigen je van harte uit om te komen helpen. Er is van alles te doen: zagen, boren, aarde scheppen, compostbakken in elkaar zetten en natuurlijk zorgen voor koffie en thee!
Ben je nieuwsgierig naar de vorderingen op het dak en wil je deel uitmaken van de opkomende DakPlanterij Community? Misschien wil je zelfs een eigen planter adopteren om eetbare of bruikbare gewassen te verbouwen op het mooiste dak van Den Haag, of heb je bijzondere teeltplannen voor het dak die je wilt bespreken. We nodigen je van harte uit om mee te komen doen!
De DakDoeDag vindt plaats op zaterdag 12 oktober van 11:00 tot 16:00 op het Helena van Doeverenplantsoen 3, ingang parkzijde. Deelname is gratis, maar donaties zijn welkom. We zorgen voor koffie, thee en limonade; neem zelf wat mee voor de lunch. Vergeet niet stevige schoenen en regen- en windbestendige kleding, en als je wilt, breng ook een schep of tuinschepje mee. Meld je aan via info@energiekas.nl.
Let op, het dak is omheind, maar nog niet veilig voor kinderen. We hopen op een wolkenloze lucht, maar een beetje regen schrikt ons niet af; alleen bij noodweer gaat de DakDoeDag niet door. Tot ziens op het dak!
12 okt Museumnacht
Museumnacht Den Haag toont het beste van de Haagse musea met een bruisend programma. Tot laat in de avond zetten 33 musea en culturele instellingen hun deuren open voor kunstminnende nachtbrakers. Binnen onze wijk zijn dat: Almare, Buitenmuseum, Das Leben am Haverkam, Filmhuis, Kloosterkerk en The Gray Space in the Middle.
Op zaterdag 12 oktober 2024 doen de deelnemende musea en culturele instellingen tussen 19:00 en 01:00 hun deuren weer speciaal voor jullie open en kan iedereen weer genieten van de Haagse kunst en cultuur. Ontdek de Haagse kunst en cultuur door middel van een mooi programma speciaal samengesteld voor deze avond.
Tickets en programma
De kaartverkoop van Museumnacht is gestart. Bekijk het volledige programma op de website van Museumnacht.
Hernieuwing Spuiplein is begonnen
Hoewel net buiten onze wijk… de gemeente en ontwerpbureau OKRA hebben met bewoners, ondernemers en culturele organisaties over de herinrichting van het Spuiplein gesproken. Belangrijke wensen waren het samenbrengen van culturen, veel groen, klimaatbestendigheid, ruimte voor evenementen, levendigheid en goede verbindingen met omliggende locaties. Het nieuwe ontwerp voorziet in veel groen, zitplekken, en een waterbassin. Bomen en planten zorgen voor schaduw en afwatering. De trappen bij het Mercure Hotel kunnen als tribune dienen en worden mogelijk groener gemaakt. Ook skaters werden betrokken bij de plannen. Het plein wordt uiteindelijk een groene ontmoetingsplek met ruimte voor kleine evenementen.
Opmerkelijk: de meeste figuren hebben geen schaduw, bij die er wel een hebben komt het licht uit de verkeerde richting, gezien de weerslag van de Nieuwe Kerk midden op Amare.
Definitief plaatsingsplan ORAC’s Oude Centrum
Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft besloten om extra containers te plaatsen in verschillende wijken. Dit besluit volgt op een eerdere goedkeuring van een voorstel waarin de plaatsing van 1.000 extra ORAC’s in Den Haag werd geregeld.
Er zijn criteria vastgesteld voor de locaties van deze containers en op basis daarvan is een ontwerp voor plaatsing gemaakt. Dit ontwerp, Deelplan B, heeft zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn er 37 zienswijzen ingediend. (Zienswijze is een ambtelijke term voor een bezwaar.) Vervolgens is op basis van het ontwerp een definitief plaatsingsplan opgesteld. Het college (Ambtelijke taal voor burgemeester en wethouders) heeft nu besloten dat een en ander in werking treedt na publicatie in het Gemeenteblad.
Het is de moeite om de bezwaren aangaande je eigen straat, uit de eerste rode link, door te lezen. Zo is op de Stille Veerkade iemand tegen de grond geduwd en aangevallen door een ORAC (pagina 47).
23 okt workshop Spiegelen met Spinoza
Beste buurtbewoners van Het Oude Centrum,
U bent van harte uitgenodigd voor een gratis deelname aan de workshop Spiegelen met Spinoza.
Deze interactieve samenkomst nodigt uit om elkaar (beter) te leren kennen en betekent tegelijk een ontmoeting met de verlichte ideeën van onze historische buurtgenoot Spinoza.
Oktober is niet alleen Spinozamaand maar ook de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema ‘ECHT NEP‘. Als vrijdenker was Spinoza altijd op zoek naar de waarheid. Voordrachtskunstenaar
Anita Poolman neemt je mee naar Spinoza’s ideeën over ethisch denken en handelen. Het is interessant om nep en echt met elkaar te vergelijken in snelle schetsen of rake tekeningen. Ook ware verhalen en eigenzinnige gedachten zijn welkom.
23 oktober | 10:30 – 12:30 uur | Wijkhuis Het Oude Centrum op Paviljoensgracht 56
26 oktober | 14:00 – 16:00 uur | Feestelijke afsluiting in de Centrale Bibliotheek
Alle deelnemers zijn dan van harte welkom voor een inspirerende middag met muziek, poëzie en een interactieve spiegelvertelling.
⇒ GRATIS DEELNAME ⇒ wel tijdig reserveren met VERMELDING VAN UW LOCATIE-KEUZE: anitapoolman@planet.nl
Anita Poolman | M 06-43193676
Hanneke Besseling | M 06-51709443
27 sep – 13 okt 2024 Das Leben Am Haverkamp
DIANA GHEORGHIU met JILL VERWEIJEN & LINNÉA GERRITS—WHATEVER REMAINS UNCHANGED IS ALREADY DEAD
Invasies, pandemieën en steeds hogere temperaturen. Het idee van een apocalyps lijkt niet langer vergezocht. Inspelend op deze wijdverspreide angst, zijn er nieuwe markten ontstaan die exclusieve overlevingsgadgets en zogenaamde doomsday-bunkers aanbieden: luxe privé schuilplaatsen – uitgerust met zwembaden en zelfvoorzienende voedsel- en watervoorzieningen.
27 september 2024–13 oktober 2024
Kunstenaar Diana Gheorghiu haalt inspiratie uit deze luxe doomsday-bunkers en het menselijke verlangen om de maatschappelijke ineenstorting in comfort te overleven. In haar 3D-animatiefilm Whatever remains unchanged is already dead toont ze drie personages die op een afgelegen eiland terechtkomen met toegang tot onbeperkte wellness-therapieën. Gheorghiu onderzoekt hoe deze ruimtes gezien kunnen worden als centra voor het plannen en voorbereiden op een onzekere toekomst.
Voor de tentoonstelling bij Das Leben am Haverkamp werkt Gheorghiu samen met decorontwerpers Jill Verweijen en Linnéa Gerrits om haar werk tastbaar te maken. Ze leiden het publiek door een gang die doet denken aan een MRI-scanner, maar ook het gevoel van een geboortekanaal oproept. In een ongedefinieerde ruimte, bedekt met groene tapijten, nodigen ze je uit om de absurditeit te ervaren van een consumptiemaatschappij waarin gezondheid en veiligheid te koop lijken te zijn. Tenminste, voor degenen die het zich kunnen veroorloven…
OPENING during HOOGTIJ
27 September, 19:00—23:00 h
OPENING HOURS
Saturdays and Sundays
27 September—13 October, 11:00—17:00 h
MUSEUMNACHT THE HAGUE
12 October, 19:00—00:00 h
Museumnacht ticket required
ON APPOINTMENT
mail to joost@daslebenamhaverkamp.com
LOCATION
Stille Veerkade 19, The Hague
Ontwikkeloverleg Oude Centrum
Datum: maandag 9 september 2024
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: Paviljoensgracht 56
Aanwezig:
Bestuur Wijkorganisatie:
Barbara IJsselmuiden, (voorzitter),
Maarten de Zwart, algemeen bestuurslid.
Belangstellenden: tien bewoners en twee ondernemers (Boekhorststraat)
Aanwezig van gemeente Den Haag:
Shalini Jhinnoe Stadsdeelmedewerker Dienst Publiekszaken
Arnie Caprino Regisseur Dienst Stedelijke Ontwikkeling
Katleen Van den Meerschaut Projectmanager Dienst Stedelijke Ontwikkeling
Annita Klijn Sr. Projectmanager Dienst Stedelijke Ontwikkeling
Manon Pont Sr. Domeinmedewerker Dienst OCW (via Teams)
Vertegenwoordigers: CBRE en Rijnboutt
1.Opening:
Welkom door: voorzitter wijkorganisatie.
- Mededelingen:
Agendapunt 5. (Orac’s) vervalt omdat plaatsingsvoorstel ondergrondse containers vanaf Paviljoensgracht tot Spui nog in college B&W van 10 september besproken moet worden. - Herontwikkeling Bijenkorf Gedempte Gracht.
Vertegenwoordigers Projectontwikkelaar CBRE en Architectenbureau Rijnboutt presenteren de nieuwbouwplannen voor het parkeerterrein achter de Bijenkorf aan de Gedempte Gracht. De plannen zijn mede gebaseerd op het bestemmingsplan van het voormalige V&D pand aan de Grote Marktstraat; een gebouw en campus van de Universiteit Leiden. De vraag naar betaalbare studentenwoningen zal hierdoor toenemen. Op dit moment is het een rommelig straatbeeld op de Gedempte Gracht: geparkeerde auto’s, laad en losruimten Hema en Bijenkorf, verkeersopstoppingen voor het parkeerterrein, fietsverkeer, geparkeerde tweewielers en afvalcontainers. De nieuwe bestemming van het huidige parkeerterrein gaat dit verbeteren. Er komen 380 eenpersoons sociale huurwoningen voor studenten en jong professionals van 21 m2 met volledig eigen voorzieningen. Het pand wordt 9 verdiepingen hoog. Op straatniveau: publieke functies als winkels, lichte horeca tot 23.00 uur, mogelijk ook posten voor gezondheidszorg en welzijnsorganisaties voor wijk en bewoners. Afval verzamelpunten worden inpandig geregeld. Op de eerste verdieping: gemeenschappelijke woon- en sportruimten. Ook komen er groenvoorzieningen: private daktuinen en aan de straatkant bomen. Het wooncomplex wordt 24/7 beveiligd door een communitymanager/toezichthouder. Bij dit woonconcept komt geen inpandige parkeergarage en bewoners ervan komen ook niet in aanmerking voor parkeervergunningen. De bestaande kelder van de Hema is bestemd als fietsenstalling waardoor de geparkeerde fietsen in dat gebied uit het straatbeeld verdwijnen. De laad- en losplek voor de Hema blijft. Het streven is om binnen 3 jaar de plannen te realiseren. Aan het einde van de presentatie vragen bewoners nog aandacht voor het voorgenomen gewijzigde parkeerbeleid naar progressieve parkeertarieven: kort parkeren loont, hoe langer de parkeertijd hoe hoger het uurtarief. Dit beleid vergroot echter de parkeerdruk voor vergunninghouders. Het veroorzaakt overmatige verkeersbewegingen, meer uitstoot, geluidsoverlast en het ontwijken van parkeergarages.
4 Toekomst Doubletstraat
Manon Pont van de gemeente geeft via videobellen inzicht in de stand van zaken:
Eind april is de motie sluiting Doubletstraat niet aangenomen door de raad. Er wordt een bureau ingeschakeld om met belanghebbenden te praten over alternatieven, zoals thuiswerken. Doel is de functie op termijn uit de Doubletstraat te halen en daarmee de overlast op te lossen van drugsdealers en andere criminele praktijken. Er wordt door de bewoners op gewezen bij het onderzoek vooral de hiërarchie van belangen aan te geven. Welzijn van de seksmedewerkers moet topprioriteit zijn. Het traject van de architect voor de Geleenstraat wordt als mogelijk voorbeeld meegenomen in dit onderzoek In 2026 hoopt men op basis van plannen “herontwikkeling Doubletstraat” een pilot te starten. De exploitanten wordt dringend verzocht mee te doen aan deze pilot. Op 19 september staat overleg Doubletstraat met bewoners Oude Centrum gepland, waarbij het accent ligt op overlast voor bewoners op te lossen. Het betreft de uitwerking van de motie “verbeter leefbaarheid rondom Doubletstraat”
- Orac’s
Hoewel het agendapunt Orac’s is vervallen, omdat het plaatsingsplan
10 september in het college komt, wordt het door de bewoners toch aan de orde gesteld.
Hoe bepaal je waar Orac’s komen en waar niet? De ervaring van bewoners leert dat hierover geen gesprek mogelijk was/ is met de gemeente. Beleid is beleid is de stelregel en daarvan wordt niet afgeweken. Na een zienswijze is alleen beroep bij de Raad van State mogelijk. Dat betekent dat dan alles blijft stilliggen Deze houding van de gemeente steekt bewoners. Het is toch geven en nemen en daar hoort ook bij met bewoners in gesprek gaan. Jammer dat het WOM overleg dat heel waardevol was, er niet meer is. Een van de bewoners voegt daar nog aan toe dat er vijf jaar geleden op de Gedempte Burgwal een brief is verspreid over het plaatsen van Orac’s. Deze ondergrondse containers zijn nog steeds niet geplaatst, nul communicatie daarover. Tot slot de opmerking dat in “betere” wijken veel aandacht is voor het plaatsen van groen rondom de Orac’s.
6.Binnenstadsplan 2033
Annita Klijn, sr. projectmanager Dienst Stedelijke Ontwikkeling, geeft aan dat het Binnenstadsplan tot 2033 is vastgesteld en in de huidige collegeperiode ten uitvoer wordt gebracht. De gemeente gaat het uitvoeringsprogramma schrijven en bij elk nieuw project is het Binnenstadsplan leidend. De plannen omvatten beleid ten aanzien van buitenruimten, schoon en veilig en vergroening. De voetganger staat in het Binnenstadsplan op 1. Over de werkwijze het volgende: bij de inventarisatie van alles wat speelt worden integraalplannen meegenomen zoals vervanging infrastructuur, veiligheid fietsers en vergroening. Dat kunnen we dan bij werkzaamheden in een keer aanpakken zodat niet elke keer de straat open moet. Bij elk concreet project worden bewoners betrokken. Een voorbeeld waarbij zo’n integrale werkwijze wordt toegepast is de herinrichting van tram 6 bij Om en Bij. Een vraag van een van de aanwezige is: hoe worden bewoners betrokken bij deze plannen? En het advies te luisteren naar de inbreng van bewoners . Tot slot de opmerking: als voetgangers op nummer 1 staan bij de uitvoering van het Binnenstadsplan hoe is het dan mogelijk dat de Grote Marktstraat met het fietsverkeer zo onveilig is voor voetgangers. Waarom zijn de stickers verdwenen die op het wegdek waren geplaatst om fietsers te attenderen dat het voetgangersgebied is? Daarnaast horen fat bikes in deze straat uit veiligheidsoogpunt helemaal niet thuis.
Dao Lu – Fire Dragon
Net buiten de wijk, maar te leuk om niet te vermelden…. rust uit door beweging, elke donderdag om 12:30 uur een halfuurtje ontspanning. Met de meditatieve, vloeiende bewegingen van Dao Lu kun je even helemaal tot rust komen. Ga langs bij Amare voor een verfrissende pauze. Dao Lu helpt je om je hoofd leeg te maken en je lichaam te ontspannen. Dit gebeurt door een combinatie van Tai Chi, Chi Kung en Oosterse krijgskunst. Na deze sessie voel je je weer opgeladen en klaar om de rest van de dag aan te kunnen. De les wordt verzorgd door Mark van Fire Dragon uit Den Haag. Je hoeft geen speciale kleding aan te trekken en je kunt je schoenen gewoon aanhouden. Aanmelden of een kaartje kopen is niet nodig; je kunt zo binnenlopen en meedoen.
Vanaf 11 september Klaverjasmiddagen
Vanaf woensdag 11 september wordt er iedere woensdagmiddag geklaverjast aan de Paviljoensgracht 56, Den Haag. Het evenement begint om 13.00 uur, met een inloop vanaf 12.30 uur. De kaartmiddagen duren tot 16.00 uur en zullen doorgaan tot aan de kerst.
De klaverjasmiddagen worden georganiseerd in de vorm van een gezellige competitie, iedereen is welkom om mee te doen, ook als je het spel nog wil leren. Dit is een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en je klaverjasvaardigheden te verbeteren in een informele en gemoedelijke sfeer.
Voor meer informatie of vragen over de organisatie kunt u contact opnemen met Leo van Marwijk op telefoonnummer 0637550083.
Haags Klimaatberaad zoekt voorzitter en leden
Den Haag krijgt een Klimaatberaad. Deze raad gaat het stadsbestuur adviseren over het klimaatbeleid. Iedereen die in Den Haag woont of in Den Haag een onderneming heeft kan solliciteren naar de functie van klimaatberaadslid of voorzitter. Het Haags Klimaatberaad krijgt 16 leden en een voorzitter. Dit zijn inwoners, ondernemers en experts.
Advies uit de stad
Wethouder Arjen Kapteijns: ‘We willen dat Den Haag een fijne stad is én blijft. Een stad met veel groen en gezonde lucht. Dat lukt alleen door samen te werken. Daarom vraagt het stadsbestuur advies van mensen die in de stad wonen en werken. Zij weten heel goed wat nodig is. Samen zorgen we dat het beleid goed past bij de behoeften in de stad.’
Haags Klimaatakkoord
Het klimaatberaad gaat onder meer advies geven over het Haags Klimaatakkoord. Hierin staan 38 afspraken over onder andere schone energie, schoon vervoer, hergebruik van spullen en grondstoffen, en de bescherming tegen extreem weer.
Solliciteren
Ga voor meer informatie en om te solliciteren naar
• de vacature voor lid;
• de vacature voor de voorzitter van het Haags Klimaatberaad.
De sollicitatiegesprekken beginnen in september. Tijdens de Haagse Klimaatweek presenteert de gemeente de leden en de voorzitter van het klimaatberaad aan de stad. Dit is in de week van 11 tot en met 17 november.
De Groene Kern voor vergroening in onze wijk
Werkgroep De Groene Kern onderhoudt contacten met de gemeente en de Stichting Duurzaam Den Haag en overleg elke tweede dinsdag van de maand om 19.30 uur in de wijkkamer van Het Oude Centrum, Paviljoensgracht 56. Iedereen is welkom. Al gelang de agenda schuiven de groenbeheerder Stadsdeel Centrum, Duurzaam Den Haag of andere deskundigen aan bij dit overleg.
Groene Kansenkaart
Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Den Haag regelmatig vragen om meer groen in hun wijken. Meer groen zorgt namelijk voor een prettiger leefomgeving en bevordert de gezondheid. De gemeente onderzoekt per wijk waar extra groen kan komen en legt dit vast op een Groene Kansenkaart. Soms is het eenvoudig om extra groen toe te voegen, maar op andere plekken zijn grote aanpassingen nodig. Voor deze locaties maakt het gemeentelijke Ingenieursbureau plannen en schetsontwerpen. Deze plannen worden vervolgens aan de bewoners voorgelegd, zodat zij hun mening kunnen geven. De eerste schets voor de Groene Kansenkaart van Het Oude Centrum wordt in mei 2025 gepresenteerd. De wijkorganisatie organiseert dan een bijeenkomst waar bewoners hun ideeën en wensen voor meer groen kunnen delen.
Volg de ontwikkelingen onder Nieuws op de website en in de rubriek De Groene Draad van de wijkkrant. Contactpersoon: info@hetoudecentrum.n
Kunst in de Etalage
Nieuwe expositie Kunst in de Etalage aan de Amsterdamse Veerkade 9, Marsel Loermans ontmoet Frederick Linck. “Home is Where the Heart is“.
In 1974 ging ik vanuit Wijchen op kamers in Den Haag om naar de School voor Fotografie en Fototechniek te gaan. Eerst nog een week om boeken op te halen, een tekendoos, penselen en eiwitlazuur te kopen bij Goedman en voor een Weston Master belichtingsmeter naar Minderman.
Het gerucht ging dat er een nieuwe docent zou komen en een toekomstige klasgenoot had ontdekt dat die exposeerde in galerie Edison in de Javastraat. Wij daarheen dus.
We zijn behoorlijk geschokt als we de foto’s zien van Frederick Linck, misschien wel een van onze toekomstige docenten. Flink bewogen foto’s en daardoor onscherp. Moet deze man ons leren fotograferen? Uiteindelijk kwam ik in een andere klas terecht en heb ik nooit les gehad van Frederick. Toch zijn deze foto’s mij altijd bijgebleven.
In deze etalage foto’s van Frederick zoals ik me die herinner uit 1974 en foto’s uit het project “Home is where the heart is” van Marsel Loermans | Anton Spruit. Een serie interieuropnamen van door de bewoners verlaten huizen, maar die om diverse redenen nog niet in de verkoop zijn.
Marsel Loermans
Hier meer uit de serie Home is where the Heart is van Marsel Loermans | Anton Spruit
Samenkomst werkgroep Groene Kern
Elke tweede dinsdag van de maand komt de werkgroep om 19.30 uur bij elkaar in de huiskamer van de wijkorganisatie aan de Paviljoensgracht 56. Iedereen kan aansluiten bij dit overleg.Tijdens het overleg wordt de actielijst doorgenomen en een vragen- en wensenlijst opgesteld om aan de gemeente voor te leggen. Informatie over de voortgang van de werkgroep vindt u op deze website.
De eerstvolgende bijeenkomst: dinsdag xx om 19.30 uur in de huiskamer van de wijkorganisatie Paviljoensgracht 56.
Lichel zoekt ruimte voor 336.000 stropdassen
Het Oude Centrum – Lichel woont in het oude centrum en heeft 336.000 stropdassen. Lichel is kunstenaar en is bezig met een bijzonder project, maar de ruimte waar hij de dassen bewaart moet leeg. Mogelijk gaan de stropdassen nu naar het grofvuil. Lichel wilde daar een stropdassenlint van ruim driehonderd kilometer van maken.
Hij kwam op het idee doordat twee hele goede vriendinnen van hem verhuisden: de één naar Groningen en de ander naar Maastricht. Verder uit elkaar kan niet. Het leek hem leuk om een lint te spannen tussen die twee provincies.
Al jaren mee bezig
Nu moet hij vanaf woensdag noodgedwongen uit de ruimte waar hij alle stropdassen bewaart. Hij is al ruim zeven jaar bezig met zijn ‘stropdasroute’. ‘We hebben het hele land afgereisd om alle dassen te verzamelen’, vertelt Lichel terwijl hij een doos met dassen van plaats aan het veranderen is. Overal liggen en hangen stropdassen. Lichel staat uiteindelijk voor een stapel dozen hoger dan hijzelf, waar de cijfers ‘200, 250, 100’ op geschreven staan. Een deel is al aan elkaar genaaid.
Sommigen zeggen: “je mag het bij mij kwijt.”
Waar hij heen moet met al die stropdassen? Hij heeft nog geen idee. ‘Sommigen zeggen: je mag ze bij mij kwijt’, legt Lichel uit tijdens het radioprogramma ‘Menno in de Middag‘ van Omroep West.
‘Ik moet uit de huidige ruimte, maar het is ingewikkeld want ik kan geen andere opslag krijgen.’ De ruimte waar de kunstenaar aan zijn project werkt is een tijdelijke. Normaal gesproken krijgt Lichel bij het verlaten van de ruimte een nieuwe aangeboden. Dit keer niet.
‘Anders gaan ze naar het grofvuil’
‘Ik kan wel iets betalen, maar ik kan geen honderden euro’s uitgeven aan een extra ruimte’, zucht de kunstenaar. ‘Ik probeer ze kwijt te raken aan mensen, totdat ik ze ergens kan stallen.‘
Niet alle stropdassen hebben een opvangadres. ‘Als ik woensdag geen ruimte heb, dan moeten de dassen weg en gaan ze naar het grofvuil.’
En dat is zonde, want Lichel heeft moeite moeten doen om al die dassen te verzamelen. ‘We hebben heel Nederland afgereisd om die dassen op te halen.’
Uiteindelijk zal alles wel weer Sisyphos arbeid zijn.
-Overgenomen van Omroep West, en zwaar bewerkt.-
Bewegingsnieuws
De sport en bewegingsactiviteiten onder leiding van de sportcoach gaan gewoon door in juli en augustus.
Fitness training
Dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en van 11.10 – 12.10 uur. Oranjeplein bij gymbox.
Koffie drinken voor de sporters in de wijkkamer van wijkorganisatie: Paviljoensgracht 56.
Dinsdag vanaf 30 juli van 11.00 – 12.30 uur
Wandelen
Dinsdag van 17.00 – 18.00 uur. Wagenplein start- en eindpunt wandeling. Wandelsnelheid: 4 km per uur.
Fitnesstraining
Donderdag van 9.00 – 10.00 uur in de Spinozahof.
Onderling contact
Wil je in jouw straat in het oude centrum ook iets organiseren, zodat buren onderling meer contact hebben? Vraag dan het Lief & Leed potje van € 75,– aan.
Donderdag 25 juli om 16:30 uur komt Nander van Lief & Leed zich voorstellen en uitleggen wat het is en hoe mensen hier gebruik van kunnen maken.
Nidal Al-Qaq woont al 23 jaar in de stad en voelt zich nergens anders thuis. Meer dan 20 jaar werkt hij met mensen en dat is juist wat hem een positief en leuk gevoel geeft. Wat hij daarnaast erg leuk vindt, zijn zijn vrijwillige functies. Zo is hij de laatste tien jaar actief als vrijwilliger in Scheveningen als volleybaltrainer, coach en teammanager. Hij geniet van alles wat met mensen te maken heeft. Hij verheugt zich om de bewoners van het oude centrum te ontmoeten en zijn hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft.
Voornemen tot ingebruikgeving 2e verdieping de Helena
De gemeente Den Haag is voornemens om de tweede verdieping van het gebouw, gelegen aan het Helena van Doeverenplantsoen 3 te ‘s-Gravenhage, aan Corver&Co in gebruik te geven. Deze ingebruikgeving heeft als doel een culturele ontmoetingsplaats te creëren voor de buurtbewoners van het omliggende gebied en de rest van de stad. Daarnaast streeft deze ingebruikgeving ernaar een bruisende gemeenschap te vestigen waarop toekomstige activiteiten kunnen worden gebaseerd. Door diverse partijen bijeen te brengen, wordt gestreefd naar synergie en een innovatieve omgeving. Ook heeft de ingebruikgeving als doel een ontmoetingsplek te zijn voor de buurt en de stad, waar mensen langskomen om elkaar te spreken, kinderen op dansles te brengen en deel te nemen aan culturele activiteiten en vrijwilligerswerk. Het moet een bruisende plek van reuring en creatie worden.
De gemeente Den Haag is van mening dat de bedoelde ruimte in het gebouw een waardevolle bijdrage kan leveren aan het versterken van sociale verbindingen en het bevorderen van duurzame initiatieven binnen de (directe) omgeving. De Gemeente Den Haag heeft dan ook de intentie de ruimte (tweede verdieping) in het gebouw Helena van Doeverenplantsoen 3 in bruikleen te geven aan een partij zonder winstoogmerk, zodat zo veel buurtbewoners als mogelijk het gebouw ook als een sociale ontmoetingsplaats gaan zien en gebruiken. Corver&Co tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het opzetten van projecten en het, in samenwerking met stadsbewoners en/of organisaties, uitvoeren van diverse maatschappelijke projecten. Gelet op de hiervoor omschreven doelen wenst de gemeente Den Haag de genoemde ruimte in gebruik te geven aan Corver&Co, die voornemens is de hiervoor genoemde doelen en functies te realiseren in de betreffende ruimte in het gebouw.
Bestuursvergadering
Maandag 16 september 2024 om 20.00 uur bestuursvergadering in de buurtkamer aan de Paviljoensgracht 56. Bewoners zijn welkom.
Grote Marktstraat krijgt vijftig meter regenboogkleuren
De Grote Marktstraat in Den Haag krijgt een vijftig meter lange coating in de kleuren van de regenboogvlag. Deze kleurrijke ‘fietsgoot’ moet op 11 oktober gereed zijn, ter gelegenheid van nationale Coming Out Day. Voorlopig betreft het een proefperiode van drie maanden. Tijdens deze periode onderzoekt het Haagse stadsbestuur onder andere de onderhoudskosten voor een permanente en volledige uitvoering van de veelkleurige goot in de hele winkelstraat.
Symbolisch
Den Haag wil met de regenboogcoating op een prominente plek in de stad extra aandacht geven aan de acceptatie van seksuele geaardheid en genderidentiteit, laat stadsdeelwethouder Arjen Kapteins van GroenLinks weten. ‘Dit is een symbolische, maar belangrijke stap waarmee we laten zien dat iedereen welkom is in Den Haag.’ De regenboogcoating komt voorlopig in de verdiepte goot op het gedeelte tussen de Grote Markt en de Raamstraat en is ook bedoeld om de fietsers in de lange winkelstraat wat zichtbaarder te maken. In november 2023 nam de Haagse gemeenteraad een motie van Hart voor Den Haag aan om ‘het fietspad’ in de Grote Marktstraat van een kleur te voorzien.
Verkeersveiligheid
De proeftijd van drie maanden is niet alleen bedoeld om de kosten van het onderhoud in kaart te brengen en om te kijken of de regenboogcoating het een beetje houdt. De wethouder wil ook weten of de verkeersveiligheid in de winkelstraat niet in het geding komt. Een gekleurde goot kan het effect hebben dat fietsers er harder gaan fietsen omdat ze denken dat ze zich op een formeel fietspad bevinden. Dat is in de Grote Marktstraat niet het geval, benadrukt het stadsbestuur. De luxe winkelstraat is een voetgangersgebied waar de fietsers te gast zijn.
Universiteitsgebouw Spui Campus Den Haag
Universiteit Leiden breidt campus Den Haag uit met nieuw universitair centrum
Net buiten onze buurt breidt de Universiteit Leiden in 2025 haar campus in Den Haag uit met een universitair centrum in het voormalige pand van Hudson’s Bay aan de Grote Marktstraat. Dit gebouw zal worden gehuurd door Universiteit Leiden, de Open Universiteit en Universiteiten van Nederland. Universiteit Leiden wordt de hoofdhuurder, terwijl de andere twee universiteiten een deel van het pand zullen huren. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met andere mogelijke partners, waaronder het LUMC, om zich ook in het gebouw te vestigen.
De keuze om samen te werken met de Open Universiteit en Universiteiten van Nederland is niet toevallig. Universiteit Leiden ziet namelijk mogelijkheden voor samenwerking op gebieden zoals kunstmatige intelligentie, duurzaamheid en veiligheid en beveiliging. Voor de drie universiteiten in het pand kunnen, moet er nog wel grondig gerenoveerd worden. Het complex bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen uit drie verschillende bouwperiodes, waaronder het monumentale V&D-pand aan het Spui uit 1928. Het openblijven van de winkels gedurende de bouwwerkzaamheden en de zeer krappe bouwplaats maken dit transformatieproject extra uitdagend.
Binnenplaats Spui Campus
Spui Campus
Het Universiteitsgebouw Spui Campus Den Haag, zoals het nieuwe gebouw voluit heet, is eigendom van CBRE Investment Management. In totaal heeft het complex een maximale capaciteit van ongeveer 4.000 studenten, docenten en medewerkers, die door de komst van het Universiteitsgebouw gaan zorgen voor meer levendigheid in de binnenstad en voor verlenging van de verblijfsduur in het gebied omdat zaken als sporten en leren ook in de avonden plaatsvinden.
Grote Marktstraat
Het gebouwdeel aan de Grote Marktstraat dat aan onze buurt grenst dateert uit de jaren ’60. Hier komen de onderwijslokalen, kantoren en diverse werk- en studieplekken. Kenmerkend aan de constructie van dit gebouwdeel zijn de betonnen kolommen met paddenstoelkoppen, vergelijkbaar met die van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
rechts op de foto een paddenstoelkop
Gemeente draagt bij
Universiteit Leiden heeft het inbouwpakket voor de totale oppervlakte geraamd op € 17.000.000,-. De gemeente draagt maximaal € 10.000.000,- bij middels een subsidie. Om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen mag de financiële bijdrage voor het inbouwpakket uitsluitend gebruikt worden voor het realiseren van voorzieningen voor onderwijs, een kerntaak van de universiteit. Oplevering in 2025. De levendigheid die het gebouw gaat bieden, zal ook onze wijk raken: kansen voor ondernemers.
Elke tweede dinsdag van de maand overlegt de Groene Kern
Naar aanleiding van vragen tijdens het leefbaarheidsoverleg om meer steun van de gemeente is met een aantal bewoners, de opbouwwerker Marnix Hack en het bestuur van de wijkorganisatie de werkgroep Groene Kern opgericht. Deze werkgroep, onder voorzitterschap van Marnix, onderhoudt contacten met de gemeente en Duurzaam Den Haag om initiatieven van vergroening tot uitvoer te brengen. In onze wijk zijn dan ook veel initiatieven om de buurt te vergroenen.
Elke tweede dinsdag van de maand komt de werkgroep om 19.30 uur bij elkaar in de huiskamer van de wijkorganisatie aan de Paviljoensgracht 56. Iedereen kan aansluiten.Tijdens het overleg wordt de actielijst doorgenomen en een vragen- en wensenlijst opgesteld om aan de gemeente voor te leggen. informatie over de voortgang van de werkgroep vindt u op deze website.
Grafische Werkplaats geen subsidie
Helaas kregen ze slecht nieuws tijdens hun 5o jarige jubileum. De Adviescommissie van de kunstenplan 2025-28 gaf een negatief advies, de Grafische Werkplaats dreigt op die manier zijn structurele subsidie kwijt te raken.
Bij de Grafische Werkplaats zijn ze ervan overtuigd dat hun aanwezigheid van vitaal belang is in het culturele landschap van Den Haag. Het verlies van de werkplaats na 50 jaar zou een grote klap zijn, en is niet makkelijk om het weer op te bouwen. De ambities voor de komende 4 jaar waren groot, ze zijn dan ook vastbesloten om die gewoon aan iedereen kenbaar te maken.
Wandeling door Chinatown
Tekst: Mieke de Bekker | Redactie en aanvullingen: Jacob
Voor de Tweede Wereldoorlog was dit deel van het Oude Centrum een Joodse buurt. Vrouwen ontvluchten er hun huis en de smalle steegjes om buiten in de zon de aardappelen te schillen. Winkeliers bieden hun waar aan op straat, venters roepen onverstaanbare kreten om hun spullen aan de man te brengen. Families bezoeken elkaar buiten, grapjes makend in het Nederlands-jiddisj, de spreektaal.
Joodse gemeenschap
Tijdens de oorlog zijn er van de 17.00 Haagse joden er 15.000 om het leven gekomen. Het karakter van de buurt werd hierdoor na de oorlog anders, de synagoge en winkels verdwenen. Het gebied was grotendeels verlaten en verarmd. Jacques Levi Lassen een joods-Haagse inwoner en zakenman, die voor de oorlog naar New York was gevlucht en daarna weer terugkeerde naar deze stad, richtte in 1957 de ‘Stichting Levi Lassen’ op. Een organisatie ter ondersteuning van Joodse en algemene doelen. Hij wilde van de Gedempte Gracht, als eerbetoon aan de niet teruggekeerde Joodse bewoners, weer een bloeiend handelscentrum maken en begon in de omgeving panden op te kopen. Lassen stierf in 1962 en liet zijn gehele vermogen aan de Stichting na. Deze stichting realiseerde in 1968 de eerste overdekte dagmarkt in Nederland aan de hoek Spui-Gedempte Gracht, bekend als de Markthof.
Chinese gemeenschap
Rond de laatste eeuwwisseling was het de gemeente Den Haag die nieuw leven in het gebied blies, samen met de Chinese gemeenschap die zich in de buurt had verzameld. Nog steeds steunt de gemeente Chinatown en werkt daarbij samen met Stichting BIZ (Bedrijven Investerings Zone) Chinatown Den Haag. De stichting organiseert samen met andere partijen feestelijkheden in de buurt zoals Chinees Nieuwjaar en het Chinese Maanfeest. Chinatown beslaat het gebied tussen de Paviljoensgracht, Gedempte Burgwal, Gedempte Gracht, Spui en de Amsterdamse Veerkade.
Chinese poorten
Chang Wong, voorzitter van Stichting BIZ Chinatown Den Haag, neemt mij mee op pad door de wijk. Tijdens onze wandeling passeren we twee grote Chinese poorten. Chang legt uit dat de poorten zijn gemaakt van hout en verschillende Chinese steensoorten. Alle onderdelen zijn in China voorbereid en vervolgens naar Den Haag gebracht en in elkaar gezet. Het is echt Chinees ambachtswerk waarbij de draak prominent aanwezig is als symbool van kracht, dynamiek, succes en energie. Het is een hemels dier en staat voor verbinding tussen de hemel en de aarde. Het staat ook voor welkom en bescherming. Een uniek symbool dat van oorsprong alleen door de keizer mocht worden gebruikt. Op het vasteland van Europa is Den Haag de eerste stad die Chinese poorten kreeg als kenmerk van de Chinese wijk. Overigens is het dit jaar ‘het Jaar van de Draak’.
Gebouw Burgwal
Al wandelend kom ik langs het eerste warenhuis van Den Haag. Het is aan de Gedempte Burgwal gebouwd in 1918 en is nu onder andere het hoofdkwartier van de krant China Times. Het gebouw staat nu te koop voor € 3.150.000,-. Boven ons hoofd bungelen rode lampionnen. Voor de Chinezen is rood een kleur die voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid staat. Chang vertelt dat van alle ondernemingen in Chinatown, 60-70% horecazaken zijn, waarvan de meeste Aziatisch.
Op een bovenverdieping het hoofdkwartier van de China Times
Variététheater
Ik loop door de Wagenstraat, genoemd naar de wagens die tussen Delft en het centrum van Den Haag reden, en gaan naar binnen bij Oriëntique. Een grote Aziatische woonwinkel en sta perplex over de enorme diversiteit aan Aziatische meubels en woon- artikelen en over de grootte van het pand, heel diep en met een open bovenverdieping. Het gebouw werd in 1909 opgetrokken in opdracht van bioscoopexploitant Anton Nöggerath. Vanaf het begin bood het Theater Flora zowel variétévoorstellingen op het toneel als filmvertoningen. Het had eertijds een capaciteit van ongeveer 800 stoelen.
Flora in glorietijden
Scala
In Nederland was Den Haag-Scheveningen het middelpunt van het variété. Het Kurhaus, Palais de Danse en natuurlijk het Circustheater trokken duizenden bezoekers. In het centrum van de stad, ter hoogte van het parkeerterrein van de Bijenkorf, was het Scala-theater een stralend middelpunt. Gedurende de 55 jaar dat het theater geopend was, traden er veel bekende namen op. Nationale beroemdheden zoals Fien de la Mar, Toon Hermans, Wim Kan en het duo Snip & Snap stonden op het podium. Ook internationale grootheden, zoals Josephine Baker die in 1928 in Den Haag optrad, waren te bewonderen in het Scala-theater. Eind jaren ’20, begin jaren ’30 schilderde Isaac Israël regelmatig in het Theater. Het gebouw is omstreeks 1884 neergezet als casino. In 1901 werd het een theater en kreeg het de naam Scala, in 1956 werd het gesloopt.
Interieur Scala-theater dat plaats bood aan 1.400 personen
Stoepranden & Afro Indian Market
Terwijl ik de straat oversteek vallen de stoepranden op. In het steen staan Chinese spreekwoorden gegraveerd, inclusief Nederlandse vertaling. Bijvoorbeeld op de Gedempte Burgwal: ‘De ene generatie plant de boom en de volgende geniet van de schaduw’. Ook de straatnaambordjes in Chinatown zijn tweetalig. De Afro Indian Market in. Deze zaak is zo’n dertig jaar geleden opgezet door een uit Suriname afkomstige ondernemer. Zijn zoon en huidige eigenaar Amar Rambali vertelt hoe klein ze destijds begonnen zijn en dat Amar de winkel steeds een beetje verder heeft uitgebreid.
Markthof
Dan neemt Chang mij mee naar een van de eerste Chinese pioniers in Chinatown, Henk Au.
Henk ontvangt ons in toko Ming Kee, een van zijn zaken. Hij vertelt dat hij als 19-jarige jongen in 1977 vanuit Hongkong naar Den Haag kwam. Hongkong was in die tijd niet zo’n ontwikkelde en welvarende stad als het nu is. Zijn neef uit Den Haag bood hem een baantje aan in zijn toko in de Markthof. Henk sprokkelde het geld voor een vliegticket bij elkaar en kwam in Den Haag aan met slechts honderd Amerikaanse dollars. Hij leerde zijn vrouw hier kennen en samen namen
ze in 1988 de toko over, een winkel van 88 m2. Sindsdien hebben ze geleidelijk steeds meer zaken in de Markthof kunnen overnemen en nu is Henk Au een van de grootste ondernemers in Chinatown. Naast zijn vrouw werken inmiddels ook zijn twee dochters en een schoonzoon in zijn onderneming. Zij helpen de winkels verder de 21e eeuw in.
Café de Waag
Later ga ik langs bij een andere ondernemer van het eerste uur in Chinatown, Erwin Mittertreiner van Café de Waag. Ik zit achter de ramen die sinds twee jaar open kunnen heerlijk half buiten in de voorjaarszon, en beleef zo het straatleven. Erwin vertelt dat zijn ouders het café begonnen op 1 april 1979. Onlangs werd dan ook het 45-jarig jubileum gevierd. Sinds het overlijden van zijn vader in 2007, runt Erwin de zaak alleen. Hij heeft de buurt sinds de jaren ‘80 flink zien veranderen. Eerst waren het vooral witte werklieden en (illegale) arbeiders die lange dagen maakten en na het werk biertjes kwamen drinken. Er werden ruzies uitgevochten. Tegenwoordig kent de buurt, en daarmee zijn klanten, een meer gemêleerde samenstelling en meer jonge mensen. De buurt is ook ‘netter’ geworden. En zo is het.
Showgirl (La Cocotte) in Scala Theater Den Haag, door Isaac Israels
Burgemeester in Hof van Wouw
In onze wijk ligt een verborgen monumentaal hof met een bijzondere geschiedenis, exclusief voor vrouwen. Dit hof, gesticht in 1647 door Cornelia van Wouw, was bedoeld om alleenstaande vrouwen een veilige plek te bieden. Ook in 2024 wordt het hof nog steeds door deze doelgroep bewoond. 29 juni vierden de bewoners van het Hof van Wouw een speciale gelegenheid. De burgemeester kwam langs om een boek over de rijke geschiedenis van het hof in ontvangst te nemen.
In opdracht van het regentencollege van de Hof van Wouw ben ik in de geschiedenis van dit 17e eeuwse liefdadigheidshofje gedoken. De onderzoeksresultaten heb ik in dit boek beschreven. Het was een mooi en veelzijdig project, dat werd afgesloten met het “ter perse gaan” van de tekst.
– Marjolein Jorna
Oase in de stad
Het complex bestaat momenteel uit zeventien huisjes, inclusief het regentenhuis en het beheerdershuis. Oorspronkelijk was het hof bedoeld voor alleenstaande protestants-christelijke vrouwen. De criteria voor bewoning staan nog steeds duidelijk beschreven in het testament van Cornelia van Wouw. De huidige bewoners zijn nog steeds alleenstaande vrouwen, hoewel religie tegenwoordig een minder prominente rol speelt.
Voor degenen die graag in het Hof van Wouw willen wonen, is veel geluk nodig. Er is momenteel namelijk veel interesse om in een hof te wonen. “Je schrijft je eerst in,” legt een bewoonster uit. “Als er een woning vrijkomt, nodigt de beheerster vijf mensen uit. Vervolgens zit je met twee regentessen aan tafel, die je allerlei vragen stellen.”
Familieleden van Cornelia van Wouw in het bestuur
Tot op heden worden de bewoonsters nog steeds gekozen volgens de regels uit het testament van Cornelia van Wouw. Om deze regels te handhaven, heeft de stichtster bepaald dat de nakomelingen van haar broers en zuster het Hof zouden moeten besturen. Deze wens wordt nog steeds gerespecteerd. Voor degenen die het hof willen bezoeken, is er goed nieuws: er worden rondleidingen gegeven en er is een bed and breakfast waar je kunt overnachten.
Ingrid Rollema, Blinded by the Light
Kunstenares Ingrid Rollema woont al meer dan dertig jaar met veel plezier in het Oude Centrum. Haar beeld ‘Adriana Wereldwijf’ is te bewonderen op het Rabbijn Maarsenplein. In het zomernummer 2024 van het buurtmagazine Het Oude Centrum staat een artikel over haar. Tijdens het interview liet ze een boek zien met een heel bijzondere vormgeving.
Tekst gaat verder onder de afbeelding van ‘Adriana Wereldwijf’
Op 18 mei 2024 is dit boek ‘Blinded by the Light’ (Het licht van de schaduw) gepresenteerd. Het is onder andere gemaakt door bewoners uit Het Oude Centrum. De essays pogen een idee te vormen waar we denken te staan in deze samenleving op dit moment. Twee essays zijn door Ingrid geschreven.
Op 23 juni 2024 is het boek uitgebreid besproken en geprezen op radio 1. Ook Adriaan van Dis heeft er in zijn podcast veel aandacht aan besteed.
Blinded by the Light – Foto’s: Eric de Vries, ontwerp: Ben Faydherbe, teksten: Tom Dommisse (filosoof en docent muziekesthetica en cultuurfilosofie aan het Koninklijk Conservatorium), Michael van Hoogenhuyze (kunsthistoricus), Erwin Jans (dramaturg bij het Toneelhuis Antwerpen), Ingrid Rollema (beeldhouwer, mensenrechtenactivist en docent), Fenne Saedt (curator, schrijver en moderator), Felix Villanueva (curator, schilder, tekenaar).
Een uitgave van PIP (People in Print) €45,00
De opbrengst van deze gelimiteerde uitgave gaat naar www.hopefoundation.nl
De geschiedenis achter straatnaambordjes: Voldersgracht en (Achter) Raamstraat
Bij veel straatnamen die je tegenkomt in de wijk sta je niet stil. Een straatnaam is gewoon een straatnaam, toch? Onze redacteur Jan ontdekte een fascinerende geschiedenis achter de naambordjes van de Voldersgracht en (Achter) Raamstraat. Een geschiedenis die teruggaat naar de veertiende en vijftiende eeuw en een inkijkje geeft in een voor ons onherkenbaar middeleeuws Den Haag.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Plattegrond van Den Haag, Jacques de Gheyn (II), 1598. .
1. Voldersgracht, 2. Raamvelden, 3. Lange Gracht (nu Gedempte Gracht) 4. Anthonisburgwal (nu Gedempte Burgwal)
De Haagse lakenindustrie
In de veertiende en vijftiende eeuw had Den Haag een bloeiende lakenindustrie. Laken was een wollen stof die werd gebruikt voor luxe kleding. Via het Spui en de Trekvliet had Den Haag een verbinding met de Maas en kon ruwe wol vanuit Engeland en Schotland worden aangevoerd. De rijke lakenhandelaren kochten deze ruwe wol in om te laten bewerken. Om tot mooie stoffen te komen moest de ruwe wol eerst worden gewassen en gekamd. Daarna werd het in de gewenste kleur geverfd en gesponnen tot garen. Dit garen konden wevers gebruiken om lakens van te weven.
De Voldersgracht
De lakens waren, ondanks het wassen en kammen, nog steeds erg ruw. De volgende stap was dus het vollen van de lakens. De vollers wreven de nog ruwe lakens in met vet en zogenaamd vollersaarde (een soort klei) en lieten ze daarna weken in een mengsel van water en urine. Vervolgens liepen de vollers dagenlang met hun blote voeten over de lakens in de kuipen om de lakens te kneden. Het eindresultaat van het vollen waren zachte, soepele en waterafstotende lakens. Het werk van de vollers was zwaar en werd slecht betaald. Het is dus niet zo gek dat juist van vollers de eerste Haagse arbeidersstakingen bekend zijn.
Na het vollen moest het afvalwater ergens naartoe worden afgevoerd. Om dit makkelijk te kunnen doen werd kort na 1400, als zijtak van het Spui (toen nog water), de Lange Gracht gegraven. Later werd een sloot dwars op deze gracht gegraven om ook door vollers te worden gebruikt. Deze nieuwe sloot kreeg de naam Voldersgracht.
Prentbriefkaart van markt op de Voldersgracht in Den Haag met groep mensen, ca. 1902. Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam.
De Raamstraat en de Achter Raamstraat
Op de raamvelden werden vervolgens de lakens op grote droogrekken gespannen om te drogen. Deze droogrekken noemde men ‘ramen’. Het terrein van deze raamvelden liep van de huidige Lutherse Burgwal tot aan de Achter Raamstraat en was omgeven door sloten.
Het einde van de Haagse lakenindustrie
Richting het eind van de zestiende eeuw ging het Den Haag economisch niet meer voor de wind. Door allerlei economische en politieke redenen verdween de lakenindustrie rond die tijd uit Den Haag. Het voormalig lakenindustriegebied werd volgebouwd met kleine huizen, die zo dicht op elkaar waren gebouwd dat er niet of nauwelijks daglicht binnen kon komen.
De woningen hadden geen riool dus al het afvalwater belandde nog steeds in de grachten. Het water in de grachten stond stil en verschillende plannen om de doorstroming te bevorderen waren niet succesvol. In de negentiende eeuw was de stank zo erg dat werd besloten de grachten te dempen. De Lange Gracht en de Anthonisburgwal werden in 1825 gedempt. Zij heetten voortaan Gedempte Gracht en de Gedempte Burgwal.
In 1925 werd de Grote Marktstraat dwars door het gebied aangelegd. Veel van de woningen moesten hiervoor tegen de vlakte. De Voldersgracht en de Raamstraat werden hierdoor in tweeën geknipt. Sindsdien zijn er nog meer gebouwen gesloopt en opnieuw opgebouwd waardoor het middeleeuwse Oude Centrum niet meer zichtbaar is. Behalve op de straatnaambordjes natuurlijk.
Tekst: Jan Elsinga | Foto’s: Jan Elsinga en archieven
Voornemen tot ingebruikgeving deel begane grond de Helena
Bekendmaking van het voornemen tot ingebruikgeving begane grond van het gebouw gelegen aan het Helena van Doeverenplantsoen 3 te ‘s-Gravenhage
De Hoge Raad der Nederlanden heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen (ECLI:NL:HR:2021:1778). Uit dit arrest vloeit onder andere voort dat de gemeente een onroerende zaak openbaar te koop moet aanbieden, zodat iedere serieuze gegadigde kenbaar kan maken dat hij in aanmerking wenst te komen om een koopovereenkomst voor de betreffende onroerende zaak te sluiten met de gemeente. Uit recente rechtspraak volgt dat het Didam-arrest tevens van toepassing is bij ingebruikgeving van onroerende zaken door de overheid (ECLI:NL:RBNNE:2023:916).
Op basis van het Didam-arrest dient de gemeente bij onder meer de ingebruikgeving van een onroerende zaak een selectieprocedure te organiseren om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt.
De gemeente Den Haag heeft het voornemen om een deel van de begane grond, met een oppervlakte van ca. 132,78 m², van het gebouw op het hiernavolgende adres aan Stichting De Helena in gebruik te geven.
-
Helena van Doeverenplantsoen 3 te ’s-Gravenhage, kadastraal bekend gemeente ’s-Gravenhage sectie K, nummer 3318.
Op basis van onderstaande argumentatie is de gemeente Den Haag van oordeel dat bij deze ingebruikgeving Stichting De Helena de enige serieuze gegadigde is.
De argumenten
De gemeente Den Haag heeft het voornemen om de keuken en aanpalende ruimte op de begane grond in het gebouw, gelegen aan het Helena van Doeverenplantsoen 3 te ‘s-Gravenhage, aan Stichting De Helena in gebruik te geven. Deze ingebruikgeving heeft als doel om in samenwerking met andere (lokale) organisaties en door middel van voor de buurt betaalbare diners de sociale ontmoeting tussen buurtbewoners en andere belangstellenden te bevorderen. Daarnaast heeft deze ingebruikgeving als doel het stimuleren van gezonde voeding door (bereide) tegen voor de buurt betaalbare prijzen aan buurtbewoners en andere belangstellenden aan te bieden. De gemeente Den Haag is van mening dat de bedoelde ruimte in het gebouw een waardevolle bijdrage kan leveren aan het versterken van sociale verbindingen en het bevorderen van duurzame initiatieven binnen de (directe) omgeving.
De Gemeente Den Haag heeft dan ook de intentie een deel van de begane grond in het gebouw in bruikleen te geven aan een organisatie zonder winstoogmerk, waardoor de prijzen van de door de gemeente gewenste te leveren diensten van de bruiklener betaalbaar blijven, zodat zo veel buurtbewoners als mogelijk het gebouw ook als een sociale ontmoetingsplaats gaan zien en gebruiken. Stichting De Helena heeft als statutaire doel het leveren van een bijdrage aan de kunst, stad, samenleving en de transitie in en rondom het Oude Centrum in Den Haag, te beginnen in en rondom De Helena. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het opzetten van projecten en het, in samenwerking met stadsbewoners en/of organisaties, uitvoeren van diverse maatschappelijke projecten. Gelet op de statutaire doelstelling van Stichting De Helena én het hiervoor omschreven doel van het gebouw wenst de gemeente Den Haag de genoemde locatie in gebruik te geven aan Stichting De Helena, die voornemens is de hiervoor genoemde doelen en functies te realiseren in de betreffende ruimte in het gebouw.
Termijn reactie
Derden met een rechtens te honoreren belang die zich niet kunnen verenigen met dit voornemen tot ingebruikgeving aan Stichting De Helena kunnen daartoe binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie in het Gemeenteblad hun bezwaren kenbaar maken. Dit kan door een gemotiveerd bericht te sturen naar het e-mailadres centralevastgoedorganisatie@denhaag.nl o.v.v. Helena van Doeverenplantsoen 3 te ’s-Gravenhage.
Indien een tijdige reactie wordt ontvangen, beoordeelt de gemeente de schriftelijke motivering binnen 14 dagen na het einde van de reactietermijn en zal zij u haar standpunt mededelen. Indien u zich vervolgens niet kunt verenigen met het standpunt van de gemeente, dan kunt uiterlijk binnen 20 dagen na dagtekening van de brief waarin uw bezwaren door de gemeente ongegrond zijn verklaard, een kort geding aanhangig maken bij de rechtbank Den Haag.
Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding binnen voornoemde termijn, vervalt het recht om in rechte op te treden en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans zijn de desbetreffende rechten daartoe verwerkt.
Met deze publicatie heeft de gemeente Den Haag uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).
The Grey Space in the Middle verliest mogelijk subsidie
Het pand ligt in het hart van het ouden centrum en herbergt een grote projectruimte met een café, een klein buitenterras en een podium in de kelder: The Grey Space in the Middle, een plek waar evenementen, clubavonden en diverse exposities worden georganiseerd. Ondanks de drukke agenda en de populariteit onder jongeren, is de toekomst van The Grey Space onzeker. Een gemeentelijke adviescommissie heeft voorgesteld om de stichting de komende jaren geen subsidie te verlenen, wat tot onvrede heeft geleid bij zowel de organisatie als haar fans.
tekst gaat verder onder afbeelding
De gemeente Den Haag beslist eens in de vier jaar welke culturele instellingen financiële steun ontvangen, met een totaal budget van ruim 70 miljoen euro. Om te voorkomen dat de politiek zich inhoudelijk moet uitspreken over kunst, worden de aanvragen beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Het advies van deze commissie, onder leiding van de voormalige Amsterdamse wethouder Freek Ossel, werd op vrijdag 7 juni overhandigd aan wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur).
Geen positief advies
In totaal hebben 91 instellingen een aanvraag ingediend. Hiervan ontvingen zeventig een positief advies, terwijl 21 instellingen, waaronder 3voor12, Beeld & Geluid Den Haag, Museum Beelden aan Zee, Pulchri Studio, Theater Branoul en dus ook The Grey Space in the Middle, de commissie niet wisten te overtuigen.
tekst gaat verder onder afbeelding
Bittere Pil
Het negatieve subsidieadvies (gevraagd subsidiebedrag: € 230.000,00) is een bittere pil voor The Grey Space. “Zonder subsidie kun je dit gewoon niet doen,” verzucht oprichter Marijke Cobbenhagen. “Hoe gezond je verdienmodel ook is, dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd.” Ondanks de tegenslag wil zij, samen met het hele team van The Grey Space, de hoop niet opgeven. “We zijn nog niet uitgestreden.”
Advies Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2025-2028
De commissie waardeert de unieke positie van The Grey Space in the Middle in het culturele landschap van Den Haag. Echter, door het gebrek aan concrete voorbeelden, toelichting, onderbouwing en toekomstplannen, kan zij de artistieke kwaliteit en de intenties van de instelling moeilijk beoordelen. Daarnaast bemoeilijkt het ontbreken van een duidelijke rolomschrijving van The Grey Space in the Middle, een concrete programmering en specifieke namen, de beoordeling van de vakdeskundigheid. Hierdoor is de commissie niet voldoende overtuigd dat The Grey Space in the Middle substantieel kan bijdragen aan vernieuwing binnen de culturele sector.
Hoopvol
Er zijn zorgen over de toekomst. “Als je het gevoel hebt dat je jezelf op de kaart hebt gezet en dan weer moet overleven, is dat niet prettig. Dat wil ik ons team niet aandoen. Zonder subsidie red je het gewoon niet, hoe jammer dat ook is,” zegt kunstenaar Martijn van Boven. Van Boven noemt de beslissing van de gemeente Den Haag zorgelijk. “The Grey Space is ontstaan vanuit een visie op kunst en cultuur in de 21e eeuw. Deze gedachte wordt nu de nek omgedraaid, wat een stap achteruit betekent voor het al schrale culturele aanbod.” Ook de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Rewire Festival spreken hun steun uit voor The Grey Space. “We hopen dat de gemeente een manier vindt om deze belangrijke plek te steunen.”
Diversiteit en inclusie
Ook in de politiek zijn er zorgen over het mogelijke verdwijnen van The Grey Space. De Haagse Stadspartij bijvoorbeeld vraagt de adviescommissie om meer aandacht voor jeugd en diversiteit. “We zien dat instellingen en podia die zich richten op underground en nachtcultuur buiten de boot vallen of weinig steun krijgen.”
De Commissie heeft de aanvraag van The Grey Space in the Middle aandachtig gelezen en als eerste beoordeeld op de criteria artistiek-inhoudelijk beleid en zakelijk beleid. Na behandeling van de aanvraag in de commissievergadering heeft de Commissie minder dan de minimaal benodigde 14 punten toegekend aan het criterium artistiek-inhoudelijk beleid. Volgens de Subsidieregeling meerjarenbeleidsplan kunst en cultuur 2025-2028 categorie B Den Haag 2023 artikel 7:4, lid 2 is een score van minder dan 14 punten op een van deze criteria een harde grond voor afwijzing van de subsidieaanvraag. Daarom heeft de Commissie de aanvraag niet beoordeeld op het criterium diversiteit en inclusie.
Conclusie en advies Adviescommissie: De Commissie adviseert om deze aanvraag van Stichting The Grey Space in the Middle niet te honoreren.
Hele rapport hier te downloaden..
Anne Noorman, herschreven en aangevuld door Jacob
Omgevingsvergunning Zware Horeca aanvraag The Grey Space
The Grey Space heeft nu de Omgevingsvergunning Zware Horeca aangevraagd.
Als onderdeel van de ontheffingsprocedure worden belanghebbenden door de gemeente in de gelegenheid gesteld om tegen het voorgenomen besluit een zienswijze in te dienen. Lees hier hoe je dat doet. Als de vergunning is vergeven kan er pas bezwaar gemaakt worden.
Zienswijze
Een zienswijze is niet anders dan een brief aan de gemeenteraad waarin u uw mening geeft over het nieuwe plan. Het is noodzakelijk dat u uw bezwaren hierin volledig omschrijft. Als u dit niet doet, vervalt ook de mogelijkheid om op dat punt beroep in te stellen nadat het bestemmingsplan is vastgesteld. Het is dus van belang om snel inzicht te krijgen in wat uw bezwaren precies inhouden en om deze tijdig in te dienen.
Vermeld in de zienswijze in ieder geval het volgende:
- Uw naam en adres;
- De datum;
- Het voorgenomen plan of besluit waarover u een zienswijze indient (Omgevingsvergunning – Aangevraagd, Paviljoensgracht 20, 2512 BP ‘s-Gravenhage, Paviljoensgracht 20, 2512 BP ‘s-Gravenhage);
- Het dossiernummer van het voorgenomen plan of besluit (VTH2024-07535);
- De redenen waarom u een zienswijze indient, en;
- Onderteken de brief met uw handtekening.
Tips voor de inhoud - Probeer de zienswijze kort en bondig te houden. Dit zorgt ervoor dat de boodschap duidelijk overkomt. Een kort en bondige schrijfstijl leest makkelijker en voorkomt bovendien misverstanden.
- Let goed op wat er precies verandert.
- Probeer zo objectief mogelijk te blijven.
- Geef duidelijk aan waarom uw belang wordt geschaad.
- Wijs op goede alternatieven.
U kunt een zienswijze slechts voor een beperkte tijd indienen, nadat het bestemmingsplan ter inzage is gelegd. Het is belangrijk dat u binnen de gestelde periode uw bezwaren kenbaar maakt. Als u dit niet doet zullen uw bezwaren niet in behandeling genomen worden.
Verslag informatiebijeenkomst The Grey Space In The Middle
Voor omwonenden en belanghebbenden “The Grey Space In The Middle”, Paviljoensgracht 20, 10 juni 2024
Aanwezig: 11 bezoekers waaronder drie bestuursleden bewonersorganisatie Het Oude Centrum
Uitnodigingen: via website bewonersorganisatie en huis-aan-huis verspreiding in de Paviljoensgracht, het Wagenstraatje en de Nieuwe Molstraat
Aanleiding: voornemen om tot aanvraag te komen tot permanente ontheffing op het bestemmingsplan Oude Centrum voor de exploitatie van ondersteunende horeca
Toelichting op: ontheffingsaanvraag door Chris Langerak, programma door Marijke Cobbenhagen, geluidszaken door Rames Nieuwenhuizen
Tekst gaat na afbeelding verder
Ontheffingsaanvraag bestemmingsplan
The Grey Space In The Middle is een cultureel centrum dat sinds 2018 is gevestigd op de begane grond en kelder van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Paviljoensgracht 20-24. Ten behoeve van het exploiteren van ondersteunende horeca is voorjaar 2019 een ontheffing verleend op het bestemmingsplan Oude Centrum voor “zware horeca”. Mede omdat The Grey Space destijds een nieuwe culturele instelling was, is toen gekozen om te komen tot een tijdelijke ontheffing voor een periode van vijf jaar.
Op basis van de ontheffing zijn een exploitatievergunning, een Drank- en Horecawet vergunning en een terrasvergunning verleend. Op basis van deze vergunningen mogen we ondersteunend aan ons culturele programma horeca exploiteren (lees: alcohol schenken) dagelijks tot 01:00 en in de weekenden tot 02:00 (met uitloop tot 02:30). Tevens hebben we een aantal malen zgn. “verlaatjes” aangevraagd, dat zijn incidentele nachtontheffingen. Op basis van onze terrasvergunning mogen we dagelijks, in het terrasseizoen van 01 april tot 01 november, een terras aan de Paviljoensgracht exploiteren tot 01:00. Tevens is een gebruiksmelding gedaan bij de Veiligheidsregio Haaglanden op basis waarvan wij maximaal (om precies te zijn) 277 personen mogen ontvangen op de begane grond en 242 personen in de kelder. Om een en ander in goede banen te leiden hebben we op druk bezochte avonden minimaal twee (en soms meer) beveiligers rondlopen. Zowel bij de deur, op het terras, als binnen in de kelder.
Indien de tijdelijke ontheffing verloopt, ontstaat een hiaat in de juridische grondslag van onze vergunningen. We willen daarom op korte termijn een nieuwe ontheffing aanvragen. Met de nieuwe ontheffingsaanvraag beogen we nadrukkelijk geen verzwaring van onze horeca-exploitatie (dus we blijven in principe dezelfde openingstijden hanteren), maar opteren dit keer voor een permanente ontheffing, vergelijkbaar met tal van andere Haagse culturele instellingen.
Als onderdeel van de ontheffingsprocedure worden belanghebbenden door de gemeente in de gelegenheid gesteld om tegen het voorgenomen besluit een zienswijze, dan wel een bezwaarschrift in te dienen.
Programma
The Grey Space In The Middle biedt een podium voor tal van culturele manifestaties, kunstexposities, performances en concerten. Naast eigen programma, zijn we ook onderdeel van tal van andere Haagse evenementen als Rewire, Sniester en het Grauzone Festival en bieden we ruimte aan veelbelovende startende organisaties en jonge makers. In de verdere ontwikkeling van ons programma blijft het voeren van een eigen bar van groot belang (zowel wat betreft hospitality als inkomstenbron). We willen in de toekomst bezien of we met onze ondersteunende horeca een betere verbinding kunnen leggen tussen dag- en avondprogramma en daarmee mogelijk op projectbasis ook een (warme) maaltijd gaan serveren.
Geluidszaken
Hoewel de ontheffingsaanvraag zich primair richt op de mogelijkheid tot het schenken van alcohol, beseffen we dat het belangrijk is om in relatie tot de omgeving ook aandacht te hebben voor mogelijke (geluids)overlast die wordt veroorzaakt door zowel versterkt geluid als door bezoekers op het terras. Ten aanzien van het versterkte geluid is recentelijk een nieuw geluidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten onderschrijven in hoge mate onze eerdere stelling dat de kelder nagenoeg geluidsdicht is (: ook na 23:00 zou hier een geluidsniveau van 99 dB toelaatbaar zijn!). Voor de ruimtes op de begane grond geeft het onderzoek een genuanceerder beeld over tijdsperiodes en maximale geluidsbelasting, maar verwachten wij geen grote problemen in de organisatie van onze reguliere activiteiten. Het nieuwe geluidsonderzoek is inmiddels aangeboden aan de Omgevingsdienst Den Haag. Wij hopen met hen op korte termijn tot vervolgoverleg te komen over hoe wij zelf op een praktische wijze tot nadere invulling kunnen komen van onze verantwoordelijkheid om geluidsbelasting binnen de normering te houden en geluidsoverlast te voorkomen.
Als praktische handreiking hebben we toegezegd om bij een verwachte hoge geluidsbelasting in de kelder, de ruimte enkel via de interne zij-ingang (de oude hoofdingang van de kelder) te ontsluiten. Bezoekers dienen hierdoor enigszins om te lopen, maar het voorkomt onnodige geluidsuitstoot. De formele hoofdingang van de kelder is dan uitsluitend in bedrijf als vluchtroute.
We hebben het idee dat naast het risico tot directe geluidsoverlast, er richting het naburig pand (Paviljoensgracht 26) ook de mogelijkheid bestaat tot overlast door ‘contactgeluid’. Geluid dat je in eerste aanleg niet hoort, maar wel voelt en daarmee ook een serieuze impact kan hebben op de verblijfskwaliteit van een aangrenzende ruimte. We hebben een vervolgonderzoek ingezet naar de technische mogelijkheden (en financiële consequenties) om ook hierin tot verdere beperking van overlast te komen. We zullen naast de betreffende buren ook onze verhuurder (de Centrale Vastgoedorganisatie van de gemeente Den Haag) betrekken en hopen dat we gezamenlijk tot consensus komen over passende maatregelen.
Aanpak overlast
Tijdens de bijeenkomst is door een aantal aanwezigen melding gemaakt van incidentele overlast. De meeste overlast wordt ervaren door bezoekers buiten op het terras of in de omgeving van het gebouw. Nu zijn wij van mening dat het bezoek aan The Grey Space van grote groepen veelal jonge mensen doorgaans ordentelijk verloopt. We kunnen onze bezoekers niet opsluiten en we mogen ze binnen niet laten roken, dus er zullen altijd (zeker bij goed weer) mensen buiten aanwezig zijn. We beseffen echter dat deze incidentele overlast voor omwonenden een serieus probleem kan zijn en komen tot de volgende concrete maatregelen:
We beperken de terrasexploitatie tot 23:00 doordeweeks en 00:00 in het weekend (dat is dus beperkter dan hetgeen we mogen op basis van de verleende terrasvergunning).
We plaatsen signings op het terras met het verzoek rekening te houden met onze buren.
We instrueren onze beveiligers te interveniëren bij (geluids)overlast op het terras en tevens erop toe te zien dat onze bezoekers zich niet onnodig ophouden in het Wagenstraatje en dat zij bij wildplassen (waar dan ook) direct worden aangesproken.
We gaan erop toezien dat we de ramen en deuren in de achtergevel (richting de achtertuin) gesloten houden en personeel erop wijzen dat de tuin na sluitingstijd een no-go area is.
Vervolg
Alle aanwezigen hebben middels een reactieformulier aangegeven op welke onderwerpen (programma, ontheffingsaanvraag en/of geluidszaken) zij op de hoogte willen blijven worden gehouden. Tevens ontvangen zij allen de verslagnotitie van deze informatiebijeenkomst.
Geluid mag in de nacht ‘aan de gevel’ niet meer dan 40 decibel zijn. De geluidsnorm binnenin de woning is ’s nachts 25 decibel.
Gratis App om decibels te meten: Decibel X: DB Geluidsmeter
Melden overlast: https://eloket.odh.nl/overlastmeldingformulier
Regelmatig overlast van luidruchtige mensen op het terras? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.
Buurtbewoner: Aad Bakker alias Aadje Handgranaat
Ik bezoek Aad Bakker (1956, Den Haag) in zijn atelier aan de Paviljoensgracht. Zijn bijnaam Aadje Handgranaat dateert van lang geleden. Hij hield ooit van wat groter vuurwerk, vandaar. Aad is ambachtsman in hart en nieren. ‘Zo ik iets ben, ben ik een slotenmaker’. Via een zaak in de Wagenstraat liep Aad stage in de slotenmakerij. En begon toen voor zichzelf. ‘Je hebt slotvervangers en slotenmakers, en ik besloot het laatste te worden. Ik repareer en bouw sloten zelf. Dat doen er niet veel meer. Zonde, want oude sloten zijn vele malen beter dan nieuwe, doe ze niet weg’, betoogt hij enthousiast. En wijzend naar zijn werkplaats: ‘Deze kast achter me heb ik ook zelf gebouwd. Weegt zo’n twee ton, zware klapdeuren, daar zitten al m’n onderdelen in: plat strip, vierkant koker, speciale profieltjes.’ Aad voelt zich thuis in zijn historische pandje: ‘Maar te veel oudbouw hier wordt vervangen door rottige nieuwbouw. Ik zou willen zeggen: gemeenteraad, wees zuiniger op je erfgoed!
Tekst gaat onder afbeelding verder
Foto: Martijn Scheermes
Woonde je altijd al hier in het Oude Centrum?
We woonden in Den Haag Zuidwest op Het Zicht. In maart 1977 ben ik hier komen wonen. Ik huurde een verdieping hiernaast op nummer 34, later had ik het hele huis. Toen kwam mijn werkplaats erbij hier op nummer 38. Het huis heb ik later verkocht. We hadden zulke mooie oude bomen voor de deur, we hebben er tien jaar voor gestreden. Toen kwam de zaagploeg, en een grindpad. Iedereen was ertegen. Luistert de gemeente eigenlijk wel?!
Een bijzondere herinnering uit de buurt?
Ja, de sloop van de overkant. Ik keek erop uit, het deed pijn om te zien. Een verlies voor het centrum. Er stonden oude huisjes, niet goed onderhouden, maar best wel leuk. Vooral het hoekpandje, een historisch pandje zoals nu nog aan de overkant staat, was mooi. Het zou blijven staan, maar de ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat bij de sloop van het belendende huis ook het hoekpandje sneuvelde. Van die opzetjes, je kent ‘t wel.
Nog dingen die je in het bijzonder opvallen?
Dat er geen hond meer in de Boekhorststraat komt. Daar verdwenen de helft van de parkeerplekken. Met groen moest de loop erin gebracht worden. Maar de ene na de andere winkel loopt leeg. En wat overblijft zijn drie grote beleggingsgroepen die de prijs opdrijven. Jammer hoor.
Zijn er nog mooie winkels in de buurt waar je graag komt?
Ja, Radio Twente aan de Stille Veerkade. Niet mooi, maar ik kom er wel graag. Bolle Gerrit was dat vroeger, toen ze nog op het Groene Wegje zaten. Ik doe ook nog steeds wat aan elektronica. En ze hebben daar werkelijk alles op dat gebied: radiobuizen, transformators, schakelaars.
Tekst Kees Oosterholt
Overlast Gray Space in the Middle
“The Grey Space in the Middle: a gallery by day, and a pulsating club by night.”
Op 21 februari 2019 werd bekendgemaakt dat voor de Paviljoensgracht 20 en 24 de middelzware horeca vergunning in een zware vergunning zou worden omgezet, dit voor een periode van 5 jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar liep de tijdelijke vergunning af. Op 29 augustus 2023 werd ook nog eens een zomerterras vergunning tot 29 augustus 2028 verleend. Als gevolg hiervan mag van 1 maart tot en met 31 oktober jaarlijks een zomerterras aan de gevel geplaatst worden. Dit terras mag daarbij geen hinder opleveren, dit is blijkbaar wel het geval.
Aan de voorkant een joelende massa, binnen de loeiende bass
De focus van The Grey Space in the Middle komt te liggen op het tijdslot tussen 17:00 en 03:00 uur, waarin de organisatie kunstprogramma’s gaat combineren met eten en nachtcultuur. Een omwonende spreekt nu al vol afschuw over geluidsoverlast, en denkt zelfs na over verhuizen. De nachtelijke bassgeluiden zorgen bij hem voor een constante spanning en wel op zo’n manier dat het naar eigen zeggen z’n leven grondig verpest. Een bewoonster van de Katerstraat geeft aan dat de herrie op het terras voor slapeloze nachten zorgt. Deze en andere bewoners kregen 10 juni vanaf 17:00 uur aan de Paviljoensgracht 20 de mogelijkheid hun grieven te uiten en zich te verenigen zodat ze bij een vergunningaanvraag gewichtiger bezwaar kunnen maken.
Geluid mag in de nacht ‘aan de gevel’ niet meer dan 40 decibel zijn. De geluidsnorm binnenin de woning is ’s nachts 25 decibel.
Gratis App om decibels te meten: Decibel X: DB Geluidsmeter
Melden overlast:
https://eloket.odh.nl/overlastmeldingformulier
Regelmatig overlast van luidruchtige mensen op het terras? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.
Kunst in de etalage: Stad versus platteland
Haagse stadsbeelden van Frederick Linck uit de jaren zeventig. Uit diezelfde periode foto’s van het boerenleven in Woudenberg van Bart Versteeg.
Tentoonstelling Tijd Reizen, Dunne Bierkade 22
Tot 15-09-2024 in Galerie Collot, Dunne Bierkade 22
Het belang van de trek- en beurtvaart
Vervoer per schip was in vroeger eeuwen superieur aan vervoer over de weg. Er waren weinig verharde wegen, en een kar of koets kon weinig gewicht vervoeren. Een beurtschipper diende dan ook op vaste dagen en tijden te varen. Passagiers en goederen waren verzekerd van aansluitend vervoer in de volgende plaats op de route, zo was er een fijnmazig netwerk van openbaar vervoer over het water. De oudste beurtvaart van ons land dateert uit 1584 volgens een verleende octrooi op een “Dagelijksche Pakschuitdienst tusschen ’s-Hage en Amsterdam”. Enkele decennia later kwam de trekvaart als personenvervoer goed opgang. De beurtvaart, die naast goederen ook personen vervoerde, overleefde de trekschuit met meer dan een eeuw en eindigde pas in 1960.
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Dunne Bierkade door Jan ten Compe, ca. 1750, Haags Historisch Museum
Scheepstypen en Transport in de Haagse Grachten
Het merendeel van de schepen dat door de Haagse grachten voer, had een laadvermogen van 30 tot 60 ton. Veelvoorkomende scheepstypen waren de poon en de praam, die werden gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten. De praam vervoerde daarnaast ook turf, vee en mest. Binnen de stad werden de schepen met stokken voortbewogen, en buiten de stad konden ze ook zeilen.
Daarnaast waren er kleinere schepen in deze regio, zoals de bok (15 tot 30 ton), die werd gebruikt voor het vervoeren van turf, hooi, modder en stadsafval. Nog kleiner waren de zomp en het schouwtje.
De Haagvaarder of Hagenaar was een specifiek scheepstype met een grotere laadcapaciteit, speciaal ontworpen voor de smalle Haagse grachten en bruggen. Vaak werden te grote schepen voor de stadsgrachten buiten de stad, bijvoorbeeld in de Vliet, overgeladen op Haagvaarders, die vervolgens de stad in voeren.
Tekst gaat onder de afbeelding verder
Galerie Collot
Galerie Collot is gevestigd in een voormalig bordeel en is vernoemd naar baron Collot d’Ecury die hier woonde voordat de verpaupering in dit deel van het Centrum na WO I toesloeg.
Naast de galerie ligt café De Pakschuit, met boven de entree een tegeltableau met “Dagelijksche Pakschuitdienst op Amsterdam”. Deze pakschuitdienst, die voorheen op de Amsterdamse Veerkade zat en later vanuit de Dunne Bierkade verhuisde naar de Laakhaven, toen na de demping van de meeste grachten alle beurtschippers uit het Oude Centrum moesten verhuizen, geldt als de oudste beurtvaart als “uitsluitende vaart” van ons land en dateert zoals gemeld uit 1584.
En verder
Tegenover nr. 18 zal een een motorpakschuit uit 1906 te zien zijn. In de tuin achter de buurtgalerie is de moestuin te bewonderen van restaurant Ethica, een van de restaurants van de Avenue Culinaire. Op Dunne Bierkade 12 herinnert een gedenksteen aan beurtschipper Leendert Sillevis, vanaf de 18e eeuw “marktschipper op Dordrecht”. Op nr. 29 zat een “schroefbootdienst” op Leiden, getuige een herdenkingsbordje naast de voordeur.
Openingstijden
ma – vr van 11.30 tot 18.00 uur, op donderdagen tot 20 uur. Vooraf aanmelden via www.trekschuit.info. Weekends alleen voor groepen.
De tentoonstelling is ontwikkeld samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, SHIE, het Haags Historisch Museum, het Buitenmuseum en De Ooievaart.
Vergadering van Gelovigen 150 jaar in onze buurt
Verstopt tussen de Dunne Bierkade en de Stille Veerkade in de tuinen achter Café De Paas ligt het Lokaal van de Vergadering van Gelovigen. In 1876, bijna 150 jaar geleden, startte Hermanus Cornelis Voorhoeve hier de Haagse Vergadering van Gelovigen, een evangelisch-protestantse beweging. Gert Radstake, Quinten Bril en André Vellekoop, leden van “De Vergadering”, vertellen hierover.
De uitgeversfamilie Voorhoeve speelde een vooraanstaande rol bij de groei van de ‘vergadering’ in Nederland. Herman Cornelis Voorhoeve, de vader van Johannes Nicolaas Voorhoeve, was hoofdredacteur van het maandblad Bode des Heils in Christus, een Bijbelstudieblad dat in 1858 door Hermans vader was opgericht. Daarnaast was hij hoofdredacteur van het Geïllustreerd Weekblad Timotheüs, dat hij in 1895 zelf had opgericht. Na het overlijden van Herman in 1901 nam Johannes zijn functies over en werd hij na enkele jaren beschouwd als leider van de Nederlandse Vergadering van Gelovigen. Johannes bleef hoofdredacteur van de Bode tot zijn overlijden in 1948. Na zijn dood nam zijn zoon Hans, die hervormd was, de taken niet over, waardoor de groep Vergaderingsbroeders de uitgave overnam. Via het wijdverbreide weekblad Timotheüs had de familie Voorhoeve veel invloed.
Geen normale kerk
Over de hele wereld heeft de Vergadering van Gelovigen aanhangers. In totaal vijf miljoen mensen in onder andere India, Engeland, China, de Verenigde Staten en Afrikaanse landen horen bij de “Vergadering”. Bij de Vergadering van Gelovigen gaat het vooral om de persoonlijke relatie met God maar komen de gelovigen wel samen om hun geloof te delen. De Vergadering van Gelovigen is geen normale kerk. Niemand is de baas en er is geen vaste dominee. Quinten legt uit dat op zondag vooral de mannelijke leden, de broeders, de diensten invullen. De mannen spreken tijdens de dienst “onder leiding van de Heilige Geest”, geïnspireerd door God, de anderen toe. Vrouwen mogen niet spreken. Quinten: “De rol van de vrouwelijke leden, de zusters, wordt langzaam wat groter, maar het is zoeken naar de balans en het bewaren van de eenheid. We willen niemand tekort doen.” Gert: “Tijdens deze erediensten wordt gezamenlijk gebeden en het Avondmaal gevierd.”
Net als in kerken wordt er ook gezongen. Dit gebeurt vierstemmig en zonder orgel of andere muziekinstrumenten te gebruiken. Het aantal leden is de laatste jaren minder geworden. Gert: “In de jaren vijftig waren er honderden gelovigen bij de diensten. Nu zijn er meestal twintig tot dertig deelnemers aan het Avondmaal.”
Tekst gaat onder afbeelding verder
Een verstopt gebouw
Omdat de Vergadering van Gelovigen geen normale kerk is, noemen ze hun gebouw ook geen kerk maar het Lokaal. Vanaf de Dunne Bierkade is het Lokaal achter de huizen van nummer 16 en 17 niet te zien. Door een poort en een lange gang kom je bij het rechthoekige gebouw dat in 1889 is gebouwd en in 1912 werd uitgebreid.
Tekst gaat onder afbeelding verder
Eenmaal binnen sta je in een vierkante zaal waar in het midden een luik in de vloer zit. Onder dit luik zit een soort betegelde badkuip met een kraan. De leden van de Vergadering vinden het belangrijk om mensen te dopen als ze volwassen zijn en daar zelf voor kunnen kiezen. Hiervoor gebruiken ze dit doopbassin midden in de kerk. Anders dan in veel kerken hangt er geen kruis aan de muur boven het spreekgestoelte, maar een tekst waar staat: “… totdat Hij komt.” Dit verwijst naar de eindtijd, het moment waarop Jezus terugkomt en er een nieuwe wereld aanbreekt, een belangrijk thema voor de Vergadering. André regelt als koster samen met zijn vrouw het beheer van het Lokaal. Ze wonen met hun kinderen in de kosterswoning op de eerste verdieping. Hij vertelt vol enthousiasme over het gebouw: “De dakconstructie van het oudste deel heeft houten binten en van het latere deel zijn ze van staal. Het was in die tijd uniek dat er geen steunpilaren in het midden van de zaal zijn toegepast.” Met vast onderhoud, en nieuwe investeringen zoals zonnepanelen, houden ze het bijzondere gebouw bij de tijd.
Gebouw voor de wijk
Behalve voor de diensten op zondag wordt het Lokaal ook steeds meer voor andere dingen gebruikt. Gert, Quinten en André vullen elkaar aan: “Op de zaterdagen kunnen daklozen deelnemen aan een gratis ontbijt. Gemiddeld zijn er ongeveer zestig daklozen aanwezig. Er zijn ook uitgeprocedeerde asielzoekers bij. Deze mensen worden ook geholpen bij het zoeken naar mogelijkheden om terug te keren naar het land van herkomst.” Het Lokaal wordt ook verhuurd aan migrantenkerken zoals de Afrikaander Kerk. Een Spaanstalig genootschap maakt gebruik van de kleine zaal. Ook worden er het hele jaar door activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo draagt de Vergadering zijn steentje bij aan de buurt.
Tekst: Jan Elsinga | Foto’s: Arjen Fokkema
Jeltje van Nieuwenhoven over dertig jaar in het Oude Centrum
Jeltje van Nieuwenhove werd in 1998 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer. Ze was al sinds 1981 lid van de Tweede Kamer en had er in 1994 genoeg van om steeds op en neer te reizen tussen haar woonplaats Amsterdam en Den Haag. Ze streek neer in het Oude Centrum, waar ze na dertig jaar nog steeds met veel plezier woont. In haar appartement aan de Gedempte Burgwal spreken we haar, niet over politiek, maar over het Oude Centrum.
Alles dichtbij huis
Jeltje van Nieuwenhoven is geboren in het Friese Noordwolde. Hier begon ze haar carrière als bibliothecaris. Dat ze nog steeds veel leest is te zien aan de omvangrijke boekenkast in de woonkamer. Ze is inmiddels tachtig jaar en pas zes jaar geleden gestopt als gemeenteraadslid in Den Haag voor de PvdA. Levendig vertelt ze over haar geschiedenis in de wijk. Jeltje: “De belangrijkste reden om in het Oude Centrum te gaan wonen is geweest, dat alles zo dichtbij was. Ik kon zelfs vaak even thuis gaan lunchen en als ik dringend nodig was in de Tweede Kamer, werd ik opgepiept en was ik er binnen 5 minuten. Ik ben heel blij met mijn appartement en het zicht op de gevels van oude gebouwen aan de overkant. Helaas is het zicht op de prachtige Nieuwe Kerk door nieuwbouw belemmerd geraakt.” In dertig jaar heeft Jeltje veel zien veranderen: “De buurt is mooier en schoner geworden, maar we zijn er nog niet.” Veel dingen veranderen gelukkig nog steeds. “Ik vind het leuk als je uit een steegje plotseling in de sterk vergroende Nieuwe Molstraat terechtkomt. Bewoners willen een leefbare buurt en hebben hier samen met de gemeente veel aan gedaan. Ook de Wagenstraat is veel aantrekkelijker geworden door de aanleg van groen, evenals de Boekhorststraat, die al vaak opknapbeurten heeft gehad.“
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Blijvende discussies
Over andere zaken blijft de discussie voortduren. Jeltje: “Ik vind parkeren een interessant probleem, waar de meningen vaak over verschillen. Het stadscentrum moet autoluw zijn om aantrekkelijk te blijven. Ik denk dat geheel autovrij maken (afgezien van toeleveranciers), zoals sommigen willen, niet haalbaar zal zijn. Maar we moeten in ieder geval voorkomen dat automobilisten een half uur rondjes rijden om een parkeerplek te vinden. Toen ik raadslid was, vroeg de eigenaar van slijterij en museum Van Kleef of het mogelijk was vier parkeerplaatsen aan te leggen waar auto’s van bezoekers een half uur konden staan. Dat is echter niet te handhaven.” Positieve voorbeelden zijn er ook: “Dankzij de discussie over het weren van fietsen in de Grote Marktstraat is de verkeersafwikkeling op de Gedempte Gracht en Gedempte Burgwal verbeterd en is de straat veiliger geworden.” De prostitutie in de Doubletstraat blijft een lastig dilemma. “De omwonenden vinden dat de leefbaarheid achter blijft, maar we moeten ook denken aan de vrouwen die er werken.”
Liefde voor de wijk
“Ik vind dat Den Haag een goede beurt heeft gemaakt door in het Oude Centrum ook de Chinese wijk te vestigen. De viering van het Chinese Nieuwjaar is een prachtig kleurrijk schouwspel. Ook de Grote Marktstraat heeft een heel bijzondere stempel gekregen: het is de meest multiculturele en gemengde winkelstraat van Nederland geworden. Het Helena van Doeverenplein is behoorlijk aan het opknappen en het gebouw De Helena heeft een belangrijke culturele functie gekregen.” “Als ik langs het beeld van Spinoza aan de Paviljoensgracht kom, groet ik hem altijd even. Hij is een van de mooiste filosofen geweest. Hij was een religieus mens, die verdraagzaam was tegenover mensen met een andere geloofsovertuiging. Hij was zijn tijd ver vooruit waar het vrijheid van meningsuiting betreft. Mooi dat zijn grafmonument nog in de tuin van de Nieuwe Kerk staat. De kerk zou volgens mij veel meer gebruikt moeten worden voor concerten, want die heeft een prachtige klank. Ik vind het gebouw van stadhuis en bibliotheek ook heel geslaagd en mooi.” Tijdens haar wandelingen door het Oude Centrum slaat ze ook de restaurants niet over. “Vooral de terrasjes van de Avenue Culinaire op de (Dunne) Bierkade zijn belangrijk en sommige zijn extra gezellig door hun ligging op het water.”
Tekst: Jan Elsinga | Foto buiten: Arjen Fokkema
Meldingen buitenruimte
Ziet je iets in de omgeving dat niet zo hoort? Dan kan je dit melden bij de gemeente. Maak je melding via de Buitenbeter-app te downloaden op: https://www.buitenbeter.nl/ of via https://meldingen.denhaag.nl/incident/beschrijf (aanbevolen), of telefonisch (14 040). De gemeente neemt je melding in behandeling. Voor de volledigheid: de My Clean City app wordt nog tot eind 2024 gebruikt en daarna vervangen door de Signalen app.
Hagenaars tonen hun favoriete plek
Vanaf 16 mei draait het in de biep om de Hagenaars en Hagenezen van de 44 wijken in Den Haag. Fotograaf Daniel Heikens, bekend van zijn werk aan de Matlas van Den Haag, heeft hen vastgelegd op hun favoriete plek in de buurt. In het magazine en de tentoonstelling “Haagse Mensen” delen ze wat deze plek zo speciaal maakt. Van een rustig strandje in Duindorp tot de Grote Markt in onze buurt. Dit initiatief, inclusief het magazine met de verhalen van deze trotse Haagse bewoners, draagt bij aan de ontwikkeling van de omgevingsvisie Den Haag 2050.
De omgevingsvisie Den Haag 2050 richt zich op de toekomst van de stad en de beslissingen die we samen nemen over bouwprojecten, natuurbehoud, transport, energie en veiligheid. Maar het gaat ook over het behoud van waardevolle plekken. Een aantal van deze bijzondere plekken worden belicht door de bewoners en ondernemers in Haagse Mensen.
Tot 26 juni zijn alle foto’s te bewonderen op de 4e verdieping in de Centrale Bibliotheek. Ook zijn er gedurende deze periode een selectie van de foto’s te zien in de wijkfilialen. Het magazine is gratis verkrijgbaar op diverse locaties in de stad, waaronder bibliotheken en wijkcentra. Daarnaast is het digitaal beschikbaar op www.omgevingsvisie.denhaag.nl.
Op woensdag en zaterdag gratis SUP’en
Supp’en in staand peddelen op een surfplank. Van mei t/m september organiseren Schoon, Doen we Gewoon en Kiteboardschool.nl een SUP-actie. In deze maanden SUP je op de woensdag en op zaterdag gratis door Den Haag. Naast de welbekende startlocatie bij Kaai 13 kan men dit jaar ook te water bij een nieuwe tweede op- en afstaplocatie bij Madurodam. Door de komst van een tweede locatie zijn er dit jaar nieuwe peddelroutes om te ontdekken én is het gebied waar afval uit het water wordt gevist vergroot.
Wanneer: Op woensdag kan je starten vanaf 15:00, 17.00 of 19.00 uur. Op de zaterdag kan je starten vanaf 13:00, 15:00 en 17:00 uur.
Kosten: Gratis als je zwerfafval gaat opvissen.
Locatie: Kaai 13, Dunne Bierkade 13, 2512 BC Den Haag en De Voskade (nabij Madurodam)
Belangrijk om te weten:
-Er is minimaal één volwassene aanwezig
-Je bent in het bezit van zwemdiploma A
-Je mag maximaal 2 uur op het water blijven
-Het materiaal (SUP-boards, schepnetjes, vuilniszakken) wordt verzorgd
Aanmelden doe je hier .
Samenvatting leefbaarheidsoverleg
Korte samenvatting van hetgeen is afgesproken/ toegezegd tijdens het leefbaarheidsoverleg, daarnaast een paar afspraken die we als bestuur van de wijkorganisatie hebben gemaakt met de wijkmanager:
De Helena
Binnenkort wordt er een aanbesteding gestart voor de exploitatie van De Helena. De projectleider van de gemeente zal eerst aan de slag gaan met het opstellen van een programma van eisen voor de invulling van het gebouw. Er wordt gezocht naar een partij die het pand kan exploiteren. Het pand blijft eigendom van de gemeente. In het programma van eisen worden in elk geval de volgende punten opgenomen:
- Het pand moet een maatschappelijke en culturele invulling krijgen;
- De Energiekas moet een plek krijgen en houden;
- Er moet invulling worden gegeven aan een buurtkamer;
- De creatieve verbinding tussen buiten en binnen, het Podium Helena, moet worden
opgenomen in het geheel. Binnenkort zal er een gesprek plaatsvinden tussen projectleider en wijkorganisatie over het aanbestedingstraject en het vervolg.
Buurtkamer/buurtinitiatieven
Afgezien van een buurtkamer in De Helena kunnen bewoners altijd het initiatief nemen om met andere bewoners uit de wijk iets te organiseren, bijvoorbeeld een koffieochtend of kaartclub. De wijkmanager zal dit mogelijk maken met een geschikte ruimte en de mogelijkheid van koffie en thee tegen gereduceerd tarief (de Lutherse Kerk, het Schaakcafé, GreySpace). Ook de ruimte van de Wijkorganisatie, Paviljoensgracht 56, is beschikbaar.
Vergroening
Naar aanleiding van de zeepkist over de Spijkermakersstraat is er nu contact tussen de wijkmanager en omwonenden. Algemeen: initiatieven van bewoners worden zeer gewaardeerd, hiervoor geldt: neem contact op met de wijkmanager, bijv. over het vergroten van boomspiegels en het verbreden van geveltuinen. Overigens is de gemeente bezig met een zogenaamde groenkansenkaart, waarin alle mogelijkheden voor vergroening in kaart worden gebracht, ook initiatieven van bewoners kunnen hierin een plek krijgen. De wijkorganisatie kan hier ook een rol in spelen: verschillende ideeën voor vergroening van de wijk kunnen we bundelen en naar de wijkmanager sturen zodat we kunnen kijken wat er (mogelijk gerelateerd aan de groene kansenkaart) gerealiseerd kan worden. Ook kan de wijkorganisatie contact zoeken met verschillende groene initiatiefnemers in de wijk (waaronder de groepen in de veerkades, groene mol, glazen bol, pander, waterspin, groene ondernemers Boekhorststraat, groene route, kloostertuin, Spijkermakerstraat) om input te verzamelen en te bundelen. En tot slot: op 8 mei is er een gesprek met de opbouwwerker om te komen tot een groengroep van de wijkorganisatie.
Doubletstraat
Wat er nu concreet op de rol staat is het ontwikkelen van een nieuwe prostitutienota, de huidige loopt tot 2022 dus is aan vervanging toe. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de Doubletstraat en de Geleenstraat. De projectleider zal met de stakeholders (o.a omwonenden, exploitanten, sekswerkers) gesprekken voeren. In mei stuurt het college een brief naar de raad, waarin het hele proces wordt beschreven. Inmiddels is de brief beschikbaar in het Raadsinformatiesysteem (RIS318710) en deze wordt 13 juni besproken in Commissie Samenleving. Los van de prostitutienota lag er ook nog de motie die oproept om naar de leefbaarheid rondom de Doubletstraat te kijken. In de afdoening staat:
“Het college neemt het initiatief om een gesprek met alle betrokkenen te organiseren. Dit stelt ons in staat de huidige overlastsignalen te identificeren en vervolgens gerichte aanvullende maatregelen te treffen. We staan open voor een constructieve samenwerking om de leefbaarheid in de straat te verbeteren”
Geluidsoverlast terras GreySpace
Op de zeepkist werd aandacht gevraagd voor de overlast van het terras van GreySpace tot ver na middernacht. Coskun zoekt uit wat er vergund is en als er sprake is van overtreding van de regels wordt er gehandhaafd.
Vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar info@hetoudecentrum.nl
* 18 juni (wekelijks op dinsdag) wandeltocht
Wandelen onder leiding van sportcoach David.
Elke dinsdag om 17:00 start vanaf de Wagenbrug een wandeling onder begeleiding van sportcoach David voor iedereen die even de benen wil strekken, aan zijn of haar conditie wil werken of een paar pondjes kwijt wil. Je huisarts heeft al een paar keer het advies gegeven wat meer te gaan wandelen en je komt er maar niet toe. Wie weet helpt zo’n activiteit om je over de drempel te krijgen.
De wandeling duurt een uur en eindigt ook weer op de Wagenbrug om 18:00 uur. Onderweg kan je altijd afhaken als het te veel wordt. Indien nodig wordt een rustmoment ingelast.
Je hoeft je niet aan te melden voor de wandeling… gewoon aansluiten.
david@buurtsportcoachdenhaag.nl
06 111 29126
Muziekcentrum Paard breidt uit
Het muziekcentrum gaat uitbreiden. In het naastgelegen gebouw komt onder andere een theaterzaal voor films en de platenzaak van The Recordcorner. Het Cultureel verzamelgebouw van ca. 1.200 m² komt midden in het Haagse popdistrict. GR8 biedt kantoorplekken, winkelruimte, vergaderzalen en een klein theater.
Voor muzikale en creatieve ondernemers is op de 1e en 2e etage werkruimte te huur. De komende tijd wordt het historisch pand klaargemaakt voor een creatieve toekomst. In de kelder komt een theaterzaal waar Paard muziek, films en spoken word programmeert. Op de begane grond komen de platenzaak van The Recordcorner en een winkel van Huis van gedichten. Op de tweede en derde etage is er plek voor muzikale en culturele ondernemers. De eerste plekken zijn al verhuurd aan o.a Girls in woods , Bleyenberg en De Betovering. In het najaar wordt het pand officieel geopend en tot die tijd zijn er pop-up concerten en events.
Tekst gaat onder afbeelding verder
Hoofd productie, techniek en gebouwbeheer René van der Zee:
“Het originele PAARD, voor de nieuwbouw, bestond uit Prinsegracht 10, 12 en 14.” Zoals zo vaak liepen de kosten van de verbouwing gigantisch uit de klauwen en werd pand 14 verkocht door de gemeente. “Die verkoop was nogal een weeffout.” zegt René. “Nummer 14 wordt namelijk volledig omsloten door PAARD. Het is zelfs zo dat de nooduitgangen van dat gebouw, uitkomen in het trappenhuis van de PAARD backstage (en er in de tijd dat de Seven nog bestond vaker dronken mensen bij ons het trappenhuis in liepen).” Om deze reden gaat PAARD pand 14 in beheer nemen om zo te zorgen dat het behouden blijft voor nachtcultuur. “PAARD wil het beheer doen, maar het programma komt van andere partijen.” Hier blijven het niet bij, er wordt ook iets gedaan met Prinsegracht 8 (voormalig Humanity House). “Het kleine theater dat zich in het pand bevindt en kwetsbaar programma dat Paard nu in de Kleine Zaal programmeert” Op deze manier lijkt het poppodium een nog grotere bijdrage te willen leveren aan het culturele aanbod in Den Haag. Ook zit er een praktische reden bij “Het feit dat beide panden grenzend aan Paard leeg staan is uniek voor dit moment en het is natuurlijk zonde dat beide panden al een aantal jaren niet gebruikt worden, terwijl Paard er graag mooie dingen voor Den Haag mee wil doen.”
Buurtbewoner op TV
Een Haags hofje met hamers, een fiets en een tafelvoetbalspel aan de muur. Dit is typisch Roel. Hij richt zijn moderne huis aan de Hamerstraat in met veel creativiteit, vondsten en humor.
Krakers aan het Spui
Een leegstaand pand tegenover het stadhuis in Den Haag is zondagmiddag gekraakt door de Haagse kraakbeweging. Volgens de actiegroep Woonopstand staat het pand ‘al jarenlang weg te rotten’ en ‘er zijn nog steeds geen signalen dat er op korte termijn iets gaat gebeuren’ met het pand.
Rond 14.00 werd de kraak bekend gemaakt. De actiegroep riep mensen op om solidariteit te betuigen en dit ‘heroverde pandje met ons te vieren’. Met de actie willen ze het stadsbestuur oproepen om over te gaan op ‘verregaande crisismaatregelen’ om woonrechten te garanderen. Daarbij noemen ze onder meer onteigening, invoering van een leegstandsverordening en een opheffing van het kraakverbod.
De actie vindt plaats tijdens de Housing Action Days waarbij in verschillende Europese landen een week lang aandacht wordt gevraagd voor het recht op wonen. ‘Laat deze actie het startschot zijn van een nieuwe golf aan kraakacties in de stad’, klinkt het vanuit de organisatie.
Op een zondagmiddag werd een leegstaand gebouw tegenover het stadhuis in Den Haag gekraakt door leden van de Haagse kraakbeweging. De actiegroep Woonopstand benadrukt dat het pand al geruime tijd verwaarloosd wordt en er geen tekenen zijn dat er binnenkort iets mee zal gebeuren.
De kraak werd aangekondigd rond 14.00 uur, waarbij de actiegroep mensen opriep om solidariteit te tonen en samen het ‘heroverde pandje’ te vieren. De actie is bedoeld als een oproep aan het stadsbestuur om dringende maatregelen te nemen om het recht op huisvesting te waarborgen. Deze maatregelen omvatten onder andere onteigening, het instellen van leegstandsverordeningen en het afschaffen van het kraakverbod.
De organisatie hoopt dat deze actie het begin zal zijn van een nieuwe golf van kraakacties in de stad.
Nuttige commercie?
De eerste Mobility Hub van Qpark en Shell in Nederland bevindt zich aan de Amsterdamse Veerkade 30 in Den Haag. Om deze Hub tot een succes te maken, heeft Shell vijf studenten van de Hogere Hotelschool Maastricht gevraagd om onderzoek te doen naar de functionaliteit ervan.
Anne, Youri, Roos, Minke en Marijn gaan zich de komende maanden over deze opdracht buigen en vragen aan buurtbewoners van Het Oude Centrum hun medewerking. Zij willen graag van u weten hoe deze hub zo ingericht kan worden dat u er als bewoner profijt van heeft. De studenten, die afstuderen aan de studierichting Horizons in Hospitality, gastvrijheid in breedste zin, denken dat zo’n mobility hub in de stad iets moet toevoegen aan de omgeving. Het zou bijvoorbeeld een centrale plek kunnen zijn met voorzieningen die op de specifieke wensen van de buurt zijn afgestemd.
Hoewel de Mobility Hub aan de Amsterdamse Veerkade wat uitstraling betreft voor de leefomgeving een aanwinst is, zou deze door het veranderen van de producten en diensten echt een meerwaarde opleveren voor bewoners. U kunt de studenten bereiken op: 06-40846204, het nummer van Roos.
Iftarmaaltijd Mescidi Aksa Moskee Wagenstraat
Donderdagavond 21 maart werd het dagelijks bestuur van het Oude Centrum en een aantal redactieleden van de wijkmedia gastvrij ontvangen voor de Iftar maaltijd in de Mescidi Aksa Moskee in de Wagenstraat. Op het plein ervoor stond een tent met tafels en stoelen voor letterlijk 200 man. Langzaam stroomde de tent vol mannen. Vrouwen eten in een aparte binnenruimte met eigen ingang. De wijkorganisatie kreeg als gemengd gezelschap een aparte tafel in de tent.
Elke avond werd er tijdens de ramadan een maaltijd geserveerd; elke avond opnieuw was er een grote toestroom gasten, iedereen was welkom ongeacht geloof en/of afkomst. ‘Delen’ was de boodschap die tijdens de ramadan werd uitgedragen. De gesegmenteerde borden werden volgeschept met soep, hoofdgerecht en nagerecht: een stukje baklava plus dadel. Op tafel stonden gesneden broden en flessen water.
Iedereen wachte totdat de zon onderging en het gebed door de imamwerd uitgesproken. Daarna gegeten, ter afsluiting vond in de moskee het dankgebed plaats. Toen de schemer inviel ging iedereen voldaan zijn weegs en keerde de rust om de moskee terug. Dank aan het bestuur van de moskee voor de vriendelijke ontvangst.
Zero-emissiezone
Wat is uw mening over de invoering van een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s in het centrum van Den Haag vanaf 1 januari 2025? Deze maatregel is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en een gezondere omgeving te creëren voor bewoners en bezoekers. Het concept-verkeersbesluit staat alleen schone voertuigen toe, zoals elektrische of waterstofauto’s. U kunt uw mening kenbaar maken door een zienswijze in te dienen van 15 maart tot 11 april 2024. Het concept-verkeersbesluit is te vinden op de website van Overheid.nl of in het Den Haag Informatiecentrum. U kunt uw zienswijze indienen via e-mail naar zezonecentrum@denhaag.nl of per post naar het adres van de gemeente Den Haag. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Den Haag of logistiek070.com.
Buurtbewoner Simon Stevin (1548 – 1620)
De wis- en natuurkundige Simon Stevin verhuisde omstreeks 1577 naar het huidige Nederland, en schopte het hier tot raadsman van Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje. Met zijn frisse kijk verrijkte hij nieuwe terreinen zoals architectuur, boekhouding, fysica, krijgswetenschap, navigatie, politieke wetenschappen, stedenbouw, waterbouwkunde en de wiskunde. Simon is vooral bekend als de uitvinder van het decimale stelsel. -In 1792 werd de eerste Amerikaanse dollar geïntroduceerd. Thomas Jefferson had het plan om de munteenheid te structureren volgens het decimale stelsel en verwees in zijn argumentatie naar De Thiende van Stevin. Zijn initiatief slaagde, waarbij 1 dollar gelijk werd gesteld aan 100 cent en 1/4 dollar aan 25 cent.- Simon formuleerde ook antwoorden op concrete vraagstukken van bestuurders, ingenieurs en legeraanvoerders.
Tekst gaat onder afbeelding verder
In 1620 is Stevin in Den Haag overleden. Zijn huis stond in de Joodse Buurt, in de Raamstraat. Dat pand (nr 42/47) bestaat nog steeds. In maart 1612 liet hij het voor 3.800 gulden bouwen. Beroemd is Stevin’s zeilwagen die plaats bood aan 28 personen en met 50 km/uur over het strand raasde. De eerste rit maakten ze in februari 1602, waarbij 27 binnenlandse en buitenlandse diplomaten aanwezig waren. Één van de passagiers was de toen 19 jarige Hugo de Groot, die na afloop van de rit er 22 gedichten in het Latijn, en 1 in het Nederlands over schreef. Het moet nogal een ervaring zijn geweest: in 2 uur van Scheveningen naar het Noord-Hollandse Petten. Een afstand van ongeveer 90 kilometer waar men in die tijd met een paard 2 dagen over deed. De zeilwagen heeft daarna nog lang in de Scheveningse kerk gestaan.
Tekst gaat onder afbeelding verder
Stevin was bevriend met de vader van Hugo de Groot, Jan Cornets en deed samen met hem, eerder dan Galileï in Pisa, een valproef van de toren van de Nieuwe Kerk van Delft waarmee ze Aristoteles weerlegden die ervan uitging dat de snelheid van een vallend voorwerp evenredig was met zijn gewicht en omgekeerd evenredig met de weerstand van het omringende medium. Ze lieten twee loden ballen van verschillende massa vallen vanaf een hoogte van 9,42 meter om aan te tonen dat voorwerpen, ongeacht hun gewicht, met dezelfde snelheid vallen.
De belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en mede uitvinder van de verzekeringswiskunde Johan de Witt woonde ook in de Raamstraat voordat hij verhuisde naar zijn classicistische woonhuis aan de Kneuterdijk. Het oude woonhuis van Johan de Witt is helaas afgebroken. In 1672 brak het rampjaar uit, waarin de Republiek werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Munster en Keulen. Johan de Witt en zijn broer Cornelis werden beschuldigd van het slecht leiden van de oorlog en werd in Den Haag uiteindelijk gelyncht door een woedende menigte orangisten. Op de avond van de moord schreef Spinoza aan de Paviljoensgracht “Ultimi Barbarorum” met de intentie om het bij de Gevangenpoort op te hangen. Zijn huisbaas schilder Hendrick Van der Spyck sloot het huis af waardoor Spinoza verhinderd werd het daadwerkelijk op te hangen en zo het doelwit te worden van het ongewenste publiek. Ondanks zijn tragische einde wordt Johan de Witt herinnerd als een staatsman en een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse geschiedenis.
Tekst gaat onder afbeelding verder
Toen de zeeman in het gedicht van Hugo de Groot, een van de meest belezen personen van de zeventiende eeuw, de wagen langs zag vliegen vroeg hij zich af of dit voertuig niet indrukwekkender was dan het schip van de Argonauten die met deze boot, nog voor de Trojaanse oorlog, naar Colchis voeren om het gulden vlies (de gouden vacht van de god Chrysomallos) te bemachtigen. Volgens de mythe werd de Argo gebouwd door Pallas Athene onder andere de godin van de zeevaart, als eerbetoon aan haar oom Poseidon, god van de zee. Door naar de Argo te verwijzen transformeerde Hugo de opvarenden in Argonauten, en gaf hij hen daarmee de grandeur van mythische helden.
Toen hier de walvis lag bijna zo groot als het strand,
Waar Katwijk de naam draagt van het oude vaderland,
En nergens zag men de zeeman zo verschieten,
Als toen hij de wielen zag vliegen met de sprieten,
Hij zei: is dit een werk zoals de Argo, of nog meer,
Dat Pallas heeft gemaakt haar grijze oom ten eer,
Is dit de wagen niet, waarmee de Heer de baren,
Met zijn drietand laatst over het land heeft gevaren,
Toen het volk verschrikt, als op de jongste dag,
De omgewoelde grond van de aarde beven zag?
Hertaling
Buurtschouw Oude Centrum + Q & A
Buurtschouw
Bezocht gebied: tussen Amsterdamse Veerkade oneven nummers vanaf Wagenstraat, Spui, Bierkade, Wagenplein, inclusief Kranestraat, Bierstraat en Aprochestraat.
Type woningen in dit gebied: Er zijn veel sociale huurwoningen, studentenhuisvesting en expatsappartementen.
Note: Uit een mini interview met wijkbewoners die we, tijdens onze rondgang tegenkwamen) werd duidelijk dat een aantal bewoners in dit gebied het wijkmagazine niet lezen en niet op de hoogte zijn van het bestaan van de website.
Overzicht is opgemaakt door buurtbewoners: Marie Thérèse, Mieke, Marsel en Conny.
Afvaloverlast:
Witgoed, grofvuil, huisvuil, winkelwagentjes en lachgascilinders op diverse plaatsen: Bierkade, vooral in Kranestraat voor flats en flat Amsterdamse Veerkade 41.
Bij constatering direct een melding maken met een foto via de app.
Afvaloverlast van bezoekers Warung Mini XL, hoek Amsterdamse Veerkade en Kranestraat.
Bij constatering direct een melding maken met een foto via de app.
In Kranestraat stoep vol tuinafval en in Bierstraat kerstbomen.
Bij constatering direct een melding maken met een foto via de app.
Te weinig afvalbakken en niet zichtbaar geplaatst.
Ik overleg dit intern met milieubeheerder. De situatie moet namelijk ter plekke beoordeeld worden. Dit kunnen we op verschillende manieren doen.Ik kom hier nog op terug.
Gebrek bij bewoners aan kennis over afvalregels.
Advies huis aan huis mailing regelgeving in verschillende talen en handhaving opschalen? Incl. gele vuilnis zak?
Goed idee! Ik vraag intern na of er een bestaande flyer is of naar mogelijkheden om een nieuwe flyer te kunnen ontwikkelen.
Parkeer- en verkeersoverlast:
Bezoekers Warung Mini XL veroorzaken parkeeroverlast.
Handhaving gaat hierover in gesprek met ondernemer.
Foutparkeren op stoep voertuigen naast de ingang van Q-park parkeergarage in de Kranestraat: Parkeerverbod wordt genegeerd.
Melding maken van overlast in de openbare ruimte.
Foutgeparkeerde deelscooters (ook naast of tegenover de ingang van Q-park Krane straat): verwijzing naar mobilteitshub op Amsterdamse Veerkade laat te wensen over = onzichtbaar!! Bord naast de kerkmuur is verwarrend.
Ik vraag na bij Coskun of wegbeheerder bij wie de verantwoordelijkheid ligt.
In de Kranestraat (gedeelte naast Q-park geldt een vrachtwagen verbod: hier bevindt zich laad-en losruimte voor Spuitheater!? Bord kan weg.
Ik vraag na bij Coskun of wegbeheerder bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Rijrichting uitgang parkeergarage Q-park Amsterdamse Veerkade is voor veel mensen onduidelijk: automobilisten hebben niet altijd door dat ze NIET om de vluchtheuvel heen hoeven maar gewoon linksaf kunnen slaan. Graag een melding + foto maken en mailen naar wegbeheercentrum@denhaag.nl.
Afslaand verkeer voor parkeergarage Qpark Veerkade geeft problemen met recht doorgaand fietsverkeer en overstekende voetgangers.
Graag een melding + foto maken en mailen naar wegbeheercentrum@denhaag.nl.
Pakketbezorgers en bezorg services van supermarkten racen met hun voertuigen over de stoep racen en parkerenop de stoep (Amsterdamse Veerkade) Wordt veroorzaakt bij gebrek aan parkeerplaatsen? Dit kan besproken worden tijdens de bijeenkomst met collega mobiliteit. Stadsdeel gaat enkel of onderhoud en beheer. Ook geldt bij constatering melding te maken want dan kan handhaving hierop acteren.
In Kranestraat te weinig fietsnietjes.
Iedereen mag een aanvraag doen van een fietsnietje voor de woning. Dit wordt door de beleidsafdeling beoordeelt en niet door het stadsdeel.
Op Wagenplein hoek Bierkade richting Amsterdamse Veerkade staat een reclamebord dat het uitzicht belemmert van verkeer dat uit de Bierkade de Wagenstraat in rijdt.
Graag een melding + foto maken en mailen naar wegbeheercentrum@denhaag.nl.
Groenvoorziening:
In de Kranestraat staan plantenbakken die niet worden onderhouden deze worden vooral gebruikt als afvalbak.
Deze melding wordt door Gerrit opgepakt.
Op het Spui ontbreekt groenvoorziening evenals in de Bierstraat en Aprochestraat.
Deze melding wordt door Gerrit opgepakt.
Boomspiegels bij mobiliteitshub zijn nog niet aangelegd?
Ik vraag dit na bij Gerrit.
Verdwenen toegang tot binnentuin Kranenstraat tussen huisnummer 94 en 96. Toegangshek zit op slot. Ik vraag dit na bij Coskun. Zou er een foto naar mij geappt kunnen worden van deze locatie?
Huisnummers en brievenbussen:
In de Kranestraat zijn de huisnummers 47 tot 50 niet op ooghoogte geplaatst en de brievenbussen in de huiskamer achter raambekleding zodat bezorgen van briefpost problemen oplevert.
Tijdens schouw bekeken. Verantwoordelijkheid ligt bij huurder.
Op nummer 13 van de Bierstraat ontbreekt een brievenbus zodat de post zichtbaar tussen de deur wordt geschoven.
Bij vermoedens van onveilige of zorgelijke situatie, kan melding gemaakt worden bij politie.
Op Spui 289 zijn een aantal brievenbussen waaruit de briefpost puilt.
Ik geef dit door aan Staedion.
Op Bierkade 19C is de brievenbus dusdanig hooggeplaatst dat deze niet bereikbaar is.
Deze verantwoordelijkheid ligt bij Staedion, omdat het een woning van Staedion betreft. Ik geef dit door.
Divers:
Overlast hondenpoep
Melding maken via app of denhaag.nl. Tevens overleg ik intern met Jeffrey over een mogelijke actie. Ik kom hier op terug bij jullie.
De stoepen in de Bierstraat zijn erg smal en daardoor niet toegankelijk voor kinderwagens, rolstoel- en rollatorgebruikers. En het laatste stuk aan de rechterzijde voor de Bierkade is zo smal dat dit ook niet geschikt is voor voetgangers.
Dient besproken te worden bij bijeenkomst mobiliteit.
Met kettingen afgezette terrassen op de Bierkade.
Dit gaat niet via het stadsdeel. Bij vermoedens van onjuiste en illegale plaatsen kan een melding gemaakt worden op denhaag.nl of 14070.
Hinderlijk geplaatste reclame borden: winkel hoek Amsterdamse Veerkade/Spui. Deze borden zijn hinderlijk voor voetgangers en fietsers (zeker in de spits).
Voorstel om wijkschouw op een maandagmiddag te plannen.
—————————————————–
Vraag en antwoordsessie buurtschouw Oude Centrum 12-2-2024
- Er wordt hard gereden in de Stille Verkade/Amsterdamse Verkade. Bewoners vragen zich af of er een 30km zone overwogen kan worden.
De gemeente (Wijkmanager Coskun) organiseert een bijeenkomst voor bewoners die hierover in gesprek willen gaan met collega Mobiliteit. We houden u op de hoogte van de datum en locatie voor deze bijeenkomst. Wilt u zich alvast aanmelden hiervoor? Dat kan via centrum@denhaag.nl. - Hoe zit het met de pilot van 50 euro per dag betalen?
In mei 2023 is de gemeente met een pilot gestart waarbij in een aantal straten in het centrum van Den Haag altijd het dagtarief van 50 euro betaald. Met de proef wil de gemeente ervoor zorgen dat er genoeg parkeerplek is voor bewoners.
Dit geldt voor de straten: Aprochestraat, Amsterdamse Veerkade, Bierkade, Bierstraat, Dunne Bierkade, Glasblazerslaan, Helena van Doeverenplantsoen, Hamerstraat, Herderinnestraat, Hoge Zand, Kranestraat, Lange Beestenmarkt, Looijerstraat, Nieuwe Molstraat, Paviljoensgracht, Stille Veerkade en Zuidwal (tussen Paviljoensgracht en Boekhorststraat). In Scheveningen gaat het om de volgende woonstraten: Gevers Deynootweg (parkeerterrein voor de Oranjeflats), Harteveltstraat, Jongeneelstraat, Pellenaerstraat en Seinpostduin.
Tussentijds wordt de situatie gemonitord. De pilot duurt minimaal een jaar. Na dit jaar wordt de situatie geëvalueerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het gratis telefoonnummer van het gemeentelijke contactcentrum 14070.
Voor meer informatie over de regeling zie onderstaande links:
Besluit: Regeling tot achtste wijziging van de Regeling parkeerregulering en parkeerbelastingen Den Haag 2022 Gemeente Den Haag (raadsinformatie.nl)
Commissiebrief: Toelichting bij aanpassing bijlage Regeling parkeerregulering en parkeerbelasting 2022 Gemeente Den Haag (raadsinformatie.nl)
Beleid parkeren: Parkeerbeleid 2021-2030 – Den Haag - De bezorgingsscooters van Newyorkpizza staan overdag binnen, maar in de avond buiten. Dit zorgt voor een broedplaats van bezorgingsscooters in de avond en belemmert de weg voor voetgangers/passanten.
Handhaving gaat hierover in gesprek met ondernemer. Bij constatering dient een melding gemaakt te worden via de link Meldingen – Den Haag of 14070. Dit betreft een melding openbare ruimte. - Er wordt foutgeparkeerd op straten door bezoekers van Warung mini. Ook staan er auto’s geparkeerd op het laden en lossenplekken.
Hier moet bij constatering zelf een melding met een foto van gemaakt wordt. - In de afgelopen weken is een aantal keer het alarm afgegaan in de q-parkgarage in de nacht.
Bij dit soort situaties direct melding maken bij Politie via 0900-8844. - Felyx scooters blijven op straat in de Kranestraat geparkeerd staan terwijl er een aparte plek in de Q-parkgarage is.
Handhaving gaat hierover in gesprek met Q-park en neemt dit gebied op als aandacht locatie. - Bij en rondom het nisje op de Kranestraat is sprake van veel poep- en afvaloverlast.
Het nisje bevindt zich op de grond van de gemeente maar grenst aan de ingang van een wooncomplex dat in bezit is van woningbouwcorporatie Staedion. Staedion heeft voorgesteld dat zij op eigen kosten een hek gaan plaatsen. De gemeente overlegt intern over hoe dit gerealiseerd kan worden. - Op de Kranestraat staan een aantal fietsenbeugels direct voor een portiekingang. Op deze plek staan altijd heel veel fietsen waardoor het de weg voor passanten en bewoners van de portiekwoning belemmert.
De gemeente bekijkt of de fietsenbeugel verwijdert kan worden gezien de onveilige situatie voor kinderen. - Geluidsoverlast buren/studenten Bierstraat
Direct contact opnemen met Politie.
11.Op de Bierkade is er veel hondenpoep.
Bij constatering, melding afval maken via Meldingen – Den Haag of 14070. - Een bloembak bij ondernemer Yuzu wijkt uit naar de autoweg.
De gemeente gaat langs bij de ondernemer. - Slijterij Bako heeft een bord op stoep staan wat de wegen voor voetgangers belemmert.
De gemeente gaat langs bij de ondernemer. - Bezoekers Warung mini parkeren op de hoek van de Bierstraat. Ze houden de weg op. En er wordt geparkeerd op laden en lossen parkeerplaatsen voor de Warung Mini. Hierdoor kan de ondernemer zelf niet parkeren en stopt vaak op de weg. Bij constatering, melding maken via Meldingen – Den Haag of 14070 of via de Politie.
Beperken overlast meeuwen tijdens broedseizoen
Worden uw huisvuilzakken opgehaald? Dan weet u dat meeuwen deze zakken regelmatig openpikken. Dit geeft zwerfvuil en overlast en trekt ongedierte aan.
Van april tot en met augustus is het broedseizoen. De gemeente probeert de overlast van meeuwen zoveel mogelijk tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het gratis aanbieden van stevige gele vuilniszakken. De vogels kunnen deze zakken minder makkelijk openpikken. Een meeuwenzak is geel, omdat deze kleur voor meeuwen erg onaantrekkelijk is. Deze meeuwenzakken hebben een formaat van 60×80 cm (zelfde formaat als de Komo afvalzak) maar met een dikte van 80 micron extra zwaar en door meeuwen niet kapot te krijgen. U kunt de gele zakken bij u in de buurt ophalen bij de volgende locaties:
- Wijkorganisatie Het Oude Centrum, Paviljoensgracht 56, 2512 BR Den Haag
Donderdag van 16.00 tot 19.00 uur - Stichting Jeugdwerk, Centrum de Jeugdhaven, Prinsegracht 67B, 2512 EX Den Haag. Dinsdag en donderdag van 9.30 tot 13.00 uur
Wat u zelf nog kunt doen om meeuwenoverlast tegen te gaan leest u op de pagina Meeuwenoverlast beperken – Den Haag
Eten in de Helena
Verschillende initiatieven verzorgen activiteiten in de keuken en het restaurant.
Bezoekersadres: Helena van Doeverenplantsoen 3
Openingstijden:
maandag – gesloten
dinsdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
woensdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
woensdagavond – 18:00 tot 22:00 Volkskeuken
donderdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
woensdavond – 18:00 tot 22:00 Conscious Kitchen
vrijdag – 10:00 tot 16:00 Cafe de Helena
vrijdagavond – 18:00 tot 22:00 Ran’s Kantine
hele zaterdag – 12:00 tot 22:00 Ran’s Kantine
De Volkskeuken is van en voor iedereen die komt eten. We koken gezond en vegetarisch, wassen af en dat doen we samen. Elkaar ontmoeten, gezellig en gezond. Klik hier om te reserveren en te helpen. Richtprijs voor het eten is 6,50 euro pp.
De He-y-lena Cafe is elke dinsdag t/m vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Hier kan je terecht voor een kopje koffie of thee met iets lekker en een simpelen lunch. Klik hier voor het menu.
Ran’s Kantine is elke week geopend op vrijdagavond (18:00-22:00 uur) en zaterdagmiddag (12:00-14:00 uur) en zaterdagavond (18:00-22:00 uur).
Op vrijdag- en zaterdagavond serveert chef Ran een maaltijd bestaande uit verschillende gerechten voor een vaste prijs (17,50 euro). Je zult Ran zijn land van herkomst Israel, zeker terug proeven in de maaltijden.
Duurzaamheid op het dak
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Duurzaam Den Haag vertelden wijkbewoners Iris Schutte en Annechien Meijer over hun activiteiten op het gebied van Duurzaamheid.
Iris Schutte liet weten dat het huurcontract met de Stichting Helena is getekend en dat op het dak van dit pand gestart wordt met de bouw van de energie kas.
Annechien Meijer van het laboratorium voor Microklimaten start op 28 februari met cursussen hoe je een tropische daktuin of balkon kunt aanleggen waar je je eigen avocado planten en andere tropische gewassen kunt kweken. Waar je je kunt opgeven en of er kosten aan verbonden zijn is niet bekend.
Meer weten: http://www.microclimates.nl/about
Betere hulpverlening gezinnen
Centrum Jeugd & Gezin, Paviljoensgracht 12512 BL ‘s-Gravenhage
RondomJou gaat met Kracht en de gemeente vanaf januari de komende 8 jaar de jeugdhulp verzorgen. Zij zijn verantwoordelijk voor preventie, basiszorg en specialistische jeugdhulp in Den Haag.
Op dit moment zijn er bijna 190 verschillende zorgaanbieders voor jeugdhulp in Den Haag. Gezinnen krijgen daardoor niet altijd snel de juiste hulp. Wanneer een gezin gebruikmaakt van jeugdhulp, hebben ze vaak contact met veel verschillende instellingen. De gemeente wil dat eenvoudiger maken.
Vanaf januari kan elke inwoner met hulpvragen over opvoeden en opgroeien terecht bij 1 organisatie. Voor het Oude Centrum zit die organisatieaam aan de Paviljoensgracht 1. Samen zorgen Kracht, rondomJou en de gemeente dat er meer duidelijkheid is voor gezinnen over aanmeldingen, verwijzingen, wachtlijsten en beschikbare hulpverleners. Er komt ook meer duidelijkheid voor huisartsen en andere verwijzers. RondomJou en Kracht kunnen hen namelijk een beter overzicht geven van alle zorgaanbieders. Dat leidt tot kortere wachttijden.
Buurt inspraak (participatieverordening nieuwe stijl)
De gemeente heeft al een aantal bewonersorganisaties gesproken. Zij wil nu verder in gesprek met andere bewoners, ondernemers en organisaties. Zoals jij. De gemeente werkt op deze manier aan een document met regels over participatie. Dit gaat over hoe bewoners, ondernemers en organisaties kunnen meedenken en meebeslissen over wat er in de stad gebeurt. Hoe denk of beslis jij mee over jouw straat, wijk of stad? Deel je mening en vul de onderstaande keuzewijzer in.
https://doemee.denhaag.nl/wiemaghetzeggen/
Met de participatieverordening speelt de gemeente in op de Wet “Versterking Participatie op Decentraal Niveau”, die momenteel in afwachting is van goedkeuring door de Tweede Kamer. Zodra de wet van kracht wordt, zal de nu verplichte inspraakverordening worden uitgebreid tot een participatieverordening. Gemeenten dienen dan aan te geven of, hoe en wanneer zij hun inwoners willen betrekken bij het vormgeven en uitvoeren van beleid. De wet beoogt dat gemeenten niet slechts voor traditionele inspraak kiezen, maar eerder een ambitie tot meer participatie tonen.
Op woensdag 31 januari is er een Stadsgesprek ‘Wie mag het zeggen?’ bij The Social Hub. Hoe denk of beslis jij graag mee in je straat of wijk? Tijdens deze avond bespreekt de gemeente de resultaten van de Keuzewijzer en gaan ze direct met bewoners in gesprek over de regels voor participatie. Ga langs en deel jouw ervaringen en ideeën. Meld je aan voor het Stadsgesprek.
Luchtkwaliteit Amsterdamse Veerkade inzien
De gemeente monitort nauwlettend de luchtkwaliteit in Den Haag. Door middel van berekeningen en metingen wordt beoordeeld of de luchtkwaliteit verbetert. In de gehele stad voldoet de luchtkwaliteit aan de Europese normen. Het is van essentieel belang voor de gezondheid van zowel inwoners als bezoekers om verdere verbeteringen aan te brengen.
Indicatoren
Verkeer is een belangrijke bron van stikstofoxiden (NOx = NO [stikstofmonoxide] + NO2 [stikstofdioxide]). Stikstofdioxide kan voor mensen schadelijk zijn. Dat komt omdat het door kan dringen tot in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen. Daardoor gaan de longen minder goed werken. Mensen kunnen luchtwegklachten en astma-aanvallen krijgen. Het komt ook voor dat mensen gevoeliger worden voor infecties. Je wordt dan bijvoorbeeld sneller verkouden. Een substantieel deel van het uitgestoten NO wordt in de lucht omgezet in NO2. In drukke straten en in de nabijheid van snelwegen zijn de concentraties van stikstofoxiden, waaronder van stikstofdioxide, verhoogd. De EU grenswaarde voor NO2 concentraties van 40 µg/m3 is volgens het Compendium voor de Leefomgeving in 2022 niet overschreden. Gegevens van 2023 zijn er nog niet.
Fijnstof (PM10) is dan weer één van de vier indicatoren voor smog. De andere drie zijn: ozon (O3), stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2). Het RIVM meet deze vier stoffen en gebruikt een luchtkwaliteitsverwachting om te waarschuwen als er smog voorkomt of verwacht wordt.
Je kunt hier de recente meetgegevens van de Amsterdamse Veerkade zien.
Elke 1e zondag van de maand| Fietstocht vanaf Haagse Harry
Op elke eerst zondag van de maan Zondag om 16.00 uur kan je meedoen aan de fietstocht onder de gele vlag van de Haagse Fiets Zwerm. Iedereen is welkom met een bakfiets, een elektrische fiets en ook als fietsmaatje. Het is gratis en je hoeft je niet aan te melden. De start is bij het beeld van Haagse Harry in de Grote Marktstraat.
De tocht duurt een uur en dan gaat iedereen zijn weegs of wat met elkaar drinken. Elke eerste zondag van de maand wordt zo’n fietstocht gehouden. Het is een initiatief van Remco de Rijk, de Haagse fietsburgemeester. Zijn streven is de fiets op nummer 1 te brengen in onze stad. Daarnaast ijvert hij voor de veiligheid van fietsers, vooral in de omgeving van scholen.
Podcast Frederick Linck | Gratis toegang tentoonstelling buurtbewoners
Wegens groot succes wordt de tentoonstelling van Frederick Linck in het Haags Historisch Museum verlengd tot en met 1 april 2024. En dit is geen grap! Vanaf 20 april is in dit museum dan de tentoonstelling over Haagse Harry te zien.
De foto’s die Frederick Linck in zijn eigen buurt het Oude Centrum maakte, geven een fascinerend beeld van een Haagse binnenstadswijk in de jaren ’70. Tegelijkertijd makenze ook nieuwsgierig: wie zijn deze geportretteerde buurtbewoners? Wat was dit voor wijk?De foto’s die Frederick Linck in zijn eigen buurt het Oude Centrum maakte, geven een fascinerend beeld van een Haagse binnenstadswijk in de jaren ’70. Tegelijkertijd maken ze ook nieuwsgierig: wie zijn deze geportretteerde buurtbewoners? Wat was dit voor wijk?
Conservator Lex van Tilborg en stagiaire Lynn Ruiter van het Haags Historisch Museum gingen op zoek naar de verhalen achter de foto’s. Ze interviewden zes mede buurtbewoners van Frederick Linck uit de jaren ’70. Beluister hier de podcast met drie afleveringen van ruim een half uur.
Aflevering 1: Kunstenaars, criminelen en excentriekelingen – de aantrekkingskracht van een wijk in verval
Aflevering 2: Hoerenbuurt – wonen tussen sekswerkers en pooiers
Aflevering 3: Laatste huizen – Kaalslag en buurtprotest
Met dan aan:
- Johan Doesburg
- Hanny Hazenbroek
- Conny Kuipéri
- Marjolein Linck
- Rien Monshouwer
- Vincent Voorhoeve
- Eelco van der Waals
Het Danspaleis is een ‘tankstation van levensvreugde’
Elke laatste vrijdag van de maand. Eerstvolgende Vr 26 jan / 14.00 – 16.00
DANSPALEIS Amare Spuiplein 150, 2511 DG Den Haag
Net buiten onze wijk, maar te leuk om niet te vermelden. Het Danspaleis is namelijk een ouderwets gezellig dansfeest voor ouwelui en iedereen die van swingen houdt. De PlatenDraaier (PD) trekt oude krakers uit de koffer van de sterren van weleer, zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van meezinger tot tranentrekker, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-’n-roll: met Het Danspaleis is het altijd bal.
“Mijn moeder loopt heel weinig, want ze heeft aan alle kanten artrose. Maar als ze danst, vergeet ze alles.”
Dochter van een deelnemer
De missie van het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden. Met dit ‘tankstation van levensvreugde’ wordt eenzaamheid aangepakt. Vanuit de visie dat muziek een magisch middel is om mensen bij elkaar te brengen en in beweging te zetten, is de Danspaleisformule ontwikkeld. Het Danspaleis maakt geen onderscheid en danst dwars door verschillen heen. Het is een ontmoetingsplaats die aanmoedigt om actief te zijn, en legt het fundament voor een netwerk van mensen en vrienden die elkaar de helpende hand toesteken.
Nieuwe bakkerij Wagenstraat
Op de ramen van het pand aan de Wagenstraat 182A was in chocoladeletters te lezen: “Brood van Bro Coming Soon.” Dit pand, voorheen bekend van bakkerij Vlinder, heeft nu zijn deuren geopend als Brood van Bro.
De ambachtelijke zuurdesembroden, met een maakproces dat twee dagen per brood in beslag neemt, zijn al geruime tijd populair bij de horeca in Den Haag. De vraag van consumenten naar dit smakelijke brood heeft geleid tot de opening van de eigen bakkerswinkel. Bas Bergamin van Brood van Bro: “Anderhalf jaar geleden zijn we gestart aan de Westvlietweg en sindsdien hebben we aanzienlijke groei doorgemaakt, met een substantiële levering aan de horeca. Door de groeiende vraag van consumenten hebben we besloten deze stap te zetten.”
De officiële opening was in januari. Het assortiment begint met enkele soorten brood en wordt later uitgebreid met belegde broodjes, zoetigheden en croissantjes. De nieuwe bakkerij is open voor bezoekers van woensdag tot en met zaterdag, van 09:00 uur tot 14:00 uur.
Den Haag breidt milieuzone (centrum) uit
Bedrijfsvoertuigen die het centrum van Den Haag binnenrijden moeten vanaf 2025 emissievrij zijn. In 2026 volgt uitbreiding richting de kust. Het nieuwe gebied loopt van de kust tot en met de Laan van Meerdervoort en van de Hubertustunnel tot aan de Monsterseweg. Deze nieuwe zero-emissiezone ligt tegen de zone van het Centrum aan. Wethouder Barker begrijpt dat dit om flinke investeringen vraagt van ondernemers. De gemeente houdt daar ook rekening mee. Zo komt er onder meer een overgangsperiode en zijn er vrijstellingen voor allerlei groepen ondernemers. Voor ondernemers die het (nog) niet kunnen betalen, wordt een uitzondering gemaakt. Verder helpt de gemeente ook bij een soepele overgang naar elektrisch vervoer. Er rijden in ieder geval minder vieze vrachtwagens, dieselauto’s en oudere brom- en snorfietsen door de stad, concludeert Den Haag in een nieuw rapport.
Nieuwe bestemming Prinsegracht 2
Het schitterende hoekpand op Prinsegracht nummer 2 onderging een opmerkelijke transformatie dankzij de visie van horecaondernemer Maarten Hinloopen. Bekend van succesvolle etablissementen als de Zwarte Ruiter, Hoender en Hop, de Boterwaag en VaVoom aan de Grote Markt.
Volgens een stukje van Daphne Browne in Den Haag Centraal had Hinloopen al sinds de jaren tachtig zijn oog laten vallen op dit bijzondere pand uit 1645. De indrukwekkend hoge ramen waren destijds volledig afgeplakt, maar Hinloopen zag de potentie. Hij droomde ervan het pand te ontdoen van alles wat het bedekte en het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke pracht.
Januari 2024
Dankzij een samenwerking met Stadsherstel, een erfgoedorganisatie die zich toelegt op de aankoop en restauratie van monumentale en beeldbepalende panden, is deze droom tientallen jaren later werkelijkheid geworden. In januari opent hier Café Brasserie Nationaal, een gelegenheid waar gasten niet alleen kunnen genieten van een borrel in het knusse bargedeelte, maar ook kunnen blijven hangen voor een voortreffelijk diner in het achterliggende brasseriegedeelte.
Het rijksmonument dateert uit de zeventiende eeuw (dezelfde tijd als de tegenovergelegen Boterwaag) en werd gebouwd voor een kamerheer. In 1894 werd het pand omgebouwd tot winkelruimte, waarbij het souterrain en de bel-etage werden verlaagd zodat een kelder en een begane grond ontstonden. Begin 1900 werd het een café met Franse invloeden: Café Nationaal.
Afval overlast januari
Oud en Nieuw in Den Haag
De gemeente Den Haag neemt een aantal maatregelen om schade en overlast door vuur of vuurwerk te voorkomen. We sluiten containers, halen kerstbomen op en zorgen dat u uw auto veilig en goedkoop kunt parkeren.
Afvalcontainers gaan op slot: samen houden we de stad schoon
Van 27 december tot en met 5 januari: alle textielcontainers zijn op slot.
Van 23 december tot en met 4 januari: grofvuil wordt niet opgehaald.
U kunt wel zelf uw grofvuil naar een afvalbrengstation brengen.
Neem uw afvalpas mee!
Zet uw kerstboom op de ophaaldag op de stoep
Van 2 januari tot en met 11 januari: de gemeente haalt 1 keer per week kerstbomen op. Op denhaag.nl/huisvuilkalender ziet u wanneer de gemeente in uw straat langskomt. Zet uw boom op de ophaaldag voor 07.45 uur op de stoep. U kunt uw boom ook naar het afvalbrengstation aan de Plutostraat of De Werf brengen.
Leuke kerstboomactie voor kinderen
Voor kinderen tot en met 12 jaar organiseert de gemeente de actie Verloot je boompje. Bij inleveren van je kerstboom krijg je dan een lootje. Deze actie komt ook het milieu ten goede. De bomen worden versnipperd en zo hergebruikt. Zie voor meer informatie over inleverpunten: verlootjeboompje.nl
Voor een veilige jaarwisseling: zie denhaag.nl/jaarwisseling
Magazine
Het decembernummer van het wijkmagazine Het Oude Centrum werd zaterdag de 16e wederom verspreid; altijd een gezellig moment. Voordat de verspreiders de straat opgaan komen ze eerst samen met medebewoners. Bij een kop koffie of thee praten ze bij.
Heb jij zin om een bijdrage te leveren aan onze buurt en wil je helpen bij het bezorgen? Meld je dan aan via info@hetoudecentrum.nl met als onderwerp “Bezorging Wijkmagazine” of kom langs tijdens de inloopmiddag op donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur.
Het magazine verschijnt eens per kwartaal en het bezorgen kost ongeveer 2 uur van je tijd. Je krijgt dan een aantal straten toegewezen waar je de magazines kunt bezorgen.
De prijs van goedkope seks
In 2020 is bij de gemeente een petitie aangeboden die door zo’n 300 omwonenden van het oud schoolgebouw de Helena werd getekend met als doel de onveiligheid rondom het gebouw aan de kaak te stellen. Het aantal meldingen van overlast neemt in het Oude Centrum -ook bekend als Zuidwal- ieder jaar toe. In 2020 werden er in het Oude Centrum 25 meldingen gedaan op 100 inwoners. Dat is aanmerkelijk hoger dan de gemiddeld 7 in Den Haag.
Na een eenvoudig etentje in de Helena, een oud schoolgebouw van circa 8.000 m² waar nieuwe culturele functies voor worden gezocht, liep ik met m’n 2 disgenoten die ook in het Oude Centrum wonen in het regenachtige duister terug naar de Stille Veerkade. Sofie en Charlotte schrijven beiden voor het buurtblad zodat het logisch leek om een artikel in de Telegraaf, waar mijn overbuurman zijn medewerking aan verleende, kritisch tegen het licht te houden. Sander heeft eerder dit jaar een brandbrief naar de Haagse politieke partijen gestuurd over de overlast van prostitutiebezoekers in de wijk. Slechts één partij, Hart voor Den Haag, reageerde. Raadslid Ralf Sluijs bood hulp aan. Samen met een journalist van de Telegraaf brachten ze in een artikel het probleem landelijk onder de aandacht.
Woonwijk
De boodschap was helder: de buurt is uitgegroeid tot een volwaardige woonwijk met gezinnen en kwetsbare bewoners. Prostitutie hoort daar niet meer in thuis. In de 13 jaar dat Sander met zijn partner in de wijk woont, is er volgens hem weinig gedaan om die overlast te verminderen. De verhouding opvang, zorginstellingen en prostitutie in het Oude Centrum is al jaren scheef. Bewoners hebben tal van ideeën voor verbeteringen aangedragen, zoals de parkeerpilot om verkeersoverlast als gevolg van prostitutiebezoek te verminderen. De kern van het probleem is de aanwezigheid van prostituees in de Doubletstraat die volgens een deel van de bewoners gesloten dient te worden. Wat er met de dames moet gebeuren, is volgens Sander aan specialisten. De teneur van het bericht was mij veel te negatief. Zulke zaken horen ook bij wonen in het centrum. Ik vroeg me af hoe mijn tafelgenoten van zojuist daarover dachten.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Jan Steen 1663: aan de rode kousen herkennen we hier een -overlast gevende- prostituee
Buurtgeschiedenis: lusthuis, schilders en gespuis
Ongeveer op de plek van de Doubletstraat lieten de naamgevers er in 1615 een lusthuis (bordeel) bouwen. Decennia later voegden schilders als Jan van Goyen, Jan Steen, Paulus Potter en honderden andere kunstenaars zich in de nabijheid. Ook Van Gogh heeft gedurende 2 periodes in totaal 6 jaar in de buurt gewoond. Tijdens de laatste periode had hij een relatie met een prostitué waarmee hij blijk gaf weldegelijk economisch inzicht te bezitten, maar bij leven een schilderij verkopen zat er dan weer niet in.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Boven Vincent van Gogh 1882: tekening Spui ter hoogte van de Nieuwe Kerk te Den Haag Onder Joan Blaeu 1649: linksonder molen in weiland achter de Bierkade
De Bierkade lag aan de rand van Den Haag, schilders keken vanuit huis uit over de weilanden. Bij goed weer was Delft zichtbaar. Tot in de 19e eeuw bestond de aangrenzende Schilderswijk uit weilanden: de Zusterpolder die werd bemalen door de Zustermolen en de Gortmolen. In 1874 verrees daar een wijk met de naam ‘het Rode Dorp’. Deze wijk werd ontwikkeld door de ‘Maatschappij van het Nut’ en had als doel om mensen met sociale problemen, de zogenaamde “asocialen” onderdak te bieden, en hen te helpen bij hun re-integratie. Van oudsher wordt het Oude Centrum dus bevolkt door kunstenaars, prostituees en ander gespuis. Historisch gezien concentreert het grootste deel van de Haagse criminaliteit zich in het Oude Centrum en de aangrenzende wijken. Criminelen begaan de overgrote meerderheid van hun strafbare feiten in voor hun nabijgelegen buurten.
Knallen
Terug naar die avond in oktober. We stonden op de Paviljoensgracht en twijfelden of we wel of niet een kijkje in de verderop gelegen Doubletstraat zouden nemen. Op dat moment hoorden we uit een onbestendige richting 3 schelle knallen. Een in donkere kleding gehuld sujet riep “Er wordt geschoten!” Nog voor Sofie en Charlotte hun mening over het artikel konden geven, werd in een paar klappen de relevantie ervan duidelijk. Het geschiet kende gelukkig geen slachtoffers… een deel van de wijk is misschien verdwaald, maar nog niet verloren.
Jacob Troost
Kogelinslag Paviljoensgracht oktober 2023
0 reacties op “De prijs van goedkope seks”
Bewonersbrief Helena van Doeverenplantsoen
Storkie’s Crafty Monday 19:00 – 22:00 uur elke maandag
19:00 – 22:00 uur elke maandag Bierkade 22.
Elke maandagavond van 19:00 tot 22:00 uur is er een gratis creatieve sessie/ workshop met elke week een ander onderwerp en andere host(ess). Bijvoorbeeld: schilderen/ tekenen/ boetseren/ patchwork/ stempels maken
Deze sessies zijn op beginners basis en toegankelijk voor iedereen die het leuk vindt om creatief bezig te zijn en/of op een laagdrempelige manier mensen te leren kennen. De creatieve workshops zijn in het Engels en voornamelijk gericht op internationale studenten/ reizigers/ expats in Den Haag.
Energie uit de wijk Challenge 2023-2024
Hofje Wagenstraat 156-174 een van de winnaars van de Energie uit de wijk Challenge 2023-2024. De VVE van de Wagenstraat gaat een glazen overkapping met zonnepanelen plaatsen op 156 tot en met 174. Zo wordt stroom opgewekt en worden tevens de oude huisjes geïsoleerd. De gemeente Den Haag wil bewoners uitdagen om ook zelf op nieuwe manieren met energietransitie aan de slag te gaan. Met de challenge ondersteunt de gemeente inwoners met vernieuwende, duurzame ideeën om deze samen met buren, hun vereniging of club in hun wijk uit te voeren.
Na een intensief traject hebben bewonersgroepen hun initiatief gepitcht aan de jury en aan de stad.
De jury bestond uit:
Joris Wijsmuller, directeur stichting Duurzaam Den Haag (voorzitter)
Rabia Zurel, Haagse Jongerenambassadeur
Gijs Termeer, Directeur Klimaatbureau HIER
Laure Itard, Professor of Building Energy Epidemiology at the Faculty of Architecture and the Built Environment
Marcus Banai, Coördinator energiecoaches
Wilbert Schouten, voormalig Haagse Energietopper project VVE De HobbeVen, Schilderswijk
Deze voorlopers gaan nieuwe ideeën in de stad testen en realiseren. Zij inspireren hun buren, buurtgenoten en andere Hagenaars om ook hun omgeving schoner en groener te maken. Naast een subsidie van €250.000 (in totaal) ontvangen de initiatieven een jaar lang ondersteuning bij de realisatie van hun project.
Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de pagina: Subsidie Energie uit de Wijk Challenge 2023 aanvragen
Fietspad Grote Marktstraat blijft
Dagelijks rijden zo’n 15.000 fietsers door de Grote Marktstraat. Het winkelend publiek stapt daar tussendoor. Zoals op zoveel plekken in het Centrum. Voor beiden is het goed uitkijken waar je fiets of loopt. De gemeenteraad heeft het voorstel aangenomen om duidelijker het verschil tussen fietspad en voetpad te markeren, zodat het voor iedereen veiliger wordt. Zeker als er zebrapaden komen voor voetgangers. Met dit laatste is Voorall, de belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking, heel blij.
Scenius, wekelijks clubconcept in The Gray Space in the Middle
Scenius is een wekelijks clubconcept gebaseerd op gemeenschapsopbouw, samengesteld door een verscheidenheid aan muziekinitiatieven, op vrijdag tussen 22.00-02.00 uur. Het is geïnspireerd op de term scenius waarmee Brian Eno de creatieve intelligentie van een gemeenschap beschrijft. Een groot aantal muziekinitiatieven met interesse in gemeenschapsopbouw krijgen een residentie van drie maanden aangeboden, waardoor ze worden uitgenodigd hun scene uit te breiden. In de kelder van The Gray Space in the Middle Paviljoensgracht 20-24, 2512 BP Den Haag prijs 6,00 – 9,50.
Camera’s in en rondom het Helena van Doeverenplantsoen
De gemeente zal voorlopig surveillance camera’s installeren in en rondom het Helena van Doeverenplantsoen. Dit om de overlast van rondhangende jongeren te verminderen. Omwonenden hebben herhaaldelijk geklaagd over de hinder die deze jongeren veroorzaken en voelen zich onveilig in het gebied. Daarnaast zijn de camera’s bedoeld om drugshandel rond het plantsoen tegen te gaan.
De camera’s zullen zowel in het plantsoen als in de aangrenzende straten worden geplaatst. Het Hoge Zand, de Zuidwal en de Boekhorststraat zullen de grenzen van dit gebied vormen, en op verschillende openbare locaties binnen deze grenzen zullen tijdelijke surveillance camera’s worden geïnstalleerd. Het besluit van de gemeente blijft van kracht tot uiterlijk 31 mei 2024 en beoogt de overlast en criminaliteit in het gebied terug te dringen.
Bewoners ervaren al geruime tijd hinder van jeugd en jongvolwassenen in het gebied. Deze groep maakt zich schuldig aan het gebruik en verhandelen van drugs en alcohol, wat gepaard gaat met geluidsoverlast en zwerfafval. De gemeente heeft in samenwerking met de politie en handhaving al diverse maatregelen genomen, waaronder de implementatie van een persoonsgerichte aanpak voor bepaalde individuen en het opleggen van gebiedsverboden aan personen die geen gebruik wilden maken van deze aanpak.
Crowdfunding om postzegelhandel Wagenstraat te redden
rubriek: buren in het nieuws
06-11-2023
De nieuwe eigenaar Alex Schoenmaker probeert zijn zaak te redden door crowdfunding. Er zijn nu nog slechts 2 postzegelhandels in Den Haag, een op de Laan van Meerdervoort en een in de Wagenstraat. Het zou jammer zijn als laatstgenoemde zaak zou moeten sluiten, ook voor het behoud van het Joods erfgoed in Den Haag. In 1925 is deze postzegelwinkel door Manuskowski gesticht naast de toenmalige Grote Synagoge, nu Turkse moskee.
Alex Schoenmaker hoopt met zijn donateurs in 2025 het honderdjarig bestaan van zijn zaak te kunnen vieren. Tot nu toe heeft hij ruim duizend euro aan donaties binnen. Meer informatie: www.manuskowski.com
In 1925 kocht Abraham Mozes Manuskowski een winkel naast de Grote Synagoge aan de Wagenstraat 105 en vestigde daar zijn postzegelhandel. Abraham ontwikkelde zijn passie voor postzegels al op jonge leeftijd. Zijn postzegelhobby groeide uit tot een professioneel bedrijfje, eerst vanuit het ouderlijk huis en later vanuit de winkel aan de Wagenstraat. Zijn specialisatie en kennis werden gewaardeerd, waardoor verzamelaars voor bijzondere zegels speciaal naar zijn zaak kwamen. In 1930 trouwde hij met Liebchen (Lucie) Adler, en het echtpaar woonde achter de postzegelzaak.
Abraham begreep snel de dreigende situatie in Duitsland na de opkomst van het naziregime in 1933. In 1934 werd hij met zijn vrouw genaturaliseerd tot Nederlander. Na de Kristallnacht in 1938 probeerde hij een Joods gezin te redden, waarbij het 8-jarige meisje Doris Mathias met zijn hulp de oorlog overleefde door naar Engeland te gaan. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde van zijn bloeiende postzegelonderneming in 1940. Gedwongen door vernielingen en agressie verliet hij met zijn vrouw Den Haag in 1941, waarbij hij erin slaagde een groot deel van zijn postzegelcollectie te redden. Tijdens de oorlog doken ze onder bij voormalig politieagent Albert van Min in Moerwijk, die eveneens een fervent postzegelverzamelaar was.
Na de oorlog bleek dat alleen Abraham en Lucie Manuskowski van het grote gezin de oorlog hadden overleefd. Het enige overlevende familielid aan moeders kant, achternichtje Fia, werd ondergebracht bij Abraham. De woonruimte achter de winkel was te klein, dus verhuisden ze naar een nieuwe woning aan de Nassau Odijckstraat 49. In 1957 verhuisde het gezin opnieuw naar de Paulinastraat 55.
Het Oude Centrum heeft < 7400 inwoners, waarvan een groot deel studenten en starters. De bevolking bestaat voornamelijk uit volwassenen (77%), met 1.000 inwoners tussen 19 en 26 jaar. Het is een bovenal levendige wijk met veel creativiteit, activiteit en diversiteit- een wijk die veel mensen kennen als de plek met hun favoriete winkels maar voor de bewoners uiteindelijk hun thuis is.
Het Oude Centrum
Wijkinloop
De Wijkinloop is elke donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56
Geef een reactie