rubriek: buren in het nieuws
06-11-2023
De nieuwe eigenaar Alex Schoenmaker probeert zijn zaak te redden door crowdfunding. Er zijn nu nog slechts 2 postzegelhandels in Den Haag, een op de Laan van Meerdervoort en een in de Wagenstraat. Het zou jammer zijn als laatstgenoemde zaak zou moeten sluiten, ook voor het behoud van het Joods erfgoed in Den Haag. In 1925 is deze postzegelwinkel door Manuskowski gesticht naast de toenmalige Grote Synagoge, nu Turkse moskee.
Alex Schoenmaker hoopt met zijn donateurs in 2025 het honderdjarig bestaan van zijn zaak te kunnen vieren. Tot nu toe heeft hij ruim duizend euro aan donaties binnen. Meer informatie: www.manuskowski.com
In 1925 kocht Abraham Mozes Manuskowski een winkel naast de Grote Synagoge aan de Wagenstraat 105 en vestigde daar zijn postzegelhandel. Abraham ontwikkelde zijn passie voor postzegels al op jonge leeftijd. Zijn postzegelhobby groeide uit tot een professioneel bedrijfje, eerst vanuit het ouderlijk huis en later vanuit de winkel aan de Wagenstraat. Zijn specialisatie en kennis werden gewaardeerd, waardoor verzamelaars voor bijzondere zegels speciaal naar zijn zaak kwamen. In 1930 trouwde hij met Liebchen (Lucie) Adler, en het echtpaar woonde achter de postzegelzaak.
Abraham begreep snel de dreigende situatie in Duitsland na de opkomst van het naziregime in 1933. In 1934 werd hij met zijn vrouw genaturaliseerd tot Nederlander. Na de Kristallnacht in 1938 probeerde hij een Joods gezin te redden, waarbij het 8-jarige meisje Doris Mathias met zijn hulp de oorlog overleefde door naar Engeland te gaan. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde van zijn bloeiende postzegelonderneming in 1940. Gedwongen door vernielingen en agressie verliet hij met zijn vrouw Den Haag in 1941, waarbij hij erin slaagde een groot deel van zijn postzegelcollectie te redden. Tijdens de oorlog doken ze onder bij voormalig politieagent Albert van Min in Moerwijk, die eveneens een fervent postzegelverzamelaar was.
Na de oorlog bleek dat alleen Abraham en Lucie Manuskowski van het grote gezin de oorlog hadden overleefd. Het enige overlevende familielid aan moeders kant, achternichtje Fia, werd ondergebracht bij Abraham. De woonruimte achter de winkel was te klein, dus verhuisden ze naar een nieuwe woning aan de Nassau Odijckstraat 49. In 1957 verhuisde het gezin opnieuw naar de Paulinastraat 55.