Het Oude Centrum

Bezienswaardigheden

Buitenmuseum

Heb je ooit de binnenkant van een eeuwenoud woonhuis gezien? Stel je voor: het Buitenmuseum, bestaande uit drie aangrenzende museumhuizen, gelegen aan een van de meest prachtige grachten in Den Haag. Je betreedt het huis van Jan van Goyen, de landschapsschilder uit de 17e eeuw, en zijn schoonzoon Jan Steen. Direct daarnaast vind je het huis van de beroemde schilder Paulus Potter, bekend van zijn meesterwerk “De Stier”.

Chinatown

Vanaf de Grote Marktstraat, strekt deze buurt zich uit achter het vermaarde warenhuis De Bijenkorf. De voornaamste straat in dit gebied is de Wagenstraat, gekenmerkt door de aanwezigheid van twee imposante Chinese poorten. Binnen deze wijk floreren talrijke Chinese en andere Aziatische winkels en eetgelegenheden.

Het Heilige Geesthofje

Oorspronkelijk gesticht in 1616 biedt het Heilige Geesthofje een oase van sereniteit te midden van de bruisende stad. Het hofje is doordrenkt van religieuze geschiedenis en diende ooit als een toevluchtsoord voor de behoeftigen en ouderen. Terwijl je door de geplaveide paden wandelt, omgeven door fraaie gevels en de groene plaatsen, voel je de echo’s van de vrome doelen die deze plek heeft gekoesterd.

Hofje van Nieuwkoop

Johan de Bruijn van Buijtewech, Heer van Nieuwkoop en Achttienhoven, behoorde tot de meest welvarende inwoners van Den Haag toen hij in 1657 overleed. Slechts een week voor zijn overlijden had hij zijn testament herzien, waarin hij vastlegde dat er op zijn tuinen aan de Warmoesstraat een hofje gebouwd moest worden voor weduwen in armoede of behoeftige omstandigheden.

Hofje van Wouw

Jacobus van Wouw bekleedde het ambt van burgemeester in Den Haag. Zijn kleindochter, Cornelia van Wouw (1601-1681), overleed zonder in het huwelijk te treden. Opmerkelijk genoeg stichtte ze in 1647 een liefdadigheidsinstelling, waaraan ze haar volledige vermogen schonk. Deze daad verrichtte ze nadat ze schijndood was verklaard en vervolgens weer tot leven kwam nadat ze al in een gesloten grafkist was geplaatst.[

Koreaans musuem

In 1907 kwam het nieuws van het overlijden van Yi Jun, een vooraanstaande rechter uit Korea. Zijn leven eindigde in Hotel De Jong aan de Wagenstraat. Hij was samen met 2 andere landgenoten naar Den Haag gereisd om deel te nemen aan de Tweede Wereld Vredesconferentie. Hoewel zijn deelname aan de conferentie werd geweigerd, kwam er een tragisch einde aan zijn reis toen zijn levenloze lichaam werd ontdekt in de Wagenstraat.

Tentoonstellingsetalage aan de Amsterdamse Veerkade
Kunst in de etalage

Foto (mini) exposities in studio etalage, Amsterdamse Veerkade 9. Themapresentaties van professionele fotografen. Elke 2 maanden wisselt expositie.

Lutherse kerk

In 1751 nam de lutherse gemeenschap het besluit om een nieuwe, grotere kerk te bouwen op de locatie van een bestaande kerk die sinds 1615 dienst deed. In 1757 werd architect Pieter de Swart, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Paleis aan het Lange Voorhout (Huis Patras) en de Koninklijke Schouwburg (Huis Nassau) in Weilburg, belast met het schetsen van de gevel van de Lutherse kerk.

Nieuwe Kerk

De oorspronkelijke bouw van de Nieuwe Kerk dateert uit de 17e eeuw, tijdens het hoogtepunt van de Nederlandse Gouden Eeuw. De kerk werd ontworpen door de gerenommeerde architect Pieter Noorwits en staat bekend om haar imposante gotische architectuur en karakteristieke torenspits die de skyline van Den Haag domineert.

Het Paard

Het Paard een onschatbare bijdrage geleverd aan de muzikale en artistieke identiteit van Den Haag.

De geschiedenis van Het Paard gaat terug tot de jaren 70, toen het begon als een experimenteel jongerencentrum. Al snel groeide het uit tot een belangrijk poppodium. 

Sint Nicolaas Gasthuis

De typische Nederlandse renaissancestijl is duidelijk zichtbaar in de gevel, met zijn symmetrische opzet en elegante lijnen. Het is alsof de gevel zelf een eerbetoon is aan de tijdloze toewijding aan het welzijn van de gemeenschap.

Spinoza monument, huis & graf

Benedictus de Spinoza (Amsterdam 1632, Den Haag 1677) was een invloedrijke Nederlandse filosoof met Sefardisch-Joodse achtergrond. Hij creëerde een baanbrekende filosofie die theologie afwees en vertrouwde op de kracht van de rede. Zijn standpunt tegen profetie en zijn als atheïstisch beschouwde denkbeelden leidden tot een langdurig verbod op zijn geschriften.

Over de Wijk

Het Oude Centrum heeft < 7400 inwoners, waarvan een groot deel studenten en starters. De bevolking bestaat voornamelijk uit volwassenen (77%), met 1.000 inwoners tussen 19 en 26 jaar. Het is een bovenal levendige wijk met veel creativiteit, activiteit en diversiteit- een wijk die veel mensen kennen als de plek met hun favoriete winkels maar voor de bewoners uiteindelijk hun thuis is.

Agenda
Prikbord
Bezienswaardigheden
Voorzieningen
Leefbaarheid

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56