Het Oude Centrum

Lawaai, afval en straatintimidatie

rubriek: buurtbewoners in het nieuws

Dit was de kop van het artikel waarmee Sander, wijkgenoot, afgelopen week in de Telegraaf stond. Hij woont 13 jaar in het Oude Centrum aan de Stille Veerkade.
Begin van het jaar had Sander aan alle Haagse politieke partijen een brandbrief gestuurd over de toename van overlast van de prostitutiebezoekers in onze woonwijk, met het verzoek de overlast voor omwonenden terug te dringen. Tot zijn verbazing reageerde alleen Hart voor Den Haag op zijn brief. Na een paar weken belde deze partij hem met de vraag of hij reactie had gekregen van andere partijen. Zijn antwoord was nee, waarop raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag voorstelde om te helpen. Zo gezegd, zo gedaan. Ralf kwam met een journalist van de Telegraaf bij hem langs met als resultaat een artikel in dit landelijke dagblad.

De boodschap is duidelijk: we zijn een woonwijk en daar past in deze tijd geen prostitutiestraat meer in. De tijd dat het Oude Centrum vol zat met prostitutieramen en dat er werd getippeld, is voorbij. We zijn als wijk gegroeid naar een echte woonwijk met gezinnen die jonge kinderen hebben en ook kwetsbare bewoners kent. Hij vervolgt zijn verhaal met de stelling dat het van de zotte is dat de prostitutie straat een heel groot deel van de woonwijk parasiteert met overlast. In die 13 jaar dat ik hier nu met mijn partner woon is er in feite niets gebeurd aan het terugdringen van deze business. De straat is er nog steeds en de overlast is alleen maar toegenomen. In 2020 is er even sprake van geweest dat deze straat prostitutie vrij zou worden omdat deze verplaatst zou worden naar de sporendriehoek, (Binckhorst). Dat is helaas niet gelukt. We horen als woonwijk altijd wel wat er niet kan, maar niet wat er wel kan. Er worden vanuit bewoners vaak veel ideeën voor verbeteringen van het leefklimaat aangegeven maar deze worden niet gehoord of toegepast. Een voorbeeld is daarvan de parkeerpilot, die ons nu deels helpt als het gaat om het terugdringen van de verkeersoverlast door bezoekers van de Doubletstraat. Maar met deze parkeerpilot alleen zijn we er nog niet als we de angel er niet uithalen, en dat is de sluiting van de Doubletstraat. De vraag wat er dan met de dames moet gebeuren, hoort niet thuis bij bewoners. Dat is aan de specialisten.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56