Het Oude Centrum

Nieuwe bestemming Prinsegracht 2

Het schitterende hoekpand op Prinsegracht nummer 2 onderging een opmerkelijke transformatie dankzij de visie van horecaondernemer Maarten Hinloopen. Bekend van succesvolle etablissementen als de Zwarte Ruiter, Hoender en Hop, de Boterwaag en VaVoom aan de Grote Markt.

Volgens een stukje van Daphne Browne in Den Haag Centraal had Hinloopen al sinds de jaren tachtig zijn oog laten vallen op dit bijzondere pand uit 1645. De indrukwekkend hoge ramen waren destijds volledig afgeplakt, maar Hinloopen zag de potentie. Hij droomde ervan het pand te ontdoen van alles wat het bedekte en het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke pracht.

Januari 2024
Dankzij een samenwerking met Stadsherstel, een erfgoedorganisatie die zich toelegt op de aankoop en restauratie van monumentale en beeldbepalende panden, is deze droom tientallen jaren later werkelijkheid geworden. In januari opent hier Café Brasserie Nationaal, een gelegenheid waar gasten niet alleen kunnen genieten van een borrel in het knusse bargedeelte, maar ook kunnen blijven hangen voor een voortreffelijk diner in het achterliggende brasseriegedeelte.

Het rijksmonument dateert uit de zeventiende eeuw (dezelfde tijd als de tegenovergelegen Boterwaag) en werd gebouwd voor een kamerheer. In 1894 werd het pand omgebouwd tot winkelruimte, waarbij het souterrain en de bel-etage werden verlaagd zodat een kelder en een begane grond ontstonden. Begin 1900 werd het een café met Franse invloeden: Café Nationaal.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56