Het Oude Centrum

Voorzieningen

Basisschool Prinsenhage

Kleinschalige basisschool waar gewerkt wordt met projecten van JEELO. Op een JEELO-school leren leerlingen samen met mensen uit hun directe omgeving. ‘Leraren’ zijn immers overal. Zo doen ze kennis op en ontwikkelen hun competenties.

Adres: Prinsegracht 182, 2512 GG Den Haag

Naar website

Basisschool Zuidwal

Openbare basisschool waar kinderen van verschillende nationaliteiten o.l.v.  een team docenten en deskundige met en van elkaar leren.

Adres: Zuidwal 47, 2512 XT Den Haag

Naar website

BillyTown

Kunstenaarscollectief.

Billy town werd in 2003 opgericht. In mei 2015 opende een galerie met als doel zelfvoorzienend te worden. Billytown is een hybride ruimte voor kunst, die de commerciële kant van het runnen van een galerie combineert met de identiteit van een kunstenaarsinitiatief, en waar kunstwerken onder één dak worden geproduceerd en tentoongesteld.

Adres: Helena van Doeverenplantsoen 3, 2512 ZB Den Haag

Naar website

Das Leben am Haverkamp

Het collectief “Das Leben am Haverkamp” bestaat uit vier kunstenaars: Christa van der Meer, Dewi Bekker, Gino Anthonisse en Anouk van Klaveren. Gezamenlijk onderzoeken ze met plezier maar ook met kritische blik de huidige staat van kunst.

Adres: Stille Veerkade 19, 2512 BE Den Haag

Naar website

Grey Space

De Grey space is een ruimte voor fundamentele creativiteit waar relaties ontstaan ​​tussen mensen, kunst, digitale cultuur, wetenschap, technologie, filosofie en eten.

Adres: Paviljoensgracht 20-24, 2512 BP Den Haag

Naar website

HDV Mescidi Aksamoskee

De moskee heeft als doel om een gastvrije omgeving te bieden aan de lokale moslimgemeenschap en het bevorderen van religieuze, sociale en culturele waarden. Het is een plek waar mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen samenkomen om te bidden, te leren, te socialiseren en te groeien.

Adres: Wagenstraat 103, 2512AS, Den Haag

Naar website

Hgtomi Rosa

Hgtomi Rosa is een kunstenaarsinitiatief, collectief en ruimte opgericht in september 2019 in Den Haag. Het is zowel een studio als een ruimte voor projecten/tentoonstellingen, waarbij het tonen aan het publiek en het creatieve proces onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Adres: Helena van Doeverenplantsoen 3, 2512 ZB Den Haag

Naar website

Voedselbank winkel

De nieuwe winkel aan de Paviljoensgracht in het centrum van Den Haag is op 4 december voor het eerst gaan draaien. Er is keihard gewerkt door vele vrijwilligers, maar helemaal ingericht is die nog niet. De klanten kunnen er gelukkig nu wel terecht. Het oude pand aan de Zoutkeetsingel is weer overgedragen aan woningbouwcooperatie Haag Wonen die er een woning in gaan bouwen. Dit jaar gaan ze de winkel officieel openen.

Jess

Informatiepunt waar jongeren en ouders terecht kunnen voor informatie, advies en begeleiding, bijvoorbeeld over de zwangerschap. Stichting JESS is een samenwerkingsverband van Jongeren Informatiepunt (JIP), het Jeugd Interventie Team (JIT) en het schoolmaatschappelijk werk (SMW+) waar de jongere centraal staat. Samen met een jongere of het gezin gaan we op pad voor een eigen plek in de samenleving

Adres: Paviljoensgracht 33, 2512 BL Den Haag

Naar website

JiP: Jongeren informatieteam

Het JIP team geeft gratis informatie, advies en ondersteuning aan jongeren tussen de 12 en 25 jaar over onderwijs, werk, geld, verslaving, wonen, hulp, seks, vrije tijd en gezondheid. Het JIP is een initiatief van de gemeente Den Haag en onderdeel van Stichting JESS.

Adres: Paviljoensgracht 33, 2512 BL Den Haag

Naar website

JIT (wonen)

Woonvoorziening waar jongeren van 18 t/m 26 jaar begeleid wonen.

Adres: Amsterdamse Veerkade 15, 2512 AG Den Haag

Naar website

Johan de Witt schakelklas (ISK)

De Internationale SchakelKlas (ISK) van het Johan de Witt is speciaal voor leerlingen die nog niet zo lang in Nederland zijn en de taal niet of nauwelijks spreken. We bieden dit onderwijs aan op de locaties Glasblazerslaan, Vermeerstraat en het Helena van Doeverenplantsoen.

De leerlingen leren niet alleen de Nederlandse taal, maar maken ook kennis met de Nederlandse samenleving en worden voorbereid op het reguliere onderwijs. Deze ‘eerste opvang anderstaligen’ is gericht op een zeer diverse groep leerlingen, zowel qua achtergrond als vooropleiding en leervermogen. 

Adres: Helena van Doeverenplantsoen 3 2512 ZB Den Haag

Naar website

 Leger des Heils (Hier en nu Den Haag)

Opvang voor dak en thuislozen.

Leger des Heils in Wagenstraat is in verband met renovatie gesloten. De opvang is verhuisd naar de Sportlaan, voormalige locatie Juliana Kinderziekenhuis.

Adres was: Wagenstraat 102, 2512 AZ Den Haag

Naar website

Lukaskerk

Protestantse kerk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar iedereen meetelt.

Adres: Om en bij 2, 2512 XK Den Haag

Naar website

Luthers Evangelische kerk

De lutherse gemeente in Den Haag is een open en gastvrije gemeente, aantrekkelijk voor zoekers naar zingeving en voor mensen die verlangen naar een open, ruime evangelie verkondiging.

Adres: Lutherse Burgwal 7, 2512 CB Den Haag

Naar website

Opbouwwerk

Het opbouwwerk ondersteunt buurtbewoners bij de zorg voor elkaar en voor de buurt. Denk hierbij aan activiteiten als vergroening, leefbaarheid en/of sociale verbinding. Het opbouwwerk wordt uitgevoerd door st. Jeugdwerk. 

Meer informatie? Neem contact op met de opbouwwerker Marnix Hack. marnix.hack.jeugdhaven.nl.

Adres: Prinsegracht 67b

Naar website

React (sterhuis)

Opvangplek voor onder anderen dak- of thuislozen, mensen met psychiatrische problemen of verslavingsproblemen.

Adres: Wagenstraat 123, 2512 AT Den Haag

Naar website

Redeemer international church

maakt deel uit van de New Frontiers, een groep van ruim 100 kerken in meer dan 80 landen.

Elke zondag een dienst om 10.00 uur, voertaal Engels.

Locatie: Nieuwe kerk aan het Spui

Meer informatie: Naar website

Samen hier

Vluchtelingen opvang

Netwerk van burgers, organisaties, lokale overheden en supporters van de Samen Hier-beweging, die zich bezighoudt met veilige routes en havens te creëren voor mensen op de vlucht.

Adres: Riviervismarkt 4, 2513 AM Den Haag

Naar website

Stichting de Chinese brug

Welzijnsorganisatie waar bewoners van de, al dan niet van Chinese oorsprong, samen kunnen komen voor een ontmoeting.

Website wordt momenteel verbouwd.

Adres: Zuidwal 94, 2512 XV Den Haag

Naar website

Stichting ruimtevaart

Platform voor beeldende kunst, vormgeving, muziek en cinematografie met:- N9 Tentoonstellingsruimte.- Super B: filmzaal voor filmavonden waar uitsluitend met 35,16 en 8 mm projectoren wordt gewerkt.

Adres: Helena van Doeverenplantsoen 3, 2512 ZB Den Haag

info@stichting-ruimtevaart.nl

Voedselbank (Locatie Lukaskerk)

Uitgifte: iedere donderdag van 10.00-12.00 uur

Adres: Om en Bij 2, 2512 XK Den Haag

Naar website

Volkskeuken

Een succesvol initiatief van Goed Eten Den Haag met als doel: Samen koken, samen eten, elkaar ontmoeten.

Tijdstip: Iedere woensdagavond ben je welkom voor de aanschuiftafel. In verband met de grote belangstelling is reserveren wordt geadviseerd vooraf te reserveren. Dit kan vanaf de zaterdag vanaf 18.00 uur voor de eerstvolgende woensdag via: https://goedetendenhaag.nl/ik-kom-eten/

Openingstijd: woensdag vanaf 18.00 uur inloop, buffet vanaf 18.30 uur.

Prijsindicatie: 4,50 per maaltijd.

Adres: Helena van Doeverenplantsoen 3, 2512 ZB Den Haag

info@volkskeuken.org

Woodstock  

Woodstock biedt een woonplek aan mensen ouder dan 45 jaar, die al jarenlang verslaafd zijn en in sommige gevallen ook psychiatrische problemen hebben. Vaak hebben zij al vele pogingen gedaan om van hun verslaving te herstellen en is dat niet gelukt.

Woodstock biedt ze een rustige en veilige plek om te wonen en geeft bewoners de mogelijkheid om hun leven weer op de rit krijgen.

Adres: Om en bij 1, 2512 XK Den Haag

Naar website

Woonzorg, Ouderencomplex Wagenstate

Wooncentrum met 111 zelfstandige woningen. In het wooncentrum is een bewonersconsulent aanwezig en bewoners kunnen gebruik maken van diverse gemeenschappelijke faciliteiten waaronder een recreatieruimte en dakterras.

Op loopafstand zijn winkels en openbaar vervoer aanwezig.

Adres: Wagenstraat 70, 2512AX Den Haag

Naar website

Wijkagenten

Bart van Leeuwen, Nick van Toor en Nathalie Alderlieste

Adres: Jan Hendrikstraat 85, 2512 GK Den Haag

Allen bereikbaar via Algemeen nummer 0900 – 8844

Naar website

————————————

Toevoegingen

Dakloos in Den Haag

Dakloos in Den Haag
www.straatconsulaat.nl
(070) 7808780

Filmhuis

Het Filmhuis is een culturele ontmoetingsplek dat mensen en culturen samenbrengt met films die verhalen vertellen en je uitnodigen om je in te leven in de ander. Het Filmhuis doet dat door films te laten zien van internationale klassiekers tot hedendaagse kwaliteitscinema, veelal met randprogramma. Maar ook door educatieve programma’s te bieden, talent te ontwikkelen en jonge Haagse filmmakers een podium te geven. Daarnaast heeft het Filmhuis een bijzondere collectie die iets vertelt over de geschiedenis van de cinema.

website: https://filmhuisdenhaag.nl
Spui 191, 2511 BN Den Haag

Financiële noodhulp aanvragen

Noodhulp aanvragen bij financiële noodsituatie
tel: (070) 7113906
e-mail: info@socialefondsendenhaag.nl
website: www.socialefondsendenhaag.nl

Grafische Werkplaats

Makers kunnen in de werkplaats aan de slag met de grafische technieken en daarnaast organiseren ze diverse cursussen en workshops. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen en lezingen.

Prinsegracht 16
2512 GA Den Haag

Theater aan het Spui

Het Nationale Theater in Den Haag is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. ze maken met eigen jeugdtheatergezelschap HNTjong als enige landelijke theaterorganisatie voorstellingen voor alle leeftijden. Het zijn drie theaters in Den Haag. Het Nationale Theater bezoek je in de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3

Kom je een patatje eten? Bij Het Nationale Theater geniet je iedere vrijdag voor € 15 van friet én een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui of Zaal 3. Hieronder zie je de selectie voorstellingen fry-days:
https://www.hnt.nl/pQ6rKVsL/patatje-met—-

website: https://www.hnt.nl/pQ2EEIv/het-nationale-theater—plan-je-bezoek

Medisch
Apotheek van Beest

Stationsweg 31

geopend van maandag tot en vrijdag van 8.30 -17.30 uur

zaterdag van: 9.00-13.00 uur

(070) 384 0064

Naar website

Apotheek Boomsluiterskade vallen onder dezelfde organisatie.

De DOC, huisartsen

Boomsluiterskade 299 en Stationsweg 35

bereikbaar op werkdagen: 8.00-17.00 uur

telefonisch spreekuur: 11.00-12.00 uur

telefoon: (070) 3824777

Via digitaal patiëntenportaal 24 uur per dag afspraken maken en herhaalmedicatie aanvragen.

Naar website

Chinese huisartsenpraktijk Wai

Stille Veerkade 25

telefoon: (070) 3944184

Kun je ook terecht als je geen Chinese achtergrond hebt

Gezondheiscentrum Veerkade

Hier zijn een tandarts en psychologen gevestigd.

Amsterdamse Veerkade 12

tel: (070) 394 41 84

Mondzorg Boekhorststraat

Boekhortststraat 111

Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8:30-17:00 uur vrijdag van 8:30-17:00 uur

Telefonisch bereikbaar op 070-3886542: maandag t/m donderdag van 8:30-12:30 uur en van 13:00-15:00 uur vrijdag van 8:30-12:30 uur (om 10:00-10:15 uur en om 12:30-13:00 uur hebben we pauze)

Voor spoedklachten buiten de openingstijden:
070 2040010

Naar website

Fysiofit

Fysio en manuele therapie

Den Haag Centrum

Amsterdamse Veerkade 12

info@fysiofit.com

Praktijk 28

Oefentherapie mensendieck en fysiotherapie

(070) 346 66 43

Naar website

Blessure Den Haag

Fysiotherapie, manuele therapie en training

Boomsluiterskade 299

(070) 3839884

blessure@xs4all.nl

Voorzieningen voor bewoners oude centrum in nabijgelegen wijken
Stichting Jeugdwerk

Activiteiten voor alle leeftijden. Voor kinderen zijn er 4 dagen in de week activiteiten, in de vakanties vakantie-activiteiten. Op verschillende plekken in de wijk worden sport- en spel activiteiten aangeboden aan de jeugd; 3 maal per week op het van Doeverenplantsoen, 1 maal per week op het Rozemarijnhof. De Jeugdhaven biedt voor volwassenen en ouderen 2 maal per week nloopactiviteiten, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00, met op elke dinsdag een activiteit zoals ontbijt, bingo en sport en spel. Op de donderdag is er een tafeltennisgroep en vrijdagmorgen zijn er kunstlessen voor ouderen. Neem voor meer informatie contact op met de Jeugdhaven: 070- 4451094 of stuur een mailtje naar: marnix.hack.jeugdhaven.nl

Bezoek hun website voor meer informatie: https://jeugdwerk.nl/

Adres: Prinsegracht 67b

De ouderenconsulent

De ouderenconsulent biedt hulp, advies en ondersteuning voor zaken die u niet zelf kunt regelen. Activiteiten in de wijk, administratie, boodschappen, financiële problemen, langer zelfstandig wonen, maaltijden, mantelzorgondersteuning, sociale contacten, (thuis)zorg, vervoer. Huisbezoeken zijn mogelijk. Er zijn ouderenconsulenten die Chinees, Turks of Arabisch spreken voor ouderen met migratieachtergrond. Ouderenwerker voor oude centrum: Iris Zwart. Emailadres: i.zwart@wijkz.nl

Locatie: wijkcentrum Parada. Adres: Van Limburg Stirumstraat 280, 2515PT Den Haag

Meer info: https://haagsesenioren.nl/haags-ontmoeten/

Servicepunt XL in het Centrum

Hier kun je vrijblijvend terecht voor informatie, advies en ondersteuning bij allerlei onderwerpen zoals werk, geld, administratie, wonen, sociale contacten/relaties, eenzaamheide, mantelzorg, gezondheid en zorg (het vinden van) vrijwilligerswerk, voorzieningen, (aanvraag) formulieren en contacten met instanties. Zo nodig kan er een vervolgafspraak worden gemaakt met een van onze maatschappelijk werkers of ouderenwerkers.

Servicepunt XL, Julianakerk
Schalk Burgerstraat 219
2572 TV Den Haag
070-2052290
w.julianakerk@wijkz.nl

Over de Wijk

Het Oude Centrum heeft < 7400 inwoners, waarvan een groot deel studenten en starters. De bevolking bestaat voornamelijk uit volwassenen (77%), met 1.000 inwoners tussen 19 en 26 jaar. Het is een bovenal levendige wijk met veel creativiteit, activiteit en diversiteit- een wijk die veel mensen kennen als de plek met hun favoriete winkels maar voor de bewoners uiteindelijk hun thuis is.

Agenda
Prikbord
Bezienswaardigheden
Voorzieningen
Leefbaarheid

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56