Het Oude Centrum

Buurtschouw Oude Centrum + Q & A

Buurtschouw

Bezocht gebied: tussen Amsterdamse Veerkade oneven nummers vanaf Wagenstraat, Spui, Bierkade, Wagenplein, inclusief Kranestraat, Bierstraat en Aprochestraat.  

Type woningen in dit gebied: Er zijn veel sociale huurwoningen, studentenhuisvesting en expatsappartementen.   

Note: Uit een mini interview met wijkbewoners die we, tijdens onze rondgang tegenkwamen) werd duidelijk dat een aantal bewoners in dit gebied het wijkmagazine niet lezen en niet op de hoogte zijn van het bestaan van de website. 

Overzicht is opgemaakt door buurtbewoners: Marie Thérèse, Mieke, Marsel en Conny.

Afvaloverlast
Witgoed, grofvuil, huisvuil, winkelwagentjes en lachgascilinders op diverse plaatsen: Bierkade, vooral in Kranestraat voor flats en flat Amsterdamse Veerkade 41. 
Bij constatering direct een melding maken met een foto via de app.
Afvaloverlast van bezoekers Warung Mini XL, hoek Amsterdamse Veerkade en Kranestraat. 
Bij constatering direct een melding maken met een foto via de app.
In Kranestraat stoep vol tuinafval en in Bierstraat kerstbomen.  
Bij constatering direct een melding maken met een foto via de app.
Te weinig afvalbakken en niet zichtbaar geplaatst.
Ik overleg dit intern met milieubeheerder. De situatie moet namelijk ter plekke beoordeeld worden. Dit kunnen we op verschillende manieren doen.Ik kom hier nog op terug.
Gebrek bij bewoners aan kennis over afvalregels.  
Advies huis aan huis mailing regelgeving in verschillende talen en handhaving opschalen? Incl. gele vuilnis zak? 
Goed idee! Ik vraag intern na of er een bestaande flyer is of naar mogelijkheden om een nieuwe flyer te kunnen ontwikkelen.

Parkeer- en verkeersoverlast: 
Bezoekers Warung Mini XL veroorzaken parkeeroverlast. 
Handhaving gaat hierover in gesprek met ondernemer.
Foutparkeren op stoep voertuigen naast de ingang van Q-park parkeergarage in de Kranestraat: Parkeerverbod wordt genegeerd. 
Melding maken van overlast in de openbare ruimte.
Foutgeparkeerde deelscooters (ook naast of tegenover de ingang van Q-park Krane straat): verwijzing naar mobilteitshub op Amsterdamse Veerkade laat te wensen over = onzichtbaar!! Bord naast de kerkmuur is verwarrend.
Ik vraag na bij Coskun of wegbeheerder bij wie de verantwoordelijkheid ligt.
In de Kranestraat (gedeelte naast Q-park geldt een vrachtwagen verbod: hier bevindt zich laad-en losruimte voor Spuitheater!? Bord kan weg.  
Ik vraag na bij Coskun of wegbeheerder bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Rijrichting uitgang parkeergarage Q-park Amsterdamse Veerkade is voor veel mensen onduidelijk: automobilisten hebben niet altijd door dat ze NIET om de vluchtheuvel heen hoeven maar gewoon linksaf kunnen slaan. Graag een melding + foto maken en mailen naar wegbeheercentrum@denhaag.nl.
Afslaand verkeer voor parkeergarage Qpark Veerkade geeft problemen met recht doorgaand fietsverkeer en overstekende voetgangers. 
Graag een melding + foto maken en mailen naar wegbeheercentrum@denhaag.nl.
Pakketbezorgers en bezorg services van supermarkten racen met hun voertuigen over de stoep racen en parkerenop de stoep (Amsterdamse Veerkade) Wordt veroorzaakt bij gebrek aan parkeerplaatsen? Dit kan besproken worden tijdens de bijeenkomst met collega mobiliteit. Stadsdeel gaat enkel of onderhoud en beheer. Ook geldt bij constatering melding te maken want dan kan handhaving hierop acteren.
In Kranestraat te weinig fietsnietjes.  
Iedereen mag een aanvraag doen van een fietsnietje voor de woning. Dit wordt door de beleidsafdeling beoordeelt en niet door het stadsdeel.
Op Wagenplein hoek Bierkade richting Amsterdamse Veerkade staat een reclamebord dat het uitzicht belemmert van verkeer dat uit de Bierkade de Wagenstraat in rijdt.  
Graag een melding + foto maken en mailen naar wegbeheercentrum@denhaag.nl.

Groenvoorziening: 
In de Kranestraat staan plantenbakken die niet worden onderhouden deze worden vooral gebruikt als afvalbak.
Deze melding wordt door Gerrit opgepakt.
Op het Spui ontbreekt groenvoorziening evenals in de Bierstraat en Aprochestraat. 
Deze melding wordt door Gerrit opgepakt.
Boomspiegels bij mobiliteitshub zijn nog niet aangelegd?  
Ik vraag dit na bij Gerrit.
Verdwenen toegang tot binnentuin Kranenstraat tussen huisnummer 94 en 96. Toegangshek zit op slot. Ik vraag dit na bij Coskun. Zou er een foto naar mij geappt kunnen worden van deze locatie?

Huisnummers en brievenbussen: 
In de Kranestraat zijn de huisnummers 47 tot 50 niet op ooghoogte geplaatst en de brievenbussen in de huiskamer achter raambekleding zodat bezorgen van briefpost problemen oplevert.   
Tijdens schouw bekeken. Verantwoordelijkheid ligt bij huurder.

Op nummer 13 van de Bierstraat ontbreekt een brievenbus zodat de post zichtbaar tussen de deur wordt geschoven. 
Bij vermoedens van onveilige of zorgelijke situatie, kan melding gemaakt worden bij politie.
Op Spui 289 zijn een aantal brievenbussen waaruit de briefpost puilt. 
Ik geef dit door aan Staedion.
Op Bierkade 19C is de brievenbus dusdanig hooggeplaatst dat deze niet bereikbaar is.   
Deze verantwoordelijkheid ligt bij Staedion, omdat het een woning van Staedion betreft. Ik geef dit door.  
 
Divers: 
Overlast hondenpoep 
Melding maken via app of denhaag.nl. Tevens overleg ik intern met Jeffrey over een mogelijke actie. Ik kom hier op terug bij jullie.
De stoepen in de Bierstraat zijn erg smal en daardoor niet toegankelijk voor kinderwagens, rolstoel- en rollatorgebruikers. En het laatste stuk aan de rechterzijde voor de Bierkade is zo smal dat dit ook niet geschikt is voor voetgangers.  
Dient besproken te worden bij bijeenkomst mobiliteit.
Met kettingen afgezette terrassen op de Bierkade.  
Dit gaat niet via het stadsdeel. Bij vermoedens van onjuiste en illegale plaatsen kan een melding gemaakt worden op denhaag.nl of 14070.
Hinderlijk geplaatste reclame borden: winkel hoek Amsterdamse Veerkade/Spui. Deze borden zijn hinderlijk voor voetgangers en fietsers (zeker in de spits). 
 
Voorstel om wijkschouw op een maandagmiddag te plannen.  
 —————————————————–

Vraag en antwoordsessie buurtschouw Oude Centrum 12-2-2024

  1. Er wordt hard gereden in de Stille Verkade/Amsterdamse Verkade. Bewoners vragen zich af of er een 30km zone overwogen kan worden.
    De gemeente (Wijkmanager Coskun) organiseert een bijeenkomst voor bewoners die hierover in gesprek willen gaan met collega Mobiliteit. We houden u op de hoogte van de datum en locatie voor deze bijeenkomst. Wilt u zich alvast aanmelden hiervoor? Dat kan via centrum@denhaag.nl.
  2. Hoe zit het met de pilot van 50 euro per dag betalen?
    In mei 2023 is de gemeente met een pilot gestart waarbij in een aantal straten in het centrum van Den Haag altijd het dagtarief van 50 euro betaald. Met de proef wil de gemeente ervoor zorgen dat er genoeg parkeerplek is voor bewoners.
    Dit geldt voor de straten: Aprochestraat, Amsterdamse Veerkade, Bierkade, Bierstraat, Dunne Bierkade, Glasblazerslaan, Helena van Doeverenplantsoen, Hamerstraat, Herderinnestraat, Hoge Zand, Kranestraat, Lange Beestenmarkt, Looijerstraat, Nieuwe Molstraat, Paviljoensgracht, Stille Veerkade en Zuidwal (tussen Paviljoensgracht en Boekhorststraat). In Scheveningen gaat het om de volgende woonstraten: Gevers Deynootweg (parkeerterrein voor de Oranjeflats), Harteveltstraat, Jongeneelstraat, Pellenaerstraat en Seinpostduin.
    Tussentijds wordt de situatie gemonitord. De pilot duurt minimaal een jaar. Na dit jaar wordt de situatie geëvalueerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het gratis telefoonnummer van het gemeentelijke contactcentrum 14070.
    Voor meer informatie over de regeling zie onderstaande links:
    Besluit: Regeling tot achtste wijziging van de Regeling parkeerregulering en parkeerbelastingen Den Haag 2022 Gemeente Den Haag (raadsinformatie.nl)
    Commissiebrief: Toelichting bij aanpassing bijlage Regeling parkeerregulering en parkeerbelasting 2022 Gemeente Den Haag (raadsinformatie.nl)
    Beleid parkeren: Parkeerbeleid 2021-2030 – Den Haag
  3. De bezorgingsscooters van Newyorkpizza staan overdag binnen, maar in de avond buiten. Dit zorgt voor een broedplaats van bezorgingsscooters in de avond en belemmert de weg voor voetgangers/passanten.
    Handhaving gaat hierover in gesprek met ondernemer. Bij constatering dient een melding gemaakt te worden via de link Meldingen – Den Haag of 14070. Dit betreft een melding openbare ruimte.
  4. Er wordt foutgeparkeerd op straten door bezoekers van Warung mini. Ook staan er auto’s geparkeerd op het laden en lossenplekken.
    Hier moet bij constatering zelf een melding met een foto van gemaakt wordt.
  5. In de afgelopen weken is een aantal keer het alarm afgegaan in de q-parkgarage in de nacht.
    Bij dit soort situaties direct melding maken bij Politie via 0900-8844.
  6. Felyx scooters blijven op straat in de Kranestraat geparkeerd staan terwijl er een aparte plek in de Q-parkgarage is.
    Handhaving gaat hierover in gesprek met Q-park en neemt dit gebied op als aandacht locatie.
  7. Bij en rondom het nisje op de Kranestraat is sprake van veel poep- en afvaloverlast.
    Het nisje bevindt zich op de grond van de gemeente maar grenst aan de ingang van een wooncomplex dat in bezit is van woningbouwcorporatie Staedion. Staedion heeft voorgesteld dat zij op eigen kosten een hek gaan plaatsen. De gemeente overlegt intern over hoe dit gerealiseerd kan worden.
  8. Op de Kranestraat staan een aantal fietsenbeugels direct voor een portiekingang. Op deze plek staan altijd heel veel fietsen waardoor het de weg voor passanten en bewoners van de portiekwoning belemmert.
    De gemeente bekijkt of de fietsenbeugel verwijdert kan worden gezien de onveilige situatie voor kinderen.
  9. Geluidsoverlast buren/studenten Bierstraat
    Direct contact opnemen met Politie.
    11.Op de Bierkade is er veel hondenpoep.
    Bij constatering, melding afval maken via Meldingen – Den Haag of 14070.
  10. Een bloembak bij ondernemer Yuzu wijkt uit naar de autoweg.
    De gemeente gaat langs bij de ondernemer.
  11. Slijterij Bako heeft een bord op stoep staan wat de wegen voor voetgangers belemmert.
    De gemeente gaat langs bij de ondernemer.
  12. Bezoekers Warung mini parkeren op de hoek van de Bierstraat. Ze houden de weg op. En er wordt geparkeerd op laden en lossen parkeerplaatsen voor de Warung Mini. Hierdoor kan de ondernemer zelf niet parkeren en stopt vaak op de weg. Bij constatering, melding maken via Meldingen – Den Haag of 14070 of via de Politie.

 

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56