Het Oude Centrum

Chinatown

Poorten

Vanaf de Grote Marktstraat, strekt deze buurt zich uit achter het vermaarde warenhuis De Bijenkorf. De voornaamste straat in dit gebied is de Wagenstraat, gekenmerkt door de aanwezigheid van twee imposante Chinese poorten. Binnen deze wijk floreren talrijke Chinese en andere Aziatische winkels en eetgelegenheden.

De locatie waar momenteel de levendige Chinese buurt van Den Haag te vinden is, was in het verleden de Haagse Jodenbuurt. Na de Tweede Wereldoorlog bleef deze buurt grotendeels verlaten en raakte in verval. De jaren zeventig van de 20e eeuw markeerden echter een keerpunt, toen de gemeente besloot tot een grootschalige herontwikkeling van de wijk. Dit initiatief trok geleidelijk aan steeds meer Chinese inwoners naar dit gebied. Hoewel het tegenwoordig lastig is voor te stellen, waren de centrale straten vroeger gevuld met smalle steegjes en doorgangen waar trams, bij gebrek aan betere wegen, hun weg vonden.

Chinatown Den Haag is herkenbaar door de Chinese straatelementen. De twee prachtige, gedetailleerde Chinese poorten zijn echte eyecatchers. Wist je dat dit de éérste echt Chinese poorten op Europees grondgebied waren? De straatnamen staan in het Nederlands en het Chinees. Op de trottoirs kunt u Chinese gezegden lezen. En ’s avonds worden de straten verlicht met rode Chinese lampionnen.

“Uniek voor Nederland heeft deze Chinatown op de Wagenstraat twee indrukwekkende poorten in Chinese stijl. Er zijn veel Chinese winkels en restaurants en bij bijv. chinees nieuwjaar worden hier veel activiteiten gehouden. Deze Chinatown is groter en actiever dan die van Amsterdam en Rotterdam.”

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56