Het Oude Centrum

Buitenmuseum

Het Buitenmuseum bestaat uit drie aangrenzende museumhuizen en ligt aan een van de meest prachtige grachten van Den Haag. Je betreedt het huis van Jan van Goyen, de landschapsschilder uit de 17e eeuw, en zijn schoonzoon Jan Steen. Direct daarnaast vind je het huis van de beroemde schilder Paulus Potter, bekend van zijn meesterwerk “De Stier”.

Nudat hun schilderijen wereldwijd in musea te bewonderen zijn, waaronder het Mauritshuis en het Haags Historisch Museum, bevind je je nu op de plek waar het allemaal begon. Dit zijn de huizen waar zij leefden, werkten en waar hun meesterwerken tot leven kwamen. Het Buitenmuseum is een buitengewoon museum dat buiten de traditionele grenzen van musea treedt.

Tekst gaat onder de afbeelding verder

Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen – Dunne Bierkade 16a
Een locatie waar de landschapsschilder Jan van Goyen honderden schilderijen maakte. Jan Steen trouwde met de dochter van Jan van Goyen. Tussen 1632 en 1634 vestigde hij zich in Den Haag. In dezelfde periode verlieten ook Rembrandt van Rijn, Jan Lievens en Jan Davidsz. de Heem Leiden. In de 17e eeuw hebben er zo’n 650 schilders in Den Haag gewoond, alleen Amsterdam telde er meer, ruim duizend. Na zijn verhuizing naar Den Haag in 1632, kreeg Jan van Goyen het burgerrecht van de stad in 1634. Helaas werd in datzelfde jaar zijn jong overleden dochtertje Elsje begraven in de Grote Kerk van Den Haag. In 1638 werd Jan van Goyen tot hoofdman van het Sint Lucasgilde benoemd.

Vincent van Gogh Experience – Dunne Bierkade 16a
Van Gogh was hier een bekende kunstenaar, en het is opmerkelijk dat hij voorheen als kunsthandelaar in een van de hofjes in deze buurt woonde. Het Jan van Goyenmuseum legt de nadruk op kunstwerken die een connectie hebben met deze specifieke omgeving. Het betreft een tentoonstelling die de lokale invloed illustreert van een van de meest eminente kunstenaar uit de negentiende eeuw.

Het Paulus Potterhuis – Dunne Bierkade 17
De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde. Voor Amalia van Solms schilderde hij hier een schoorsteenstuk. Van de paleizendecorateur Stortenbeker zijn fraaie plafondschilderingen in de voorkamer. Daarom is het een goed voorbeeld van Koninklijk Den Haag.

Het Van Balckeneynde Huis – Dunne Bierkade 18
Het monumentale huis van Van Balckeneynde is door Pieter Post ontworpen. Van Balckeneynde was de bouwer van de Haagse paleizen en het Catshuis. Later werd het huis gekocht door Anton en Johann Frantz Lyncker (1776-1791). Hij vestigde hier de ‘fabriek’ voor het Haagse porselein. Waarschijnlijk woonden hier ook de gebroeders Verveer, een Joodse kunstenaarsfamilie uit de negentiende eeuw.

Schilders van de Romantiek en Haagse School – Dunne Bierkade
De Dunne Bierkade en omgeving was ook eeuwenlang een creatieve broedplaats. Het was eerst en vooral de buurt van beroemde schilders. In de negentiende eeuw stonden hier de woonhuizen en ateliers van beroemde schilders uit de Romantiek en Haagse School. De oprichter van Pulchri Studio, Bartholomeus van Hove, woonde hier onder andere naast de Haagse Schoolschilder Johannes Bosboom. Daarom wordt bijvoorbeeld in het Paulus Potterhuis aandacht aan dit erfgoed geschonken.

 

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56