Het Oude Centrum

Kunst in de etalage

Foto (mini) exposities in studio etalage, Amsterdamse Veerkade 9. Themapresentaties van professionele fotografen. Elke 2 maanden wisselt expositie. Van 1 oktober tot 24 november 2023: In memoriam Blauwe Aanslag (13-12-1980 tot 3-10-2003)

3 oktober is het precies 20 jaar geleden dat dit krakersbolwerk werd ontruimd

In het duister straalt de etalage aan de Amsterdamse Veerkade op. Te midden van een overvloed aan posters en foto’s staat een grote maquette van het beroemdste kraakpand in de geschiedenis van Den Haag: De Blauwe Aanslag aan het Buitenom. De maquette wordt van binnenuit verlicht en de muren zijn bedekt met toepasselijke blauwe belastingenveloppen, aangezien de naam van het complex daarnaar verwees. Vroeger diende het als het hoofdkantoor van de belastingdienst.

Deze etalage-expositie is samengesteld door Joris Wijsmuller, een voormalige kraker en voormalig wethouder, samen met kunstenares Conny Linck-Kuipéry. “Op dinsdag 3 oktober is het precies twintig jaar geleden dat De Blauwe Aanslag werd ontruimd. We vonden het gepast om daar een kleine herdenking aan te wijden,” aldus Wijsmuller. De belangrijkste reden voor de ontruiming en sloop was dat de gemeente de weg, die deel uitmaakte van de binnenring, wilde verbreden.

De Grote Pyr

Uiteindelijk werd er een overeenkomst gesloten met de gemeente. Het merendeel van de kraakgemeenschap verhuisde naar de oude HBS aan de Waldeck Pyrmontkade, die nu bekendstaat als De Grote Pyr. Maar een vastberaden groep weigerde te vertrekken en volgens Wijsmuller leidde dit tot een harde ontruiming als daad van verzet. Er werden 450 politieagenten ingezet en negentig personen werden gearresteerd. Na de sloop bleef het terrein, afgezien van de extra rijstroken, vele jaren ongebruikt. In 2010 bezetten krakers uit protest tijdelijk het land.

Diversiteit

De Blauwe Aanslag was veel meer dan alleen een alternatief woongebouw. Wijsmuller legt uit: “Het was een bruisend complex waar meer dan 50 bewoners hun thuis hadden, met een eetcafé, een concertzaal, een filmhuis, een drukkerij, een boekwinkel, een bibliotheek, een voedselcoöperatie, een buurttuin, oefenruimtes, ateliers en werkplaatsen voor hout, metaal en architectuur. Bovendien fungeerde het als een centrum voor acties, bijeenkomsten, tentoonstellingen, concerten en feesten.” De etalage biedt met posters en foto’s een glimp van de diversiteit van deze gemeenschap.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56