Het Oude Centrum

Universiteitsgebouw Spui Campus Den Haag

Universiteit Leiden breidt campus Den Haag uit met nieuw universitair centrum

Net buiten onze buurt breidt de Universiteit Leiden in 2025 haar campus in Den Haag uit met een universitair centrum in het voormalige pand van Hudson’s Bay aan de Grote Marktstraat. Dit gebouw zal worden gehuurd door Universiteit Leiden, de Open Universiteit en Universiteiten van Nederland. Universiteit Leiden wordt de hoofdhuurder, terwijl de andere twee universiteiten een deel van het pand zullen huren. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met andere mogelijke partners, waaronder het LUMC, om zich ook in het gebouw te vestigen.

De keuze om samen te werken met de Open Universiteit en Universiteiten van Nederland is niet toevallig. Universiteit Leiden ziet namelijk mogelijkheden voor samenwerking op gebieden zoals kunstmatige intelligentie, duurzaamheid en veiligheid en beveiliging. Voor de drie universiteiten in het pand kunnen, moet er nog wel grondig gerenoveerd worden. Het complex bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen uit drie verschillende bouwperiodes, waaronder het monumentale V&D-pand aan het Spui uit 1928. Het openblijven van de winkels gedurende de bouwwerkzaamheden en de zeer krappe bouwplaats maken dit transformatieproject extra uitdagend.

Binnenplaats Spui Campus

Spui Campus
Het Universiteitsgebouw Spui Campus Den Haag, zoals het nieuwe gebouw voluit heet, is eigendom van CBRE Investment Management. In totaal heeft het complex een maximale capaciteit van ongeveer 4.000 studenten, docenten en medewerkers, die door de komst van het Universiteitsgebouw gaan zorgen voor meer levendigheid in de binnenstad en voor verlenging van de verblijfsduur in het gebied omdat zaken als sporten en leren ook in de avonden plaatsvinden.

Grote Marktstraat
Het gebouwdeel aan de Grote Marktstraat dat aan onze buurt grenst dateert uit de jaren ’60. Hier komen de onderwijslokalen, kantoren en diverse werk- en studieplekken. Kenmerkend aan de constructie van dit gebouwdeel zijn de betonnen kolommen met paddenstoelkoppen, vergelijkbaar met die van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

rechts op de foto een paddenstoelkop

Gemeente draagt bij
Universiteit Leiden heeft het inbouwpakket voor de totale oppervlakte geraamd op € 17.000.000,-. De gemeente draagt maximaal € 10.000.000,- bij middels een subsidie. Om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen mag de financiële bijdrage voor het inbouwpakket uitsluitend gebruikt worden voor het realiseren van voorzieningen voor onderwijs, een kerntaak van de universiteit. Oplevering in 2025. De levendigheid die het gebouw gaat bieden, zal ook onze wijk raken: kansen voor ondernemers.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56