Spinoza
Een kernpunt van Spinoza’s filosofie is zijn visie op de natuur als een geheel waarin alles onderling verbonden is en wordt geregeerd volgens wetmatigheden en noodzakelijke oorzaken. Hij beschouwde God en de natuur als synoniemen, wat hem het stempel pantheïst opleverde. Volgens Spinoza is alles dat bestaat een uitdrukking van God/natuur.
Ethiek
Spinoza’s ethiek draait om het idee van zelfbehoud en streven naar geluk als drijvende krachten in het menselijk leven. Hij stelde dat rationele zelfkennis leidt tot meer inzicht en uiteindelijk tot een beter begrip van wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt. Door inzicht in de noodzakelijke oorzaken die ons beïnvloeden, kunnen we ons bevrijden van passieve emoties en streven naar een leven dat geleid wordt door redelijke en deugdzame keuzes.
Politiek
Op politiek gebied was Spinoza een voorstander van democratie en vrijheid van denken. Hij pleitte voor een seculiere staat waarin religie en politiek strikt gescheiden zijn. Dit om sociale conflicten te verminderen en individuele vrijheid te bevorderen.
Spinozahuis openstelling
De parterre met de uitgebreide bibliotheek is elke maandagmiddag open van 14:00 tot 16:00 uur.
Tijdens de Spinoza oktobermaand 2023 is de parterre te bezoeken op alle middagen van 14:00 tot 17:00 uur. Bezoek op afspraak is ook mogelijk: domus@spinozahuis.nl
Spinozawandeling
Wanneer Elke vrijdag, zaterdag en zondag in oktober Aanvang 14.00 uur Startpunt Voor Dunne Bierkade 18 Eindpunt Bij de Raad van State in de Paleisstraat, waar enkele spreuken van Spinoza aan de gevel prijken. Aantal Maximaal 10 personen per gids Duur Ongeveer 1,5 uur Kosten € 8,– per persoon kinderen 6 – 12 jaar € 4,– Bekijk hier de betalingsvoorwaarden. Reserveren (noodzakelijk)
Buurtgenoot in het Historisch Museum
De jaren ’70: een decennium waarin de binnenstad in crisis verkeerde. Verkrotting en afbraak bepaalden in grote delen van de Haagse binnenstad het straatbeeld, inwoners trokken massaal weg. Het Haags Historisch Museum kan dit verdwenen verleden nu tonen dankzij een schenking van 150 foto’s uit de nalatenschap van fotograaf Frederick Linck (1942-2020).
Uitgebrande auto’s, verlaten afwerkplekken, excentrieke buurtbewoners en half gesloopte wijken – dit is het Den Haag dat Frederick Linck in de jaren ’70 heeft vastgelegd. Hij fotografeerde veel op straat, in zijn eigen buurt – het Oude Centrum – en in aangrenzende wijken in de Haagse binnenstad. Wijken die al decennialang in verval verkeerden en in deze periode drastisch gesaneerd werden. Het waren de jaren van ‘cityvorming’ en stadsvernieuwing. In melancholische en ontwapenende portretten legde Linck zijn buurtgenoten vast: van daklozen en caravanbewoners tot buurtjongens en middenstanders. Ook buiten de binnenstad vond Linck zijn inspiratie in het ‘volkse’ Den Haag – op de Haagse Markt en de jaarlijkse kermis op het Malieveld maakte hij verschillende fotoseries.