Wie wordt er nog meer een Groene Mol?

“De Nieuwe Molstraat van versteende hittestraat tot groene verbinding tussen de longen van onze wijk.” Dit ambitieuze idee ontstond in 2016 voor de ‘mijn thuis prijsvraag’ van Staedion. De Nieuwe Molstraat, Looijerstraat en Hamerstraat viel in de prijzen en met een bewonersworkshop werden allerlei ideeën verzameld. De Groene Mollen verfraaien o.a. de buitengevels met verticaal groen, bloemen, vogelkastjes, vlinderhotels, boomspiegels en nog veel meer.

De Nieuwe Molstraat, Looijerstraat en Hamerstraat zijn ontstaan uit de grootstedelijke sanering van de jaren 60 en 70. Het Prins Bernardviaduct werd gebouwd als onderdeel van de Dwarsweg om het toenemende autoverkeer dwars door de binnenstad richting de randen van de stad te leiden. Er werd gesloopt en nog meer gesloopt in onze wijk. Op 15 juni 1981 besloot de gemeenteraad de Dwarsweg te stoppen en kwam er ruimte voor wederopbouw. De authentieke kleinschalige bebouwing is echter verdwenen. De schaal is zoek geraakt door de stadsvernieuwingsambities. Alleen het Helena van Doeverenplantsoen herinnert nog aan de tuin van het Zuidwal Ziekenhuis. Deze verborgen groenenclave wordt nu verbonden (zichtbaar gemaakt) met de Paviljoensgracht. Dit met als doel om deze straten te transformeren van versteend hitte eiland naar een groene straat (Groene Mol), waar weer ruimte is voor de natuur.

Door Het Oude Centrum met gevelgroen op te fleuren worden deze groene elementen versterkt. De Paviljoensgracht, de Nieuwe Molstraat, Looijerstraat en Hamerstraat verleiden om langs het fraaie gevelgroen te lopen, er vogels en vlinders te ontdekken. Op weg naar de verkoelende schaduw van de prachtige bruidssluier in het Helena van Doeverenplantsoen doorkruis je de leuke Boekhorststraat.

Meedoen?

Wil je meedoen om nieuw groen aan te leggen of ben je al actief met Groen in de wijk? Meld- of sluit je aan en wordt een Groene Mol. Mail naar groenemolstraat@gmail.com om contact te leggen.

Scroll naar boven