Het Oude Centrum

September | Burendag | Gratis

Buurtbewoners zetten hun dagelijkse bezigheden even opzij en richten zich op elkaar, waarbij ze samenwerken aan projecten, gezamenlijke doelen en het delen van ervaringen. Of het nu gaat om het opknappen van een gemeenschappelijke ruimte of gewoonweg genieten van elkaars gezelschap, Burendag is een uitnodiging om de drempels te verlagen en vriendschappen te onderhouden.

Dit Nederlandse fenomeen omarmt diversiteit en inclusie, waarbij mensen van alle achtergronden en leeftijden samenkomen om te vieren wat hen verbindt. Het is een kans om te ontdekken wie er naast de deur woont, verhalen te delen en nieuwe betekenisvolle relaties te creëren. Terwijl de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst, schijnt Burendag als een warme gloed van saamhorigheid over buurten in het hele land.

Verhalen vertellen op burendag 2023-09-23

In het Oude Centrum Den Haag stond op burendag vanaf 11.00 uur de deur van de buurtkamer op de Paviljoensgract 56 open voor bewoners. Tijdens een kop koffie werden aan de hand van foto’s uit deze buurt verhalen met elkaar gedeeld. Vincent Voorhoeven was een van de gastheren. Hij woont ruim zeventig jaar op de Dunne Bierkade en kent van elke foto wel het verhaal. Van de rolstoelenfabriek ‘Lely’ op de Stille Veerkade, de Lentefeesten op de Bierkade, tot de opslag van etalagematerialen van Miss Etam op de Dunne Bierkade. Mevrouw Vierhout van de gelijknamige papierhandel uit de Nieuwe Molstraat kwam ook op de koffie en vulde de verhalen uit de buurt aan met haar herinneringen. Haar onlangs overleden man was actief in de wijkorganisatie. Er bleek veel belangstelling van de bewoners voor de geschiedenis van de buurt. Het is een oude buurt en door de verhalen te kennen uit het verleden wordt ook de context duidelijk. Op de valreep kwam Theo Niericker uit de Nieuwe Molstraat binnen. Hij verraste ons met informatie over de mensen op de foto’s. Hij toonde via zijn smartphone beelden van het zigeunerkamp in de Kranestraat in de jaren zestig. Zijn grootouders hadden in die straat gewoond. 

In totaal mochten we 38 bewoners welkom heten. Dank aan het wijkbestuur voor de faciliteiten en in het bijzonder aan Darpan van Kuik, die de buurtkamer beheert en zorgt dat de koffie en thee klaar staan met natuurlijk het koekje. 

Noteer maar vast in de agenda: zaterdag 21 september 2024 Burendag. Er heeft zich al een bewoner aangemeld om hun ontmoetingsplek in het appartementencomplex Amsterdamse Veerkade/Spui daar

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56