rubriek: buurtbewoners in het nieuws
2 november 2023
Annechien Meier, Harry Berg en Iris Jans, bewoners van het Panderwooncomplex, waren dinsdag 31 oktober in het programma Binnenste Buiten op NPO2 aan het woord in het kader van de Nationale Klimaatweek. BeeldendKunstenaar Annechien Meier nam in 2010 het initiatief om de stenen woestijn van het Pandercomplex waar veel stadsnomaden hun tijd doorbrachten en drugs werd verhandeld te vergroenen. Zij vroeg haar medebewoners mee te denken over de opzet van een gemeenschappelijke tuin en maakte aan de hand van hun wensen een ontwerp met groene percelen van verschillend formaat.
De gedachte daarachter was dat bewoners dan naar eigen kunnen een tuintje konden kiezen en beplanten. Het was een pioniersproject waarvoor heel wat steentjes zijn gewipt met als resultaat een groene oase met fruitboompjes, bloemen en moestuintjes. Het Pandercomplex omvat zowel alleenstaanden, ouderen, gezinnen en ook diverse woongroepen. Veertig (buurt)bewoners daarvan hebben een tuintje -ook mensen van buiten Pander, iedereen is welkom-. Harry Berg was de eerste die een geveltuintje had en Iris Jans, lid van een woongroep, onderhoudt met veel plezier een moestuin.
Annechien is trots op het microklimaat met eetbare bloemen waar ook de Nieuw-Zeelandse spinazie en mierikswortel het goed doen. Het idee voor stadsmoestuinen deed Annechien op tijdens een verblijf voor een kunstproject in Cuba. Groen verbindt buren met elkaar. Van maart tot en met oktober is elke eerste zondag van de maand onderhoud van de tuinen en het aantal bewoners dat meedoet groeit gestaag. Na afloop van de dag is het altijd samen soep eten, van een pannetje soep is dat inmiddels een pan van 4 liter geworden.