Het Oude Centrum

Januari | Festival Winternachten

Internationaal literatuurfestival

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Tienduizenden bezoekers zijn in januari getuige van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema’s. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. De programma’s vinden onder andere plaats in Amare, bibliotheken, Haagse wijken, Paard, PIP, Scholen, Theater aan het Spui en Theater Dakota.

Begonnen als een ontmoeting van schrijvers uit Nederland en Indonesië, later aangevuld met Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika, en uit Europa, de VS, Latijns-Amerika, Afrika en Azië, is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire evenementen van Nederland.

Schrijvers en bezoekers over het festival

‘Dit festival laat zien hoe taal, geschiedenis en cultuur elkaar wederzijds beïnvloeden. Niet door versjes te lezen voor een gezapige elite, maar door debat, conflict en intensieve contacten. Ik ben er getuige van geweest hoe Indonesische, Surinaamse en Marokkaans-Nederlandse schrijvers plotseling hun gemeenschappelijke achtergrond ontdekten, en ook hoe een publiek dat eigenlijk bevestiging van de eigen achtergrond zocht zich vermengde: oud-indischgasten in gesprek met jonge Marokkaanse en Surinaamse bezoekers. En dat alles dankzij de wonderlijke Winternachten. Wat wil Nederland nog meer! Investeren in de toekomst door anders naar het verleden te kijken. Internationaal een van de beste literaire festivals in Europa, en dat zeg ik niet zomaar, ik spreek uit ervaring.’ Adriaan van Dis

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56