Het Oude Centrum

Januari | Festival Winternachten

Internationaal literatuurfestival

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Tienduizenden bezoekers zijn in januari getuige van gesprekken en voordrachten van schrijvers en dichters over actuele thema’s. Het festival is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale literaire evenementen van Nederland. De programma’s vinden onder andere plaats in Amare, bibliotheken, Haagse wijken, Paard, PIP, Scholen, Theater aan het Spui en Theater Dakota.

Begonnen als een ontmoeting van schrijvers uit Nederland en Indonesië, later aangevuld met Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika, en uit Europa, de VS, Latijns-Amerika, Afrika en Azië, is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire evenementen van Nederland.

tekst gaat verder onder de illustratie

Schrijvers en bezoekers over het festival

Dit festival laat zien hoe taal, geschiedenis en cultuur elkaar wederzijds beïnvloeden. Niet door versjes te lezen voor een gezapige elite, maar door debat, conflict en intensieve contacten. Ik ben er getuige van geweest hoe Indonesische, Surinaamse en Marokkaans-Nederlandse schrijvers plotseling hun gemeenschappelijke achtergrond ontdekten, en ook hoe een publiek dat eigenlijk bevestiging van de eigen achtergrond zocht zich vermengde: oud-indischgasten in gesprek met jonge Marokkaanse en Surinaamse bezoekers. En dat alles dankzij de wonderlijke Winternachten. Wat wil Nederland nog meer! Investeren in de toekomst door anders naar het verleden te kijken. Internationaal een van de beste literaire festivals in Europa, en dat zeg ik niet zomaar, ik spreek uit ervaring.' Adriaan van Dis

Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival brengt ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici naar Den Haag tijdens de 29e editie van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari 2024. Het festivalthema dit jaar is Human Voices, met aandacht voor de stem van de auteur en van het personage in gesproken, geschreven of gezongen verhalen of gedichten, en voor kunstmatige intelligentie, chatbots en ChatGPT.

De grote festivalavonden Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari, 20:00-00:30) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 20 januari, 20:00-00:30) spelen zich af in zes zalen van Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Je kiest zelf je route langs circa twintig programma’s van elk 20 tot 50 minuten: gesprekken, interviews, voordracht, muziek en film, met en door schrijvers, dichters, spoken word artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Boekhandel De Vries Van Stockum biedt in de foyer een rijk aanbod romans, non-fictieboeken en dichtbundels van de optredende auteurs.

Afhankelijk van de deelnemende auteurs zijn de gesprekken en voordrachten van Friday en Saturday Night Unlimited in het Engels of Nederlands. Voordrachten van proza en poëzie in de originele taal zijn gelijktijdig in Engelse en Nederlandse vertalingen te volgen via projecties.

En koop alvast je tickets voor zondagmiddag 21 januari: het festival besluit dan met Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg (14:30-17:15). Onder meer schrijvers Kees van Kooten en Alma Mathijsen, zangeres en artiest Ellen ten Damme, gitarist Corrie van Binsbergen en jazzmusicus Benjamin Herman laten zich door leven en werk van Campert inspireren. Na deze ode aan Campert volgt de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen met feestelijke optredens. Een van de winnaars is Anjet Daanje, bekend van Het lied van ooievaar en dromedaris, die de Constantijn Huygens-prijs krijgt voor haar hele oeuvre.

https://www.writersunlimited.nl/

Author Celeste Ng photographed in Cambridge, MA. Kieran Kesner for Buzzfeed.

Celeste Ng brengt haar eerste bezoek aan Nederland. De drie bestsellers die de Amerikaanse schrijver publiceerde zijn echte page-turners. Ze is internationaal momenteel de best gelezen auteur met Aziatische roots. Kleine brandjes overal is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington (te zien op Prime). Haar nieuwste boek Onze verloren harten verscheen eind 2022 in Nederland bij uitgeverij Signatuur.

  • Connie Palmen verkent in haar nieuwste boek Voornamelijk vrouwen kunstenaarschap, creativiteit en autonomie van vrouwen. Tijdens de grote festivalavonden Friday- en Saturday Night Unlimited spreekt ze o.a. over de stem van het personage.
  • Adriaan van Dis publiceerde onlangs zijn nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen. Hij treedt samen op met Maddy Stolk, Ellen Deckwitz, Robin Block en Lara Nuberg tijdens een Saturday Night Unlimited-programma over Indische roots.
  • Oumaima Hajri is docent aan de Hogeschool Rotterdam op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en onderzoekt hoe AI op een verantwoorde manier kan worden ingezet. Hierover gaat ze in gesprek met schrijvers.
  • Sacha Bronwasser, schreef de bestseller Luister, een roman met grote vertelkracht en een spannend verhaal. Ze neemt deel aan meerdere programma’s tijdens Friday Night Unlimited.
  • Het Zwarte Schaap, het collectief met jonge Haagse woordkunstenaars, verzorgt onder leiding van Daniëlle Zawadi een wervelend spoken word-programma tijdens Friday Night Unlimited.

Hommage aan Remco Campert met o.a. Kees van Kooten, Jan Mulder, Ellen ten Damme

Remco Campert was een van Nederlands geliefdste en veelzijdigste schrijvers. Writers Unlimited, Literatuurmuseum, Jan Campert-Stichting, De Bezige Bij en de Volkskrant brengen gezamenlijk tijdens het festival een hommage aan de in 2022 overleden Remco Campert met twee programma’s:

  • De Volkskrant Leesclub Live (Theater aan het Spui, zaterdagmiddag 20 januari 2024) waarin Camperts oeuvre besproken wordt door onder meer Jan Mulder, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel en Bert Wagendorp.
  • Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen (Koninklijke Schouwburg, zondagmiddag 21 januari 2024) met optredens van Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Ellen ten Damme, Benjamin Herman en Corrie van Binsbergen, gevolgd door de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen aan onder meer Anjet Daanje, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56