Het Oude Centrum

Februari | Grauzone 3 daags festival in het Paard

Het festival
Grauzone. Voor de één een naam waarbij het hart sneller gaat kloppen. Voor de ander vooralsnog een groot mysterie. Gedurende 10 tot en met 12 februari zal de binnenstad weer vollopen met nachtvolk (ook overdag) onderweg naar PAARD, Grey Space, Barthkapel en Koorenhuis. Het multidisciplinaire festival met nadruk op (synth)wave, post-punk, gothic en kunst trakteert de bezoeker op muziek, kunst, performances, films en een uitgebreid nachtprogramma. De erkenning vanuit de underground en festivalwereld is groot blijkens de nominatie voor beste festival van Nederland 2022 volgens vakvereniging VNPF.

Grauzone is een driedaags, internationaal georiënteerd festival dat een scala aan disciplines omvat en zich richt op kunstenaars die de grenzen van genres verkennen en verleggen. Het evenement, gehouden op verschillende locaties in het centrum van Den Haag, omvat muziek, beeldende kunst, filmvertoningen, lezingen en performances die geworteld zijn in de undergroundscene. Grauzone legt verbindingen tussen deze diverse disciplines en kenmerkt zich door het oppikken van impulsen uit de internationale Do-It-Yourself tegencultuur. Deze impulsen worden vervolgens toegepast in een hedendaagse, moderne en uitdagende kunstzinnige context. Het festival heeft daarnaast een sterke toewijding aan duurzaamheid, het verminderen van ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen, het bevorderen van gendergelijkheid, en het stimuleren van innovatie. Grauzone is en alternatief universum voor creatieve mensen dat inspireert en samenbrengt.

Organisatie
Grauzone is een kleine organisatie die wordt geleid door een artistieke en zakelijke directie. Oprichter Natasja Alers is een jonge vrouw die het festival eigenhandig heeft opgebouwd. Niet evident in de cultuursector. Het nieuwe Grauzone bestuur kent twee vrouwen en een man, de voorzitter is van Algerijnse afkomst. Op uitvoerend niveau is de man-vrouw verhouding gelijkwaardig, met een vrouwelijke freelance marketeer, mannelijke zakelijk leider en Natasja Alers en Marc Emmerik die het artistieke programma verzorgen. Daarnaast werken zij met een aantal vaste freelancers zoals fotografen en ontwerpers die hun roots hebben in de LGBTQ+ scene.

Partners
Diversiteit is een aandachtspunt bij de meeste van hun belangrijkste partners. Zo is het Paard druk bezig haar personeelsbestand te diversifiëren. De cateringpartners hebben een niet-Westerse achtergrond. Daarnaast werken zij samen met een groot aantal organisaties van divers pluimage in de stad, maar ook daarbuiten.

Meer weten: https://www.grauzonefestival.nl/

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56