Het Oude Centrum

Buurtbewoner: Aad Bakker alias Aadje Handgranaat

Ik bezoek Aad Bakker (1956, Den Haag) in zijn atelier aan de Paviljoensgracht. Zijn bijnaam Aadje Handgranaat dateert van lang geleden. Hij hield ooit van wat groter vuurwerk, vandaar. Aad is ambachtsman in hart en nieren. ‘Zo ik iets ben, ben ik een slotenmaker’. Via een zaak in de Wagenstraat liep Aad stage in de slotenmakerij. En begon toen voor zichzelf. ‘Je hebt slotvervangers en slotenmakers, en ik besloot het laatste te worden. Ik repareer en bouw sloten zelf. Dat doen er niet veel meer. Zonde, want oude sloten zijn vele malen beter dan nieuwe, doe ze niet weg’, betoogt hij enthousiast. En wijzend naar zijn werkplaats: ‘Deze kast achter me heb ik ook zelf gebouwd. Weegt zo’n twee ton, zware klapdeuren, daar zitten al m’n onderdelen in: plat strip, vierkant koker, speciale profieltjes.’ Aad voelt zich thuis in zijn historische pandje: ‘Maar te veel oudbouw hier wordt vervangen door rottige nieuwbouw. Ik zou willen zeggen: gemeenteraad, wees zuiniger op je erfgoed!

Tekst gaat onder afbeelding verder

Foto: Martijn Scheermes

Woonde je altijd al hier in het Oude Centrum?

We woonden in Den Haag Zuidwest op Het Zicht. In maart 1977 ben ik hier komen wonen. Ik huurde een verdieping hiernaast op nummer 34, later had ik het hele huis. Toen kwam mijn werkplaats erbij hier op nummer 38. Het huis heb ik later verkocht. We hadden zulke mooie oude bomen voor de deur, we hebben er tien jaar voor gestreden. Toen kwam de zaagploeg, en een grindpad. Iedereen was ertegen. Luistert de gemeente eigenlijk wel?!

Een bijzondere herinnering uit de buurt?

Ja, de sloop van de overkant. Ik keek erop uit, het deed pijn om te zien. Een verlies voor het centrum. Er stonden oude huisjes, niet goed onderhouden, maar best wel leuk. Vooral het hoekpandje, een historisch pandje zoals nu nog aan de overkant staat, was mooi. Het zou blijven staan, maar de ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat bij de sloop van het belendende huis ook het hoekpandje sneuvelde. Van die opzetjes, je kent ‘t wel.

Nog dingen die je in het bijzonder opvallen?

Dat er geen hond meer in de Boekhorststraat komt. Daar verdwenen de helft van de parkeerplekken. Met groen moest de loop erin gebracht worden. Maar de ene na de andere winkel loopt leeg. En wat overblijft zijn drie grote beleggingsgroepen die de prijs opdrijven. Jammer hoor.

Zijn er nog mooie winkels in de buurt waar je graag komt?

Ja, Radio Twente aan de Stille Veerkade. Niet mooi, maar ik kom er wel graag. Bolle Gerrit was dat vroeger, toen ze nog op het Groene Wegje zaten. Ik doe ook nog steeds wat aan elektronica. En ze hebben daar werkelijk alles op dat gebied: radiobuizen, transformators, schakelaars.

Tekst Kees Oosterholt

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56