Het Oude Centrum

Augustus | Jazz in de gracht | Gratis

Jazz in de Gracht is een bijzonder gezellig muziekfestival in het hart van Den Haag. Langs de Bierkade, Dunne Bierkade en het Groenewegje bieden talloze jazzartiesten gratis concerten aan vanaf boten en drijvende podia. Tijdens dit muzikale evenement kun je bij diverse cafés en restaurants aan de kades genieten van een hapje en een drankje. Bovendien zullen er talrijke foodtrucks op de kades staan. Ongetwijfeld is dit het meest knusse jazzfestival van Nederland.

Jazz in de Gracht kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 2005, toen het voor het eerst het daglicht zag. Dit muzikale festijn werd geïnitieerd door niemand minder dan Wilma van Leeuwen, een buurtbewoonster en tevens mede-oprichter van De Ooievaart. In de beginjaren financierde zij het festival grotendeels met haar eigen middelen, aangevuld met enige steun van sponsoren.

In 2007 kwam het festival echter in zwaar weer door financiële tegenvallers, en een gemeentelijke subsidie werd aanvankelijk afgewezen. De dreigende verdwijning van het festival werd gelukkig afgewend dankzij een heroverweging na een motie van D66. Deze koerswijziging werd met name beïnvloed doordat het Ha-Schi-Ba-festival niet doorging, waardoor er budget beschikbaar kwam voor subsidie.

Het feit dat dit festival kon herleven na financiële tegenvallers en de uitdagingen van de pandemie is een bewijs van de vastberadenheid van de gemeenschap en haar liefde voor muziek. We kijken uit naar nog vele jaren van swingende deuntjes en bruisende festiviteiten op de grachten van Den Haag.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56