Het Oude Centrum

* 24 mei opening Hoogtij

Van 24 mei tot 9 juni 2024 zal de tentoonstelling “Diamonds in Diapers” in Das Leben Am Haverkamp te zien zijn, gecreëerd door de Filipijns-Nederlandse kunstenaar Jose Marie Sta. Iglesia (geboren in 1990). Deze tentoonstelling presenteert een extravagante couture modecollectie die geïnspireerd is op de controverse rondom Imelda Marcos, de invloedrijke voormalige first lady van de Filipijnen. Marcos stond bekend om haar gebruik van rijkdom en schoonheid om op populistische wijze politiek te bedrijven. Zoals ze het zelf verwoordde in de documentaire “The Kingmaker”: “Ik moet me mooi kleden, zodat de Filipino’s vanuit de sloppenwijken een ster hebben om naar op te kijken.”

Om de politieke boodschap van Jose Marie’s werk volledig over te brengen, zal de projectspace van Das Leben am Haverkamp worden omgetoverd tot een luxueuze ruimte. Hierin zal de verleidelijke kracht van mode en ornament binnen het kader van het Marcos-regime een nieuwe betekenis krijgen. Met deze tentoonstelling stelt Jose Marie vragen over de rol van mode en schoonheid als politiek instrument.

Jose Marie Sta. Iglesia, een modeontwerper van Filipijns-Nederlandse afkomst, behaalde zijn diploma in 2023 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarbij hij zich specialiseerde in borduurwerk. Zijn verhuizing van de Filipijnen naar Europa bracht hem in contact met een diverse culturele achtergrond, inclusief zijn Cebuaanse roots, en wekte zijn interesse voor de botsing en harmonie tussen spiritualiteit en materialisme in de maatschappij. Hij streeft ernaar om met zijn artistieke creaties een boeiende mix van culturele verhalen te presenteren, waarbij hij het publiek uitnodigt om na te denken over de complexe relatie tussen traditie en innovatie.

Stille Veerkade 19, Den Haag
opening tijdens HOOGTIJ
24 mei, 19:00—23:00 u
openingstijden
zaterdagen en zondagen
25 mei—9 juni, 11:00—17:00 u

Deze foto toont een man die een opvallende, barok geïnspireerde jurk draagt in een weelderige, historische kamer. De jurk is gemaakt van een glanzend, turquoise stof en is versierd met ingewikkelde, sierlijke patronen van bloemen en krullen. De man heeft lang, donker haar dat vrij los hangt. De achtergrond van de foto toont een luxueus ingerichte ruimte met een elegante houten vloer, gedetailleerde muurversieringen en meubels die passen bij de grandeur van de jurk. De algehele sfeer van de foto ademt een gevoel van historische pracht en extravagantie uit.

Het Oude Centrum

Wijkinloop

De Wijkinloop is elke  donderdag van 16:00 tot 19:00 uur op Paviljoensgracht 56